3de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 13 december 2002)

 

Ronde 1

 

01. Waarvoor heeft men angst als men Paraskevidekatriafobie heeft?
02. Hoe heet de patholoog die al jaren volle tentoonstellingszalen trekt met zijn plastinaten? Op woensdag 20 november heeft hij in Londen een openbare lijkschouwing gehouden. Zo’n driehonderd mensen konden, na betaling van 12 pond, getuige zijn van de autopsie van een 33-jarige Duitse vrouw.
   
03. Hoe heet het nieuwste boek van Pieter Aspe? Het is de 11de roman in de Van-In-reeks met het succesvolle speurdersduo Van In en Versavel.
04. Geef ons de hoofdstad van Marokko.
05. De Amerikaanse tennisster Corina Moriaru maakte haar comeback na een slepende ziekte. Welke ziekte moest ze overwinnen? Was dat: A. Leukemie, B. Borstkanker of C. Geelzucht ?
06. Roberto Benigni is bekend als acteur en regisseur van o.a. La vita e bella.  Ondertussen is zijn nieuwste film in première gegaan. In Italië is het ondertussen de meest bezochte film van het jaar. Hoe heet deze film?
07. We zoeken de naam van het land waar vijfduizend jaar geleden de eerste beschaving ontstond.  De naam betekent land tussen rivieren en verwijst daarmee naar het gebied tussen de Tigris en de Eufraat in het huidige Irak. Hoe heette dit land ?
08. Sinds 18 november 2002 zijn de nieuwe posttarieven van toepassing. Wat moet er nu gekleefd worden op een genormaliseerde priorzending van 37 g voor België? 
09. Welke bewoner heeft als eerste het huis van Big Brother 3 moeten verlaten? We vragen u de voornaam.
10. Voor onze eerste muziekvraag gaan we terug naar de jaren 60.  Wij vragen u wie de muziek schreef voor de film the Good, the Bad and the Ugly.

 

Antwoorden Ronde 1

 

01. Vrijdag de 13de
02.

Gunther von Hagens

   
03.

Onder valse vlag

04. Rabat
05.

A. Leukemie

06.

Pinocchio

07. Mesopotamië
08.

€ 0,49

09. Siska
10.

Ennio Morricone

 

Ronde 2

 

01. Marc Sleen stopt er mee. Op dit moment verschijnt voor het laatst een album van Nero in de krant. Hoe heet dit laatste album?
02. Alchemilla mollis is een gemakkelijke meerjarige vaste plant met tot 10 cm grote grijsgroene bladeren met een zijdeachtige oppervlak, waarop 's morgens de dauwdruppels sfeervol glinsteren. Zijn groengele, geurende bloemen komen begin juni te voorschijn en blijven tot ver in juli zitten. Vaak is er een redelijke nabloei. Wat is de Nederlandstalige naam van deze bodembedekker?
   
03. Deze verbale snelheidsmaniak heeft overal een mening over, en als hij die niet heeft dan maakt hij er wel één. En zijn hilarische imitaties zijn ook al een handelsmerk. Na de première van zijn vorige show StrafWerk vond de nationale pers dat hij "tot het kruim van Vlaanderens stand-up comedians behoort". Momenteel staat hij op het podium met zijn nieuwe show Neuro. Hoe heet deze komiek die in 1999 Humo’s Comedy Cup won?
04.

Haïti en de Dominicaanse Republiek delen samen hun grondgebied op één eiland. Haïti het westelijk deel en De Dominicaanse Republiek het oostelijke deel. Hoe wordt dit eiland genoemd?

