2de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 14 december 2001)

 

Ronde 1

 

01. We geven u nu het recept van één van de meest populaire tropische cocktails. Meng 3 delen witte of gouden rum, vier delen ananassap, twee delen kokosmelk en twee scheppen fijngemaakt ijs. Serveren in een bekerglas. Garneren met een kers en ananas. Hoe is de naam van deze smakelijke cocktail ?
02. Tot de populairste vormen van communicatie behoren ongetwijfeld chatten en SMS'en. VT4 speelt daar handig op in met een interactief SMS-chatprogramma op televisie. Hoe heet dit programma waar je elke namiddag kan chatten met behulp van je GSM?
   
03. Welke Scandinavische sprookjesverteller vertelde zijn eigen levensverhaal in het metaforische 'Het Lelijke Jonge Eendje'? Enkele andere werken van deze schrijver zijn "de nieuwe kleren van de keizer", "de rode schoenen" en "de kleine zeemeermin".
04. Mierenegels zijn eierleggende zoogdieren. Er is echter nog een andere zoogdiersoort die ook eieren legt . De stripfanaten onder u dachten waarschijnlijk al aan de Marsupilami’s en dat  klopt natuurlijk ook. Maar wij zijn op zoek naar een diersoort die werkelijk bestaat .
05. BSE, ook wel de gekke-koeienziekte genoemd, is een ziekte die bij rundvee het centrale zenuwstelsel aantast. Het is zo goed als zeker dat er een verband bestaat tussen BSE en een variant van de voor mensen dodelijke hersenziekte. Daarom wordt een groot aantal maatregelen genomen om risico's van BSE voor de mens te beperken. Hoe heet de menselijke variant van de gekke koeienziekte?
06. Na jaren voetbal gespeeld te hebben bij VC Westerlo, werd Rudy Janssens er na vorig seizoen bedankt voor zijn diensten. Bij welke voetbalclub speelt hij in het huidige seizoen?
07. Welke van de Baltische staten licht het dichtst bij Polen ? Is dat Estland, Letland of Litouwen ?
08. Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de eerste aflevering van Star Trek werd uitgezonden. Na de originele serie volgde “the Next Generation”, “Deep Space 9” en “Voyager”. Heel binnenkort gaat de vijfde serie in première. Wij vragen u hoe deze nieuwe Star Trek televisieserie zal heten.
09. We vragen u de volledige datum waarop Leopold Van Saksen Coburg Gotha tot eerste koning van België gekroond werd. En met volledige datum bedoelen we: dag, maand en jaar.
10. Welke Vlaamse popgroep had een hit met het nummer "nummer 1"?

 

Antwoorden Ronde 1

 

 

01. Pina Colada
02.

chat 3231

   
03.

Hans Christian Andersen

04. Vogelbekdier
05.

 Creutzfeldt-jakob

06.
Verbroedering Geel
07.
C. Litouwen
08. Enterprise
09.

 21 juli 1831

10. Kreuners

 

Ronde 2

 

01. Wij zoeken een synoniem voor het woord ‘telraam’. Het Van Daele-woordenboek leert ons dat dit woord ook ‘dekplaat op het kapiteel van een zuil’ betekent. Welk woord zoeken wij ?
02. De twee talkshowdiva's Debby & Nancy halen het onderste uit de kan in hun 'Laid Knight' show. Hoe heet de hartsvriendin van Debby en Nancy die hen in deze talkshow muzikaal begeleidt ?
   
03. De Spaanse surrealistische schilder Salvador Dali maakte tussen 1974 en 1976 dit schilderij welk in 1989 nog werd verkocht aan een japanner voor een recordbedrag van 2,3 miljoen dollar of zo’n 90 miljoen BEF. Het is genaamd “Gala, kijkend naar de Middellandse Zee”, maar als je dit schilderij van op een afstand bekijkt, zie je er een portret in. Wie wordt hier afgebeeld?  

04. We zoeken een kever. Het vrouwtje legt enkele dagen na de paring geel-oranje eitjes op een plant, in de buurt van bladluizen. Na ongeveer 7 dagen komen de larven uit en beginnen ze de luizen te eten. Een larve, waarvan u een afbeelding heeft gekregen, kan in 2 tot 4 weken tijd 300 tot 400 luizen eten. Daarna verpopt de larve zich tot een volwassen kever. Wat is de naam van deze kever?

