1ste Time Bandits Quiz  (Merksplas - 28 mei 1999)

 

Ronde 1

 

01. Monaco bestaat uit 2 steden. Monte Carlo is er één van. Hoe heet de tweede stad in Monaco?
02. In 54 v.Chr. sloten de Eburonen een verbond met andere stammen uit onze streken om samen te vechten tegen de Romeinen.  Julius Caesar noemde deze oude Belgen de dappersten van alle Galliërs, maar uiteindelijk werden ze door Caesar bijna volledig uitgemoord.  Hoe heette de leider van de Eburonen, die we in feite kunnen beschouwen als de eerste leider van België?
   
03. Welke sport beoefende de onlangs overleden Amerikaan JOE DI MAGGIO?
04. We zoeken de naam van een acteur.  Na een opvallende hoofdrol te hebben gespeeld in "Romeo And Juliet" kreeg hij de rol van zijn leven aangeboden in "Titanic".  Hoe heet deze acteur?
05. Welke onderzoeksrechter, die onlangs is gestorven, is bekend geworden door haar verschijning in de commissie Dutroux?
06. Naar aanleiding van de verkiezingen van 13 juni aanstaande, brengt VTM sinds 3 mei, zes weken lang, op maandagavond een politiek programma waarin telkens één politieke partij centraal staat. Hoe heet dit programma?
07. Wij zoeken de titel van een boek dat verscheen in 1947. Het bevat een deel van de dagboekbrieven geschreven door het joodse meisje Anne Frank, dat met haar familie was ondergedoken. Dit dagboek van Anne Frank was gericht aan haar denkbeeldige vriendin Kitty. Wat is de naam van dit boek?
08. Twee metalen halve bollen die luchtdicht op elkaar aansluiten, werden luchtledig gepompt. Zelfs met behulp van paarden kon men deze halve bollen niet van elkaar trekken. Hoe noemt men deze halve bollen?
09. Het dubbelfestival Torhout-Werchter bestaat niet langer meer en gaat voortaan alleen nog door in Werchter. In Torhout wordt er echter een nieuw festival georganiseerd. Hoe gaat dit nieuwe festival heten?
10. Van welke popgroep is de legendarische hit "Massachutes"?

 

Antwoorden Ronde 1

 

01. Monaco
   
02. Ambiorix
   
03. Baseball
   
04. Leonardo Dicaprio
   
05. Martine Doutrèwe
   
06. Stoelendans
   
07. Het Achterhuis
   
08. Maagdenburger Halve Bollen
   
09. Torhout World
   
10. The Bee Gees

 

Ronde 2

 

1. Wat is de hoofdstad van Wit Rusland?
2. Merovingers was de naam van de eerste dynastie in het Frankische rijk.  Deze dynastie dankte haar naam aan koning Merovech.  De zoon van Merovech zou echter een nog grotere plaats in de geschiedenisboeken krijgen.  Hoe heette deze?
3. Wie is de huidige wereldkampioen darts?
4. We zoeken de naam van een acteur.  6 films waarin hij speelde, stonden ooit genoteerd bij de 10 meest succesvolle films aller tijden.  Hij is momenteel de best betaalde speelfilmacteur ter wereld.  Hij verdiende vorig jaar 2 miljard frank.  Over wie hebben we het?
5. In welke oceaan is de capsule Liberty Bell 7 teruggevonden waarin Gus Grisom in 1961 de 2de Amerikaan in de ruimte werd?
6. Hoe heet de actrice die Danna Scully vertolkt in de fantastische serie "the X-files"? Ze is de sceptische collega van Fox Mulder.
7. Hij ontwikkelde in de pop-art een zeer persoonlijke stijl en inspireerde zich in zijn schilderijen, grafiek en collages op de commerciële beeldtaal in advertenties, affiches en reclamefolders, op stripverhalen en soms ook op kunstwerken. Kenmerkend is ook zijn rastertechniek: de punten van een raster worden sterk vergroot als beeldend middel ingevoerd en zelfs toegepast op driedimensionale objecten. Welke kunstenaar bedoelen we?
8. Bij hoeveel graden bereikt men het absolute nulpunt?
9. In welk jaar is het radio programma “Vragen staat vrij” voor het eerst op antenne gegaan?
10. Hoe heet de zanger van de hit "Burning Love"?