05. Wie won in 1954 de gouden schoen? Even vermelden dat de gouden schoen voor de eerste keer werd uitgereikt.
06. In oktober van dit jaar verloor de filmwereld weer een groot acteur. Zijn carrière startte in de jaren 50, maar in de jaren 60 brak hij echt door met de film Guns from Navarone. Nadien volgden tientallen succesvolle films waaronder Major Dundee, a Man called Horse, the Cassandra Crossing en Orca the Killer Whale De laatste jaren zagen we hem in Gladiator en in de twee Harry Potter-films, maar in oktober van dit jaar overleed hij op 72-jarige leeftijd aan de ziekte van Hodgkin.  Welke acteur bedoelen we?
07. Een Duitse archeoloog ontdekte in 1870 de overblijfselen van het mytologische Troje. Momenteel heeft men op de vindplaats ook het legendarische paard van Troje, nagemaakt uit hout en is het een toeristische trekpleister. In welk land kunt u dit paard van Troje gaan bekijken en beklimmen?
08. Frank de Winne vertrok als tweede Belg op ruimtemissie. Hij vertrok aan zijn Odissea ruimtetrip op de basis Bajkonoer op 30 oktober en deze duurde tot 10 november. In welk land ligt Bajkonoer?
09. VTM zond en tijdje geleden Band of Brothers  uit die was geproduced door Spielberg en Tom Hanks. De serie handelde over de Tweede Wereldoorlog en volgde de belevenissen van een bepaalde company. Welke company?
10. Robin Williams en Nicole Kidman hadden dit jaar een klein hitje met Something Stupid.  Een weinig geïnspireerde manier om cd’s te verkopen aan de jeugd, want 35 jaar geleden had een ander gelegenheidsduo er al een enorme hit mee. Wij vragen u de naam van de zanger en de zangeres van toen.

 

Antwoorden Ronde 2

 

01.

Zilveren Tranen

02.

Vrouwenmantel

   
03.

Raf Coppens

04.

Hispaniola

05.

Rik Coppens

06.
Richard Harris
07.
Turkije
08. Kazachstan
09.

Easy Company

10.

Frank en Nancy Sinatra

 

Ronde 3

 

01. Deze mevrouw is een vriendin van iedereen die een centje kan gebruiken. Hoe heet deze vrouw? U kent ze vast want lenen bij haar, is lenen bij een vriendin.
02. Waarvoor staat het letterwoord SETI ? We geven u nog even mee dat SETI@home een wetenschappelijk experiment is, dat de kracht van miljoenen aan het internet verbonden computers verenigt in de zoektocht naar buitenaards leven. Deelnemers downloaden een klein programmaatje dat telkens een blokje data ophaalt en het daarna op de computer van de deelnemer analyseert door gebruik te maken van de onbenutte computerkracht.
   
03.  Wij zoeken de naam van een goudsmid die voor tsaar Alexander de derde, de kostbare, met juwelen bezette gouden en zilveren cadeaueieren heeft gemaakt. Die gaf de tsaar cadeau met Pasen. De eieren bevatten kostbare snuisterijen of een miniatuurtje. Graag de naam van de goudsmid ?
04. Kapitein James Cook was één van de grootste ontdekkingsreizigers. Hij verkende Nieuw-Zeeland en Australië, bracht de noordwestkust van Noord-Amerika in kaart en ging als eerste verder dan de Zuidpoolcirkel. Zijn leven kwam abrupt ten einde toen hij werd vermoord door de plaatselijke bevolking van een welbepaald eiland. Wij zouden graag de naam van dit eiland vernemen van jullie.
05. Zie bijgevoegde afbeelding. Wij vragen de naam van deze wielrenner.

06. Op de Hollywood Movie Awards ging de award voor de beste film naar de Vlaamse Film Villa des Roses.  Deze film is gebaseerd op de roman van Willem Elschot.  Wij vragen u de naam van de regisseur die het boek verfilmde.
07. Een typische quizvraag zou kunnen zijn: hoe heet tegenwoordig de stad Constantinopel? Het antwoord daarop is dan Istanbul. Maar wij maken het iets moeilijker. Hoe heette Constantinopel voordat ze in 324 door Constantijn de Grote zo genoemd werd?
08. Op 14 oktober werd een bos in Brugge ontruimd nadat het meer dan een jaar bezet was. Dit gebeurde niet zonder slag of stoot. Hoe heet dit bos?
09. Na VTM en Kanaal 2 wilde de Vlaamse Media Maatschappij een derde zender in Vlaanderen. Het moest deze keer een zender worden met veel muziek voor jongeren als concurrent voor TMF. Over welke zender hebben we het?
10. We maken met onze muziekvraag een sprongetje naar de jaren 70. Het nummer Wall Street Shuffle gaat over het leven in de financiële wijk van Manhattan. Wij vragen u de naam van de groep die het nummer brengt.