05. Binnen enkele weken is het zover. Op 1 januari worden de Eurobiljetten en –muntstukken in omloop gebracht. Hoeveel verschillende Belgische euromunten en -biljetten zijn er? Wij vragen u om duidelijk het aantal muntstukken en het aantal biljetten te onderscheiden.
06. Bijgevoegd zie je een klassement. Onze vraag is: over welke sporttak gaat het hier ?

07. Bijgevoegd ziet u de vlaggen van provincies van een welbepaald land. Wij vragen u: van welk land?

08. Mark Wahlberg kreeg dit jaar plots het status van superster, omdat hij mocht schitteren in de remake van “Planet of the Apes”. Maar wie speelde de hoofdrol in de originele “Planet of the Apes” uit 1968?
09. Op het congres van Wenen werd bepaald dat de zuidelijke Nederlanden (het huidige België) zouden samengaan met de verenigde provincies (het huidige Nederland). De nieuwe naam van het land werd Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In welk jaar gebeurde dit, wetende dat in 1830 het land al terug in tweeën scheurde?
10. Zij begon in de jaren tachtig als actrice in de Australische soap "Neighbours". Sindsdien heeft ze zich ontpopt als een succesvolle popzangeres en had hits als "Can't get you out off my head" en "In your eyes". Over welke popzangeres gaat het hier?

 

Antwoorden Ronde 2

 

01. Abacus
02. Cindy
   
03. Abraham Lincoln
04. lieveheersbeestje
05. 8 muntstukken (1,2,5,10,20,50 eurocent en1,2 euro) & 7 biljetten (5,10,20,50,100,200,500euro)
06. Hockey
07. Canada
08. Charlton Heston
09. 1815
10. Kylie Minoque

 

Ronde 3

 

01. De U2-story begint in de herfst van 1976. De rockformatie afkomstig uit de Ierse hoofdstad werd opgericht door enkele tieners waaronder Paul Hewson. Welke functie heeft Paul Hewson in de groep ?
02. De voorbije twee jaar liep het VTM-quizprogramma van Walter Grootaers onder de naam "Wie wordt multimiljonair?" Door de invoering van de Europese eenheidsmunt in 2002 heeft de quiz een naamsverandering ondergaan. Hoe heet de quiz tegenwoordig?
   
03. We zoeken de naam van een schilder van de Italiaanse renaissance. De man was niet alleen schilder maar ook tekenaar, beeldhouwer, architect en ingenieur. Hij schilderde rond het jaar 1500 het beroemde schilderij 'La Gioconda'. Hoe is de naam van deze veelzijdige man?
04. Op 4 oktober 1957 kreeg de aarde haar eerste kunstmaan. Ze was van Russische makelij, 85 kg zwaar en had een diameter van 55 cm. Wat is de naam van deze satelliet?
05. Overal in de wereld zijn slachtoffers gevallen als gevolg van een drug waarvan de effecten lijken op die van XTC. Het risico van deze drug is dat een iets te grote dosis leidt tot een plotselinge stijging van de bloeddruk, hartslag, en lichaamstemperatuur. Het product ‘4-methoxy-amphetamine’ waarvan ook in België al een aantal doden te betreuren zijn is beter bekend onder een andere naam. Welke naam is dat?
06. Basketbal. Eerste provinciale, BBC Technico vierde op zaterdag 22 september 2001 haar verjaardag. Vierde deze club haar 25ste, 30ste of 35ste verjaardag?
07. Antwerpen ligt blijkbaar niet alleen aan de Schelde. Overzee, meer bepaald in de Verenigde Staten, is er een naamgenoot van ’t stad van Brabo en Rubens. Wij hadden graag van u geweten in welke staat “Antwerp” ligt. We geven u 3 mogelijkheden, is het: Californië, Ohio of Washington ?
08. Van het filmpersonage “Zorro” zijn al een tiental films gemaakt en ook een drietal series, waarvan deze uit 1957 het populairst was, met Guy Williams als Don Diego de la Vega, alias Zorro. De meest recente film dateert uit 1998 en heet “the Mask of Zorro”. Wie speelt in deze film de rol van Don Diego de la Vega ofwel de originele Zorro?
09. Van 37 tot 41 na Christus werd het Romeinse Rijk geregeerd door een tirannieke keizer die berucht werd door zijn sexuele en sadistische uitspattingen.  We zoeken de naam van deze keizer, waarover in de jaren 70 ook een controversiële film werd gemaakt.
10. Michael Jackson ontfermde zich over 3 van zijn neefjes en hielp hen om een eigen popgroep op te richten. Om hen een duw naar het succes te geven zong Michael Jackson zelfs mee op hun eerste single. Hoe heet deze popgroep?