 

Antwoorden Ronde 2

 

1. MINSK
   
2. CLOVIS (of Chlodovech)
   
3. Sir Raymond VAN BARNEVELD ridder van oranje
   
4. HARRISSON FORD
   
5. ATLANTISCHE OCEAAN
   
6. GILLIAN ANDERSON
   
7. ROY LICHTENSTEIN
   
8. 273,15°C (273°C) = 0 K
   
9. 1969
   
10. ELVIS PRESLEY

 

 Ronde 3

 

1. Welke vlaamse gemeente ligt het meest noordelijk?
   
2 De Karolingers grepen in het Frankische rijk de macht over van de Merovingers.  De Karolingers danken hun naam niet aan Karel de Grote.  Aan wie dan wel?
   
3 Wie werd als eerste niet-Japanner wereldkampioen Judo?
   
4 We zoeken de naam van een Britse regisseur, die het in Hollywood zeer ver geschopt heeft.  Zijn allerbekendste films gaan we niet noemen, maar misschien kent u ook wel "Rebecca", "Young and Innocent" en "Dial M for Murder". Over welke regisseur hebben we het hier?
   
5 In de oorlog tegen Joegoslavië zet de NAVO een nieuw soort bommen in. Het zijn de zogenaamde "zachte bommen". Wat bevatten deze bommen?
   
6 Hoe heet de acteur die in de serie “Wittekerke” de rol van Georges Coppens vertolkt?
   
7 U ziet het zelfportret van een Noord-Nederlands schilder, tekenaar en etser die algemeen beschouwd kan worden als de grootste schilder van de Nederlandse Gouden Eeuw. Hoe heet deze schilder?
   
 

   
8 Dit jaar vloog voor het eerst een luchtballon rond de aarde. In welk jaar vloog voor het eerst een vliegtuig rond de wereld zonder bij te tanken?
   
9 Hoe heet het eerste interactieve knuffelbeest?
   
10 Hoe heet de zanger van de hit "Rebel Rebel"?

 

Antwoorden Ronde 3

 

1. MEERLE (Hoogstraten)
   
2. KAREL MARTEL
   
3. ANTON GEESINK
   
4. ALFRED HITCHCOCK
   
5. GRAFIET
   
6. ARNOLD WILLEMS
   
7. REMBRANDT HARMENSZ VAN RIJN
   
8. 1986
   
9. FURBY
   
10. DAVID BOWIE

   

Ronde 4

 

1. Van welk land zie je op de map de landsgrenzen?
   
 

   
2. In 843 werd overeengekomen dat het Frankische rijk zou verdeeld worden onder de 3 kleinzonen van Karel de Grote.  Onder welke naam staat dit verdrag bekend?
   
3. Er is ooit maar één Antwerpspeler bekroond met de gouden schoen. Welke speler was dat?
   
4. Elk jaar krijgen we van Steven Spielberg wel een spectaculaire film te zien.  Welke Spielbergfilm konden we dit jaar gaan bekijken in de bioscoop?
   
5. Welk belgisch hoog technologisch bedrijf heeft onlangs een Joint Venture aangegaan met INTEL?
   
6. CNN is een in nieuws en actualiteiten gespecialiseerde zender uit de Verenigde Staten. Het programma-aanbod bestaat uit live nieuwsreportages, financieel nieuws en nieuws op het gebied van sport en mode. De uitzendingen van CNN vinden 24 uur per dag plaats in het Engels. Van wat is CNN de afkorting?
   