 

Antwoorden Ronde 3

 

01.

Mevrouw  Leemans

02.

Search for Extra-Terrestrial Intelligence

   
03.

Peter Carl Fabergé

04. Hawaï
05.

Robbie McEwen

06.
Frank Van Passel
07. Byzantium
08. Lappersfortbos
09.

Jim-tv

10. 10CC

 

Ronde 4

 

01. Wat is de Engelstalige  term voor het lezen van berichten op een nieuwsgroep of een chat-kanaal zonder zelf nauwelijks of niet aan de discussie mee te doen?
02.

Op de bijhorende illustratie ziet u een veelvlak dat samengesteld is uit 12 regelmatige vijfhoeken van gelijke afmeting. Wat is de naam van dit platonische of regelmatige veelvlak ?

   
 

   
03. De in wezen fatsoenlijke hoofdfiguur van het verhaal Lijmen treedt in de voetsporen van de doorgewinterde zakenman Boorman, maar in het vervolg Het been (1938) keert hij terug tot zijn eigen fatsoensnormen. Deze figuur treedt trouwens in een aantal romans op: Kaas, Tsjip, De leeuwentemmer, Het tankschip en Het dwaallicht. Hoe heet dit personage?
04. De dampkring of atmosfeer heeft een dikte van ongeveer 750 km en we onderscheiden daarin drie lagen. Twee ervan zijn de troposfeer en de stratosfeer. De derde hadden we graag van jullie vernomen.
05. Zie bijgevoegde afbeelding. Onze vraag is kort en bondig: welke sport is hier in beeld gebracht?

06. E.T. staat weer volop in de belangstelling. Vorig jaar werden enkele scènes verbeterd dank zij de digitale techniek. Ook werden enkele nog niet eerder gebruikte scènes toegevoegd. De hoofdrol werd gespeeld door de toen 10-jarige Henry Thomas. Maar wie speelde de rol van zijn vijfjarige zusje?
07.

Tussen 1378 en 1417 was er onenigheid over het pauselijk ambt. Men heeft toen zelfs een tijdje twee rivaliserende pausen gehad. De ene woonde in Rome. In welke stad woonde de andere?

08. Dyab Abou Jahjah is voorzitter van het AEL. Waar staat AEL voor?
09. Jan Hautekiet is overgestapt  als baas van Studio Brussel naar Radio 1 en werd opgevolgd door een ex-Studio Brussel en ex-Donna medewerker die nu terugkeert naar zijn oud nest. Hoe heet deze medewerker?
10. Welke Vlaamse zanger schreef en zong in de jaren 80 het nummer Fanfare van honger en dorst?

 

Antwoorden Ronde 4

 

01.

Lurking

02.

Dodecaëder

   
03.

Frans Laarmans

04. Ionosfeer
05.

Baseball of honkbal

06.
Drew Barrymore
07.
Avignon
08.

Arabisch Europese Liga

09.

Mark Coenen

10.

Jan De Wilde

 

Ronde 5

 

01. Hoe heet de 22-jarige Mechelse die in het Casino van Knokke verkozen werd tot Miss Belgian Beauty 2003? Zij neemt het kroontje van Brunhilde Verhenne over.
02. De konijnenziekte die we zoeken kwam oorspronkelijk alleen voor in Zuid-Amerika, maar werd in 1950 met opzet in Australië binnengebracht om de enorme overpopulatie van konijnen in te dijken. In 1952 verspreidde de ziekte zich over geheel Frankrijk en later over geheel West-Europa. In onze streken valt het konijn ieder jaar weer ten prooi aan de ziekte die in 14 dagen de stand vrijwel kan uitroeien. Welke ziekte zoeken wij?
   