 

Antwoorden Ronde 3

 

01. Zanger (want Paul Hewson is Bono)
02. Wie wordt euromiljonair
   
03. Leonardo da Vinci (La Gioconda = Mona Lisa)
04. Spoetnik
05. PMA of 4-methoxyamphetamine
06. 35 jarig bestaan
07. B. Ohio
08. Anthony Hopkins
09. Keizer Caligula
10. T3

 

Ronde 4

 

01. Osama Bin Laden wordt steeds in verband gebracht met Afghanistan. We zouden haast vergeten dat hij helemaal geen Afghaan is. Onder welke nationaliteit werd Bin Laden geboren?
02. Wie presenteert het programma Sportweekend dat eind dit jaar definitief van het scherm verdwijnt. Hiermee sneuvelt een monument van de Vlaamse televisie, want na Panorama is Sportweekend het langstlopende programma op de openbare omroep. Wij vragen u de naam van de presentator?
   
03. Typisch in de Russische volkskunst zijn de in elkaar passende poppetjes. U kent die bonte, houten vrouwenpoppetjes wel: bij het openen ervan blijkt zich weer eenzelfde, maar kleiner exemplaar daarbinnen te bevinden en zo gaat dat nog een paar keer door. Hoe is de naam van dit Russische souvenir bij uitstek?
04. De bijgevoegde afbeelding toont u een vogeltje dat bij ons frequent voorkomt. Hoe heet deze zangvogel die z'n liedje steevast met "suskewiet” eindigt?

05. Johan van den Eynde en Philippe Simon zijn blij terug thuis te zijn. De 2 Belgen werden meer dan 2 maanden gevangen gehouden in Indonesië. De ontvoering was het werk van separatistische rebellen die daarmee aandacht wilden vragen voor hun onafhankelijkheidsstrijd. Tot welk volk behoren deze rebellen?
06. Atletiek. Trevor Misapeka, de uit het Amerikaans Samoa afkomstige sportman, kreeg op het WK in Edmonton de verzamelde pers over zich heen. Dit om zijn opmerkelijke verschijning te verklaren. Om toe te laten dat zijn zus kon deelnemen aan het kamerslingeren, moest de 21- jarige atleet volgens de reglementen deelnemen aan een loopnummer. Onze vraag is: Welk loopnummer was dat?

07. Bijgevoegd ziet u enkele impressies van een stad. Geef ons de naam van deze stad.

08. Na "Team Spirit" van Jan Verheyen, "Iedereen Beroemd" van Dominique Deruddere en "Lijmen/het Been" van Robbe De Hert kregen we in de bioscoop plots een Vlaamse film te zien van de betrekkelijk onbekende regisseur Lieven Debrauwer. Over welke film hebben we het hier?
09. De eerste mens in de ruimte was Joeri Gagarin. Maar de eer van eerste aardbewoner in de ruimte gaat naar een hondje. We vragen de naam van dat hondje.
10. Welke popgroep bracht de cd uit met de merkwaardige naam "Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water"?

 

Antwoorden Ronde 4

 

01. Saoudi-Arabisch
02. Frank Raes
   
03. Matroesjka’s - Matrioshka’s
04. Vink
05. Papoea-rebellen
06. 100 m sprint
07. Amsterdam
08. Pauline en Paulette
09. Laika
10. Limb Bizkit

 

Ronde 5

 

01. Welke Amerikaanse arts ontwikkelde in de zestiger jaren een testmethode om de conditie van militairen in de leeftijdsklasse van 17–52 jaar te kunnen beoordelen? De deelnemers werden zowel onderworpen aan een 12-minuten looptest als aan een maximale inspanningstest in het laboratorium ter bepaling van de maximale zuurstofopname.
02. Na het beëindigen van haar sportcarrière kwam zij in dienst bij de VRT en kreeg daar een opleiding voor televisiewerk en lessen logopedie. Hoe heet deze sportvrouw die op 5 maart van dit jaar haar debuut maakte als omroepster op tv1?
   