7. Om de opening van zijn museum op 8 mei wat kracht bij te zetten, organiseerde Jan Hoet een heuse boksmatch tussen Dennie Belonne en zichzelf. Hoe heet het museum van Jan Hoet?
   
8. Hoe noemt men een deel van een cirkel begrensd door 2 stralen?
   
9. Welke musical is zopas gestopt in Vlaanderen na meer dan 412000 bezoekers te hebben ontvangen?
   
10. Hoe heet de popgroep die van "Gimme, gimme, gimme" een gigantische hit maakt?

 

Antwoorden Ronde 4

 

1. MONACO
   
2. VERDRAG VAN VERDUN
   
3. VIC MEES
   
4. SAVING PRIVATE RYAN
   
5. LERNOUT & HAUSPIE
   
6. CABLE NEWS NETWORK
   
7. SMAK (=Stedelijk Museum Actuele Kunst)
   
8. CIRKELSECTOR
   
9. Les Misérables
   
10. ABBA

 

Ronde 5

 

1. Een groep rotsachtige, onbewoonde eilanden in de Grote Oceaan, behorende tot Nieuw-Zeeland, ontlenen hun naam aan het feit dat ze ten opzichte van Greenwich precies aan de andere kant van de wereld liggen. Over welke eilandengroep gaat het hier?
   
2. Filips de Schone, koning van Frankrijk, liet de graaf van Vlaanderen, Gewijde van Dampièrre, in de boeien slaan omdat hij vond dat Vlaanderen zich te onafhankelijk gedroeg.  Het Vlaamse volk kwam hiertegen in opstand en tijdens de nacht van 17 op 18 mei 1302 vermoordden ze alle soldaten van het Franse garnizoen.  Hoe wordt deze gebeurtenis genoemd?
   
3. Wie rijdt er in de formule 1 met het nummer 13?
   
4. Tot grote verwondering van vele filmliefhebbers werd de Oscar voor beste film dit jaar gegeven aan de film "Shakespare in Love".  De Oscar voor de beste niet-Engelstalige film ging naar een Italiaanse film.  Welke film?
   
5. De NAVO bestaat uit 19 lidsteden. 16 liggen er in Europa. Daarnaast heeft men nog de Verenigde staten en Turkije. Welk land is het 19de?
   
6. Ze waren al kind aan huis bij de VRT, waar ze alle acteurs en presentatoren en elke applausmeester met naam en toenaam kenden. Een toevallige ontmoeting tussen de dames en Chris Dusauchoit werd hun springplank naar het kleine scherm. Nu zijn ze wekelijks te zien als assistentes van gastheer Chris Dusauchoit in het programma “Soit naturel”. Wat zijn de voornamen van deze dames?
   
7. In 1948 werd in Parijs een beweging in de schilderkunst opgericht door een internationale groep schilders waarvan Asger Jorn, Dotremont, Karel Appel, Corneille en Constant de belangrijkste waren. Hoe heet deze beweging?
   
8. Hoe heet een van takken gevlochten groot nest van roofvogels, reigers, ooievaars, kraanvogels, enz? Ook wel: het nest van boommarter en eekhoorn.
   
9. Van welke provincie is de vlag op onderstaande foto?
   
 

   
10. Welke popgroep had een hit met het nummer "Waterfront"?

         

Antwoorden Ronde 5

 

1. ANTIPODEN(EILANDEN)
   
2. BRUGSE METTEN
   
3. NIEMAND
   
4. LA VITA E BELLA
   
5. CANADA
   
6. MARIA en YVONNE
   
7. COBRA
   
8. HORST
   
9. ANTWERPEN
   
10. SIMPLE MINDS

 

Ronde 6

 

1. Wat is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland?
   
2. In de 16de eeuw stuurde koning Filips II hertog van Alva naar de 17 Provinciën om de opkomst van het Calvinisme te onderdrukken.  Graven Egmond en Hoorn werden onthoofd.  Naar aanleiding hiervan namen de provincies Holland en Zeeland de wapens op tegen de Spaanse heerschappij.  Wie was de aanvoerder van deze succesvolle opstand?
   