03. Geef de volledige naam van de geestelijke vader van Sherlock Holmes. Deze Britse schrijver-arts schreef in totaal vier romans en 56 korte verhalen over de beroemdste privé-detective allertijden.
04. Op het bijgevoegde blad zie je een afbeelding met de contouren van een land. Onze vraag: welk land is dit?

05. Van welke atletiek-meeting is dit het logo?

06. Het is vandaag vrijdag de 13de. En u kent zeker wel de films uit de reeks Friday the 13th. Dit jaar kon u in de bioscoop naar het tiende deel uit de reeks gaan kijken en we kunnen u vertellen dat het echt wel de meest originele uit de reeks is. In de titel van de film wordt Friday the 13th echter niet vermeld. Hoe heet deze film dan wel?
07. Columbus had in 1492 al geprobeerd om India te bereiken met een zeilschip, maar hij ontdekte een nieuw continent en verloor hierdoor de interesse voor India. Vijf jaar later slaagde er echter wel iemand in om langs Kaap de Goede Hoop India te bereiken met een zeilschip. Wie was de man die de leiding had over deze tocht?
08. Op 16 oktober viel in Nederland de regering Balkenende. Deze Coalitie van CDA,LPF en VVD heeft het maar zeer kort volgehouden. Hoeveel dagen?
09. Door welk tv-station werd dit jaar de match Sparta Praag – RC Gent uitgezonden?
10. In het midden van de jaren 90 schoot in de Europese hitlijsten plots een heel speciaal nummer naar de nummer 1 plaats. We zijn gewoon om in de ultratop Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en zelfs Duits te horen. Maar een zanger die in Kameroen geboren is en dan ook nog zingt in zijn moedertaal? Nee, dat hadden we nog niet meegemaakt.  We vragen u de artiestennaam van de zanger die een hit had met Alane.

 

Antwoorden Ronde 5

 

01.

Zsofi Horvath

02. Myxomatose
   
03.

Arthur Conan Doyle

04. Finland
05.

Memorial Van Damme

06.

Jason X

07.

Vasco Da Gama

08.

87 dagen

09. VT4
10. Wes

 

Ronde 6

 

01.

Meer en meer auto’s worden uitgerust met GPS. Waar staat GPS voor?

02. De Pool die we zoeken was de grondlegger van de moderne astronomie, omdat hij de zon in het centrum van het heelal plaatste. Voor hem werd altijd gedacht dat de aarde het middelpunt was. Zijn boek over deze theorie was al in 1530 af, maar werd pas vlak voor zijn dood gepubliceerd. De Rooms-Katholieke Kerk plaatste het meteen op de Index. Pas 200 jaar later werd zijn wereldbeeld geaccepteerd. Over wie hebben wij het hier?
   
03.

Deze luchtige, bewogen stijl die zich in de tweede helft van de achttiende eeuw in Frankrijk uit de barok ontwikkelde, werd genoemd naar het rocaille dat in deze stijl een grote rol speelde. Het was in de eerste plaats een decoratiestijl. Muren en gewelven van bouwwerken werden met sierlijke ornamenten, goud, schilderingen en snijwerk versierd. Hoe heet deze stijl?

04. Welke zeestraat scheidt Sicilië van het Italiaanse vasteland?
05.

De wereldtitel op het WK Powerman in het Oostenrijkse Weyer was voor de Nederlander Huub Maas. Het brons was voor een Belg. Wij hadden graag zijn naam vernomen.

06. In de Belgische bioscopen trekt de film Minority Report van Steven Spielberg nog altijd volle zalen. Maar in de Verenigde Staten gaat eind deze maand, zijn volgende film al in première. In deze film spelen niemand minder dan Tom Hanks en Leonardo DiCaprio de hoofdrol. Hoe heet deze film?
07.