03. Wat is de titel van de eerste en enige roman die Margaret Mitchell schreef, maar waarmee zij dan ook wel meteen wereldberoemd werd?
04. We zoeken de naam van een zeer bekende tuinplant. De wetenschappelijke naam van deze prachtige zacht behaarde plant is Digitalis purpurea. Hij wordt 30 tot 150 cm groot. Hij dankt zijn naam aan zijn grote, hangende, roze tot donkerrode, klokvormige bloemen in rijen. De zaden bevatten het verdovende middel digitaline. De bloeitijd is van mei tot oktober. Wat is de naam van deze plant?
05. Hoe heet de 25-jarige uit Bree, die twee maanden in de gevangenis van Moskou doorbracht nadat ze op de luchthaven met twee gram hasj werd betrapt. Ze werd veroordeeld tot 3,5 jaar voorwaardelijk.
06. Wielrennen. In welke stad had dit jaar het baanwereldkampioenschap wielrennen plaats?
07. “Wellington” is niet alleen de naam van een Britse Hertog en van de renbaan van Oostende, maar ook die van een hoofdstad. Van welk land is Wellington dan wel de hoofdstad?
08. Volgend jaar viert de James Bondfilmreeks haar 40ste verjaardag en nog steeds loopt het publiek massaal naar de bioscoop als er een nieuwe James Bond uitkomt. Tot hiertoe kropen 5 acteurs in de huid van James Bond. We hadden Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore en Timothy Dalton. Wie is de huidige James Bond?
09. Columbus ontdekte Amerika in 1492. Maar in 1960 deed men in Noord-Amerika een ontdekking, waardoor de geschiedenisboeken moesten aangepast worden. Men vond namelijk overblijfselen van een expeditie van de Vikingen. En men kwam zelfs de naam te weten van de Viking die de leiding had over deze expeditie. Hoe is zijn naam?
10. Snoop Dog is een bekende Amerikaanse rapper. Onlangs lanceerde hij zijn 14-jarige neefje als nieuwe rapper. Het jongetje had dit jaar een hit met o.a. "Bounce with me" uit de cd "Beware of dog". Zijn naam heeft ook iets te maken met een hondje. Wie zoeken we?

 

Antwoorden Ronde 5

 

01. Kenneth Cooper
02. Sabine Appelmans
   
03. Gone with the wind
04. Vingerhoedskruid
05. Bregje Leyskens
06. Antwerpen
07. Nieuw-Zeeland
08. Pierce Brosnan
09. Leif Erikson
10. Lil’ Bow Wow

 

Ronde 6

 

01. Hoe is de naam van de 21-jarige jongeman die als tweede het Big Brother huis moest verlaten? Hij heeft een Marokkaanse vader en Vlaamse moeder en daar is ie trots op. Hij wil een voorbeeld zijn voor Vlaanderen en vindt dat hij het beste van de twee culturen in zich draagt.
02. Op zaterdagavond kan u kijken naar de nieuwe emotiequiz op tv1. In deze quiz dingen 16 kandidaten naar de hoofdprijs, namelijk 1 jaar gratis leven. ‘1 jaar gratis’ is dan ook de toepasselijke titel van dit programma. De presentatie van deze quiz is in handen van twee personen. Graag hadden wij van u beide namen vernomen. Om u nog een beetje op de goede weg te zetten: we zoeken een man en een vrouw.
   