3. De special olympics hebben jaarlijks plaats in ons land. Zijn deze olympische spelen voor fysisch of mentaal gehandicapten?
   
4. Het personage James Bond werd reeds vertolkt door Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore en Timothy Dalton.  Wie is de meest recente James Bond?
   
5. Luc Saffloer heeft onlangs een boek geschreven over de ziekte waar hij aan lijdt. Welke ziekte is dit?
   
6. Naar welk programma luister je als je op een werkdag tussen 10 en 12 afstemt op Radio Donna?
   
7. Wij zoeken de naam van een Spaans architect die voornamelijk werkzaam was in Barcelona. Zijn zeer individualistische bouwwerken zijn vaak organisch en grillig van vorm, rijk versierd met polychrome mozaïeken van glas en gebroken tegels en met origineel smeedwerk. Zijn hoofdwerk is de kerk Sagrada Familia te Barcelona, waaraan hij de laatste zestien jaar van zijn leven werkte. Eveneens in Barcelona staan zijn grote flatgebouwen, de Casa Batlló en de beroemde Casa Milá, waarin alle wanden ‘golven’ en rechte hoeken ontbreken. Hoe heet deze architect?
   
8. De kracht uitgeoefend op een lichaam is gelijk aan het product van de massa en versnelling, teweeggebracht door deze kracht. Hierbij wordt aan kracht en versnelling zowel een grootte als een richting toegekend. Wie schreef deze stelling?
   
9. De bekende groep CPeX is terug gestart. Ze zijn bekend van liedjes als “Vinde gij mijn gat niet te dik in deze rok” en “Lelijk foarwijf”. Waar staat de afkorting CPeX voor?
   
10. Hoe heet de groep die een wereldhit scoorde met "Pump up the Jam"?

 

Antwoorden Ronde 6

 

1. WELLINGTON
   
2. WILLEM VAN ORANJE
   
3. MENTAAL GEHANDICAPTEN, voor fysisch gehandicapten zijn dit de para-lympics.
   
4. PIERCE BROSNAN
   
5. CFS = CHRONISCH VERMOEIDHEIDS SYNDROOM
   
6. VROUWENTONGEN
   
7. ANTONIO GAUDI
   
8. Isaac NEWTON
   
9. CLEMENT PEERENS EXPLOSITION
   
10. TECHNOTRONIC

          

Ronde 7

 

1. We zoeken een rivier in België en Frankrijk. Ze is 198 km lang, waarvan 26 km in Frankrijk. Het gemiddeld verval is 1.3 m/km. Ze is dus onbevaarbaar. Ze ontspringt nabij Aarlen en mondt nabij Montherme in Frankrijk in de Maas uit. Stroomafwaarts Chassepierre beschrijft zij in de zuidrand van de Ardennen diep ingesneden meanders. Over welke rivier gaat het hier?
   
2. Omdat België (destijds de Spaanse Nederlanden) geïsoleerd was geraakt van de rest van het Spaanse rijk, dreigde het in handen te vallen van de Fransen.  Om strategische redenen hevelden de Spanjaarden ons land over naar Oostenrijk.  Hoe noemt men dit verdrag uit 1713?
   
3. In welk stadion speelt Eendracht Aalst zijn thuismatchen?
   
4. In de film "Face Off" van John Woo verliest Nicolas Cage letterlijk zijn gezicht.  Hij vindt echter een ander gezicht dat door hem gebruikt kan worden.  Van wie is dit gezicht?
   
5. Wat is het rekeningnummer waarop je kan storten voor de actie “Red Kosovo”?
   
6. Hoe heet het Radiofeuilleton dat elke werkdag om 11.45 uur een vaste plaats heeft in het Radio 2 programma “Het Land van de Glimlach”?
   