In 1911 ontdekte men in Peru de spectaculaire overblijfselen van een vestingstad, gelegen in een afgelegen berggebied. Geschiedkundigen vermoeden dat deze stad door de Maya’s gebouwd werd op een moeilijk toegankelijke bergtop, om zich te verstoppen voor de plunderende Spanjaarden. Hoe heet deze eeuwenoude stad in Peru?

08.

Op zaterdag 12 oktober heeft op het eiland Bali voor de discotheek Sari Club een aanslag plaatsgehad met een bomauto waarbij minstens 183 mensen omkwamen. Wat is de naam van dit toeristisch stadje?

09.

Op werkdagen doen de presentatoren van Jongens & Wetenschap tussen 9 en 11 uur een beroep op de Radio 1-luisteraars om een antwoord te vinden op vragen als: wat is vuur?, hoe ver is de horizon?, plegen dieren zelfmoord?, enzWij vragen u hoe deze twee presentatoren heten?

10.

Misschien was u tijdens de eerste helft wat teleurgesteld omdat de muziekvragen uit de oude doos kwamen. Wel, daar komt in dit tweede deel verandering in. Het nummer Trackin' is één van de grootste hits van dit jaar geworden. We vragen u de naam van de zanger.

 

Antwoorden Ronde 6

 

01.

Global Position System

02.

Nicolaus Copernicus

   
03.

Rococo

04.

Straat van Messina

05.

Dereere Jurgen

06.
Catch me if you can
07.

Macchu Picchu

08. Kuta
09.

Sven Speybrouck & Koen Fillet

10.

Billy Crawford

 

Ronde 7

 

01. “Liefst blijf ik thuis in mijn bos” zij Raoni toen hij in november bij ons op bezoek was. Van welke indianenstam uit het Braziliaanse regenwoud is hij het hoofd?
02. De Caltha palustris is een fraaie inheemse plant, die over het ganse noordelijke halfrond groeit in moerassen, natte weide, elzenbossen en langs beken en sloten. Het is een van de eerste boden van de lente. Hij bloeit vanaf begin april met grote dooiergele bloemen. Deze worden gevolgd door veelzadige bruine vruchten, die van boven en langs de zijkanten opensplijten om de zaden eruit te laten. De plant kan 15 tot 50 cm hoog worden. De bladen zijn donkergroen glanzend en hart-of niervormig, meestal in een groep onderaan de stengel groeiend. Wij vragen u de Nederlandstalige naam van deze plant.
   
03. Iedere vijf jaar vindt in het Duitse Kassel  een kunstmanifestatie plaats. Deze zomer kon u van 8 juni tot 15 september naar de elfde editie van deze manifestatie waarvan we aan u de naam vragen.
04. Spanje. Ibiza, Mallorca en Menorca vormen een eilandengroep in de Middellandse Zee. Geef ons de juiste benaming van deze eilandengroep.
05. International Dana Boonen speelt bij een Franse basketbal topklasser. Geef ons de naam van deze ploeg.
06. De belangrijkste prijs die wordt uitgereikt in de filmwereld, is toch nog altijd de Oscar. We zouden graag van u weten welke acteur dit jaar de Oscar voor beste acteur ontving. En als tip wil ik er nog bij vertellen dat een bepaalde bevolkingsgroep van de Amerikaanse bevolking met deze keuze in een euforische stemming raakte.
07. Van 1785 tot 1790 was New York de hoofdstad van de VS en sinds 1800 is Washington DC de hoofdstad. Tussen deze jaartallen ligt een tijdspanne van 10 jaar. Welke stad was tijdens die 10 jaar de hoofdstad?
08. Op 11 september 2001 draaiden twee broers als allereerste beelden van de aanslag op het WTC-gebouw. Dit was mogelijk omdat ze op dat ogenblik een documentaire aan het opnemen waren van de New Yorkse brandweer. Deze documentaire werd wereldwijd uitgezonden en kreeg overal lovende kritieken. Hoe heten deze broers?
09.