03. Het cultuurfestival Europalia werd 32 jaar geleden in België gesticht. Het doel was de kennis van het cultuurpatrimonium van een land bij het Belgische en Europese publiek te bevorderen. Dit cultuuraanbod behelst onder andere literatuur, dans, theater, muziek, kunst, enz. Opzet is immers een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de cultuurrijkdom van het betreffende land. Welk land is dit jaar de eregast op Europalia?
04. Hij werd geboren in 1910 en stierf in 1997, was Frans marineofficier van 1930 tot 1956 en werd vanaf 1957 hoofd van het Oceanografisch Museum te Monte Carlo. Hij was pionier van het oceanografisch onderwateronderzoek. Tijdens zijn reizen met de omgebouwde mijnenveger Calypso nam hij verscheidene films onder water op. Hij was een fervent bestrijder van de zeeverontreiniging. Wie zoeken wij ?
05. Welk artikel riep de NAVO in na de aanslagen op 11 september in NY?
06. Voetbal, de trainerscarrousel staat nooit stil in het voetbalwereldje. Regi van Acker is momenteel trainer bij SK Lierse. Dit is zijn eerste jaar bij de Pallieters. Hij is de man die Royal Antwerp Footballclub terug naar eerste loodste en vorig jaar zorgde voor hun behoud in eerste klasse. Wie is de huidige opvolger van Regi bij the "Great Old"?
07. Welke stad is na Rome de grootste stad van Italië? Het is een moderne, trendy stad in een klassiek kader. Op het domplein domineert de Duomo, het hart van deze bruisende stad. Het Scala, de muziektempel voor operaliefhebbers is via een Galleria verbonden met het domplein. Graag de naam van deze stad waar grote modenamen zoals Gucci, Armani en Versace al jaren thuis zijn.
08. Als alles goed gaat, vindt op 16 mei 2002 in de Verenigde Staten de première plaats van de nieuwe Star Warsfilm “Episode 2 – Attack of the Clones”. Wij vragen u de naam van de regisseur van deze nieuwe Star Warsfilm.
09. De Hunnen waren van Mongoolse afkomst. Aan het einde van de 4de eeuw vielen ze vanuit Azië Europa binnen. Maar in 451 werden ze verslagen door een gezamenlijk leger van Romeinen, Franken en Goten. Hoe heette de leider van de Hunnen?
10. Voor de titelsong van de film "Charlie's Angels" deed men beroep op een vrouwelijke popgroep. Hoe heet deze popgroep?

 

Antwoorden Ronde 6

 

01. Bachir
02. Herman Van Molle en Katja Retsin
   
03. Polen
04. Jacques-Yves Cousteau
05. Artikel 5 :  Een aanslag gemaakt op 1 van de lidstaten wordt aanzien als een aanslag op alle lidstaten.
06. Wim de Coninck
07. Milaan
08. George Lucas
09. Atilla de Hun
10. Destiny Child

 

Ronde 7

 

01. Dirk Frimout was de eerste Belgische astronaut die echt de ruimte werd ingeschoten. Als alles goed gaat krijgen we binnenkort de tweede Belg in de ruimte. De Truiense kandidaat-astronaut gaat mogelijk al in april 2002 de ruimte in, een half jaar eerder dan was aangekondigd. Over welke Belg hebben we het hier?
02. Welk programma hoor je iedere werkdag van 13u tot 15u op radio Donna? De presentatie is in handen van Yasmine.
   
03. Wie won dit jaar de “Gouden uil” en de “AKO-literatuurprijs” met het boek “Geheime kamers”?
04. We zoeken de naam van een werktuig waarmee water omhoog gepompt kan worden. Het bestaat uit een wijde buis, waarin een schroefblad aangebracht is. Door draaiing van de schroef wordt het water omhoog gebracht. De schroefpomp is een moderne uitvoering hiervan.

05. Momenteel loopt in ons land de tentoonstelling van de Duitse professor Günther Von Hagens. De expositie bestaat uit plastinaten. Dit zijn geconserveerde lichamen en lichaamsdelen. Hoe heet de tentoonstelling?

06. "Benny Vansteelant grijpt tweede wereldtitel op rij", stond er geschreven in de Gazet van Antwerpen op 17 september jongstlede. Welk is de sporttak die Benny dan eigenlijk wel beoefent?
07. Bijgevoegd ziet u de afbeelding van een Europees land. Welk land herkent u hier?

08. De acteur die we zoeken speelde de hoofdrol in “Midnight Cowboy”, “Delivrance” en “The Champ”. Dit jaar zagen we hem in “Pearl Harbor” als president Franklin Roosevelt en in Tomb Raider was hij de vader van Lara Croft. En misschien wist u het niet, maar ook in het echte leven is hij de vader van actrice Angelina Jolie, die de rol van Lara Croft speelt. Over welke acteur hebben we het?
09. Constantinopel was de hoofdstad van het Byzantijnse rijk. Maar na een bloederige oorlog werden de christenen uit Constantinopel verdreven en gaven de moslims een nieuwe naam aan deze prachtige stad. Hoe heet Constantinopel nu?
10. Bart Peeters, Hugo Matthysen en Ronny Mosuse hebben zich verenigd in een Vlaamse popgroep die wel uit de Seefhoek lijkt te komen. Ander welke naam brengen zij Antwerpse rock met een knipoogje?