7. Hoe noemt men de vorm van illusionisme in de schilderkunst waarbij opzettelijk wordt beoogd de toeschouwer door het bedrieglijk nabootsen van voorwerpen (al of niet met ruimtewerking) te doen geloven dat wat hij ziet zich daar echt bevindt.
   
8. Wat is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd?
   
9. In het NATO spelalfabet heeft men Alfa Bravo Charlie Delta Echo en in het Internationaal alfabet spreekt men van Amsterdam Baltimore Casablanca Danmark. Wat gebruikt men nu voor E in het internationaal alfabet?
   
10. Welke popgroep had een hit met "Mysterious Ways"?

 

Antwoorden Ronde 7

 

1. SEMOIS
   
2. VERDAG VAN UTRECHT
   
3. PIERRE CORNELIS STADION
   
4. JOHN TRAVOLTA
   
5. 000-00000012-12
   
6. TAXI MAXI
   
7. TROMPE-L’OEUIL
   
8. De BLAUWE VINVIS
   
9. BIZON
   
10. U2

 

Ronde 8

 

1. Wat is de hoofdstad van Australië?
   
2. Om nieuwe soldaten te werven voor het Franse leger, organiseerde Napoleon een loting.  Vele Vlamingen op het platteland namen dit niet.  Zonder wapens en zonder geld namen deze gewone mensen het op tegen de zwaarbewapende Fransen.  Hoe noemen we deze opstand uit het jaar 1798?
   
3. Voor welke ploeg reed Frank Vandenbroucke tot hij ontslagen werd wegens vermeend dopinggebruik?
   
4. "Eyes Wide Shut" zal de laatste film zijn die we van deze regisseur te zien zullen krijgen.  Hij overleed namelijk op 7 maart.  Andere succesvolle films van deze persoon zijn "Spartacus", "2001, a Space Odyssey", "A Clockwork Orange", "the Shining" en "Full Metal Jacket".  Over welke Amerikaanse regisseur hebben we het hier?
   
5. Waar gebeurde de ramp met de skilift in Italië?
   
6. Hoe heet de hoofdredacteur van het weekblad Humo die voor dit blad ook de reclamespotjes inspreekt?
   
7. Wie voorzag het plafond van de Sixtijnse Kapel van grandioze fresco’s met taferelen uit het bijbelboek GENESIS en voorstellingen van profeten en sibillen?
   
8. Hoe noemt men het in vierkant verdeelde rekenbord van de Romeinen? Thans is het de algemene benaming voor telraam.
   
9. Wie stond er bekend als de IRON LADY?
   
10. Welke popgroep had enkele jaren geleden nog een hit "Free as a Bird"?

 

Antwoorden Ronde 8

 

1. CANBERRA
   
2. BOERENKRIJG
   
3. COFIDIS
   
4. STANLEY KUBRICK
   
5. CAVALESE
   
6. Guy MORTIER
   
7. MICHELANGELO
   
8. ABACUS
   
9. Margeret TATCHER
   
10. BEATLES

 

Ronde 9

 

1. In welke stad is onderstaande foto genomen?
 

2. In welk jaar werd Napoleon definitief verslagen te Waterloo?
3. Welke dame werd onlangs wereldkampioene boksen?
4. Ik noem een aantal bekende acteurs.  John Travolta, Sean Penn, John Savage, George Clooney, Woody Harelson en Nick Nolte.  Doorheen deze opsomming loopt een rode draad.  Wat is die rode draad?
5. Hoe heet de Joegoslavische president voluit?
6. Tot welke groep behoren De Standaard, De Gentenaar, Het Nieuwsblad en Het Volk?
7. We zoeken een Vlaams dichter en prozaschrijver. Hij is geboren in 1896 te Antwerpen en stierf in 1928. De dichter had als bijnaam Meneer 1830, omdat hij als dandy in de mode van die tijd in Antwerpen langs de Meir en de Keyserlei flaneerde. Zijn modernistische werk getuigt van een eigenzinnig en veelvormig expressionisme, maar het onderging ook invloeden van het dadaïsme en het vroege surrealisme. Welke dichter bedoelen we?
8. Geef de derde machtswortel uit 343.
9. Vorige week ging in de Verenigde Staten de nieuwe Star Wars-film in premiére. Hoewel het al de vierde film in de reeks is, heet deze toch episode 1. We zagen reeds  “A new Hope”, “The Empire strikes back” en “The Return of the Jedi”. Wat is de titel van deze nieuwe Star Wars-film?
10. Welke popgroep had onlangs een hit met "Love is Strong"?

 

Antwoorden Ronde 9

 

1. BRUSSEL
   
2. 1815
   
3. Daniella SOMERS
   
4. THE THIN RED LINE
   
5. SLOBODAN MILOSEVIC
   
6. VUM = de Vlaamse Uitgeversmaatschappij nv
   
7. Paul VAN OSTAIJEN
   
8. 7
   
9. THE PHANTOM MENACE
   
10. ROLLING STONES

 

Ronde 10

 

1.

Van welk land zie je de landsgrenzen op deze foto?

   
 

   
2. Na de nederlaag van Napoleon in 1815 werden België en Nederland herenigd om beter weerstand te bieden tegen een nieuwe aanval vanuit Frankrijk.  De twee volkeren waren echter op cultureel en godsdienstig vlak zodanig uit elkaar gegroeid, dat ze hun hereniging slechts 15 jaar hebben volgehouden.  In 1830 riep België haar onafhankelijkheid uit en ging op zoek naar een eigen koning.  Er waren veel kandidaten, maar uiteindelijk viel de keuze op de edelman Leopold Van Saksen-Coburg-Gotha.  Welke nationaliteit had deze man voordat hij de eerste koning van België werd?
   
3. Welke twee ploegen speelden dit jaar de finale van de play-offs basketbal??
   
4. We zoeken de titel van een Britse film van Terry Gilliam uit 1981.  In enkele bijrollen zien we o.a. John Cleese, Michael Palin en Sean Connery.  De hoofdrol wordt gespeeld door een kind en 6 dwergen, die kennis maken met diverse belangrijke figuren uit de geschiedenis.  Over welke film gaat het hier?
   
5. Welke kapucijn werd er op 2 mei door de paus heilig verklaard?
   
6. Morgen zullen miljoenen kijkers voor de buis zitten want dan is het tijd voor het 44ste Eurovisie songfestival vanuit Jeruzalem. Hopelijk kan Vanessa Chinitor net zoals Sandra Kim het festival naar België halen. In welk jaar won Sandra Kim trouwens het Songfestival?
   
7. De Amerikaanse schrijver die we zoeken, kreeg met zijn debuut, Carrie, een roman over een bezetene, reeds een plaats op de bestsellerlijsten. Na de verfilming ervan, in 1976 door Brian de Palma, was zijn naam als horrorauteur gevestigd. Elk van zijn boeken is een kassucces. Enkele van zijn andere werken zijn: The shining, Pet semetary, Sleepwalkers en Coffey on the mile. Welke schrijver zoeken we?
   
8. Hoe noemt men een getal dat gelijk is aan de som van zijn delers? Bijv.: 6=1+2+3 of 28=1+2+4+7+14
   
9. Welk getal tussen 1 en 30 kan men niet gooien met 1 pijl bij darts?
   
10. Welke zanger bracht vorig jaar een cd uit met de titel "Invincible"?

 

Antwoorden Ronde 10

 

1. ANDORRA
   
2. ENGELS of BRITS
   
3. CHARLEROI en ANTWERPEN
   
4. TIME BANDITS
   
5. PADRE PIO
   
6. in 1987
   
7. Stephen KING
   
8. VOLMAAKT GETAL of VOLKOMEN GETAL
   
9. 23
   
10. MICHAEL JACKSON