 

Antwoorden Ronde 7

 

01. Frank De Winne
02. DIVA
   
03. Jeroen Brouwers
04. Schroef van Archimedes of vijzel
05. Körperwelten
06. Duatlon
07. Spanje
08. Jon Voight
09. Istanbul
10. Clement Peerens Explosition (CPeX)

 

Ronde 8

 

01. In de Stadsschouwburg ging op 15 september van dit jaar de musical "De Zonnetempel" in première. Het betreft een verhaal van Kuifje met muziek van Dirk Brossé. Wie neemt in deze productie de rol van Kuifje voor zijn rekening?
02. Wie presenteerde op VTM het programma “Wie ben ik?” met als gasten Werther Van der Sarre en Urbanus?
   
03. Welke Engelse werd beroemd door haar boeken over tovenaarsleerling Harry Potter? Niet alleen kinderen zijn dol op haar boeken, volwassenen lezen ze ook graag. Haar boeken zijn dan ook vaak bekroond door kinderjury’s en door jury’s van volwassenen. Wie is dus de schrijfster van Harry Potter?
04. We hebben het allemaal wel eens ondervonden: je staat reeds geruime tijd stil in de file wanneer je het sirenegeluid van een snel naderende ambulance hoort. Even later flitst hij je op de pechstrook voorbij, maar plots lijkt die sirene wel een toontje lager te zingen. Hoe noemt men dit natuurkundig verschijnsel?
05. Bij de aanslagen op 11 september in NY gingen binnen enkele uren drie torens neer: WTC 1, WTC 2 en welke toren ging er als derde neer?
06. Volleybal. Welk land is in het Tsjechische Ostrava Europees kampioen geworden? Nog even vermelden dat in de finale werd gewonnen van titelverdediger Italië met 3-0.
07. We zoeken de benaming van het gedeelte van de atmosfeer dat onder de stratosfeer ligt, waar convectiestromingen heersen, wolken gevormd worden en de temperatuur met de hoogte afneemt?
08. Als we de Box Office top 100 aller tijden bekijken vinden we op de eerste plaats de film “Titanic”. Maar hier is geen rekening gehouden met de inflatie. Een miljoen was 50 jaar geleden immers veel meer waard dan nu. De lijst is dan ook herwerkt in een versie waarin wel rekening is gehouden met de inflatie. En welke film vinden we dan op de eerste plaats?
09. Prins Siddharta Gautama leefde zo’n 500 jaar voor Christus in Noord-India. Hij werd op een extreme manier van de buitenwereld afgeschermd, maar op zijn 29ste ontmoette hij op één dag voor het eerst een oude man, een zieke, een dode en een bedelaar. Dit deed de prins besluiten zijn rijke maar zinloze leven op te geven en op zoek te gaan naar de ware zin van het leven. Prins Siddharta werd echter bekend onder een andere naam. Welke naam is dit?
10. In de zomermaanden stond een Deens duo hoog in de hitlijsten met een nummer waarin er heel wat afgedrumd. Hoe heet het duo dat dit nummer ten gehore brengt?

 

Antwoorden Ronde 8

 

01. Tom van Landuyt
02. Goedele Liekens
   
03. Joanne K. Rowling
04. Het doppler-effect
05. WTC 7 of toren 7 of 7
06. Joegoslavië
07. Troposfeer
08. Gone with the Wind
09. Buddha of boeddha
10. Safri Duo

 

Ronde 9

 

01. We zoeken de naam van een afdrukeenheid die dient om lijngeoriënteerde tekeningen af te drukken. Bij tafelmodellen ligt het blad papier vast, bij staande modellen beweegt het blad zich over een rol. De verschillende inktkoppen worden met behulp van stappenmotoren over het blad heen bewogen. Het neerbrengen van die inktkoppen resulteert in het trekken van lijnen op het papier. Hoe heet dit toestel ?
02. In “Man bijt Hond” krijgen we elke week een speciaal duo te zien. Het gaat om twee “minder begaafde” jongens, die telkens weer een bezoek brengen aan een culturele manifestatie. Hun eerlijke naieve opmerkingen en discussies trekken heel wat kijkcijfers. Hoe heten deze twee jongens?
   
03. We zoeken een muurschildertechniek waarbij de verf met een kwast op een nog natte kalkpleisterlaag van het te beschilderen oppervlak wordt opgebracht. Wereldberoemde voorbeelden van deze techniek vindt u in de Sixtijnse Kapel te Rome waar wanden en plafond door Michelangelo op deze manier beschilderd werden.
04. Een mens heeft zeven nekwervels, dat wisten jullie wel, maar weten jullie ook hoeveel nekwervels een giraf heeft?
05. Op een congres in Antwerpen vormt de "Toekomstgroep" rond Bert Anciaux, Patrik Vankrunkelsven en Paul Van Grembergen zich om tot een partij die haar onderbouwde en stevig bediscussieerde teksten zal vertolken onder de deskundige leiding van Annemie Van de Casteele, die zich vanaf nu voorzitster van deze nieuwe partij mag noemen. Wat is de nieuwe en verfrissende naam van deze partij?
06. Wie behaalde 6 gouden medailles op het WK zwemmen in het Japanse FUKUOKA ?
07. In welk land vinden we de Transsylvaanse Alpen terug? Een kleine tip: Graaf Dracula had er zijn thuishaven.
08. Welke film won dit jaar de oscar van beste film?
09. George W. Bush is al de 43ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Maar wie was de allereerste president van de Verenigde Staten?
10. In het jaar 2000 kwam de cd "Hybrid Theory" uit en kende een enorm succes. Welke popgroep is verantwoordelijk voor deze cd met keiharde muziek?

 

Antwoorden Ronde 9

 

01. Een plotter
02. Kris en Yves
   
03. Fresco (a fresco, alfresco, affresco, buon'fresco)
04. Zeven
05. Spirit
06. Ian Thorpe
07. Roemenië
08. Gladiator
09. George Washington
10. Linkin Park

 

Ronde 10

 

01. Hoe heet momenteel het hoogste gebouw van New York?
02. In Amerika is CNN de belangrijkste nieuwszender. In Europa blijkt men de voorkeur te geven aan BBC-World. Maar hoe heet de nieuwszender die in de Arabische wereld miljoenen mensen aan het televisietoestel kluistert ?
   
03. Bij deze verftechniek wordt op de stof een negatief patroon getekend met hete vloeibare was, waarna de stof in een verfbad wordt gekleurd. De met was bedekte delen worden niet gekleurd, de rest wel, zodat een positieve kleurtekening overblijft. De was wordt verwijderd door de stof onder te dompelen in kokend water. Hoe heet deze Javaanse verftechniek?
04. Jullie weten allemaal dat olijfolie wordt gemaakt van olijven, dat sojaolie wordt gewonnen uit sojabonen en dat zonnebloemolie wordt gemaakt van zonnebloempitten. Weten jullie echter ook waaruit arachideolie wordt geperst?
05.

In oktober van vorig jaar werd Slobodan Milosevic uiteindelijk aan de kant gezet in Joegoslavië. De oppositie schoof één kandidaat naar voren om de nieuwe president te worden. Wie is dus nu de president van Joegoslavië?

06. 4 jaar lang was ze onoverwinnelijk op de 100m-sprint voordat ze op het WK in Edmonton zowel in de halve finale als de finale geklopt werd door Zhanna Pintusevich. Over welke dame hebben we het hier?
07. Geef ons de specifieke benaming van de volgende omschrijving: een koude, droge noord- of noordwestenwind die van de Alpen door de Rhônevallei waait. Wij vragen dus de specifieke benaming van deze wind.
08. “A.I.” of “Artificial Intelligence” zou de volgende film worden van Stanley Kubrick. Maar spijtig genoeg stierf Kubrick voor de opnamen gestart waren. Wie heeft de regie van deze film overgenomen en er een grandioos succes van gemaakt?
09. In de 16de eeuw stichtte de Hollander Peter Stuyvesant de stad New York. Maar de naam New York werd pas gegeven toen de Engelsen de stad hadden veroverd van de Hollanders. Welke naam had Peter Stuyvesant voordien aan New York gegeven?
10. In de jaren 90 was hij één van de leden van de populaire boysband "Take That". Elk van de leden probeerde het solo, maar de zanger die wij zoeken is de meest succesvolle van de band. Wie zoeken we?

 

Antwoorden Ronde 10

 

01. Empire State Building
02. Al Jazeera
   
03. Batik
04. Aardnoot of pinda
05. Vojislav Kostunica
06. Marion Jones
07. Mistral
08. Steven Spielberg
09. Nieuw Amsterdam
10. Robbie Williams