Nog even terug naar de Pfaffs. Jean-Marie, zijn echtgenote Carmen, de 3 dochters en hun entourage vormen zonder twijfel de bekendste familie van Vlaanderen. Kelly is veruit de bekendste van de drie zusjes, maar hoe heten de twee andere ook alweer?

10. We gaan er nu iets harder tegenaan. Wij vragen u de naam van de groep die het nummer Chop Suey op cd heeft gezet.

 

Antwoorden Ronde 7

 

01.

Kayapo indianen

02.

De dotterbloem

   
03. Documenta
04.

Balearen

05.

Clermont Ferrand

06.
Denzel Washington
07.

Philadephia

08.

Geodeon en Jules Naudet

09.

Lyndsey en Debby

10.

System of a Down

 

Ronde 8

 

01. Maxis haalde de grootste successen met het simulatiespel SimCity, maar nu slaan ze ineens een compleet andere weg in. Bouw een huis, stel een gezin samen en zet ze in dat huis. Zorg voor inkomsten, feestjes, betaal je rekeningen en let op de hygiëne van je bewoners. Hoe heet dit akelig realistische simulatiespel?
02. Kijk naar de afbeelding en benoem het aangeduide been.
   
 

   
03. U ziet een werk van Magritte waarvan dit zijn eerste versie uit 1929 is. Iedereen kent dit werk, maar kent u ook de naam van dit werk? We vragen u de Franse naam.

04. Palestina bestaat uit 2 al dan niet onafhankelijke regio’s. De Gaza-strook is er één van. Geef ons de naam van de andere regio.
05.

Van wie is deze voetbalschoen ?

06. Eindelijk kregen we dit jaar in de bioscopen eens een echte Vlaamse thriller te zien met zelfs enkele momenten van horror. We hebben het hier over Alias. We vragen u de naam van de regisseur.
07. In het jaar dat Napoleon Bonaparte zijn grote nederlaag leed in Waterloo, werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. In welk jaar was dit?
08. Frans Devaere wordt opnieuw verdacht van hackingfeiten. In 1999 zette hij het land in rep en roer door de computernetwerken te hacken van Fortis en Skynet. Onder welke naam werd hij beroemd?
09.

Neem één boeiende bestemming, neem twee totaal verschillende presentatoren en stuur ze samen op reis. Alleen, meteen na aankomst scheiden hun wegen en volgen Gilda De Bal en Chris Dusauchoit elk hun eigen weg. Welk Canvasprogramma wordt hier beschreven?

10. In onze muziekvragen hebben we nog geen rap gehad. Wel, laten we daar dan maar eens rap iets aan doen. En dan nog wel rap in het Nederlands. Welke groep had een enorme hit met Dansplaat?

 

Antwoorden Ronde 8

 

01.

The sims

02. Spaakbeen (of radius)     
   
03.

La trahison des images

04.

Westelijke Jordaanoever (of Westbank)

05.

Beckham David

06.

Jan Verheyen

07. 1815
08.

ReDaTtAcK

09.

2 X enkel

10. Brainpower

 

Ronde 9

 

01. Geef ons de naam van de vereniging voor familieleden en vrienden van personen met psychiatrische problemen.
02. C17H19No3 is een alkaloïde dat veel gebruikt wordt bij de bestrijding van pijn. Wat is de naam van dit product dat is genoemd naar de Griekse god van de dromen?
   
03. Het Lam Gods bestaat uit 12 panelen. Hoe heet het paneel dat u hieronder afgebeeld ziet?

04.

Je ziet een vlag van een bepaald land. Je kan kiezen uit Tsjechië, Rusland, Slovenië en Slowakije. Van welk land is dit de nationale vlag?

 

05. Philippe voetbalt bij Royal Antwerp Football Club; zijn broer Kristof bij Germinal Beerschot Antwerpen. De laatste derby stonden ze niet langer dan 1 minuut tegenover elkaar. Geef ons de familienaam van deze twee voetballers.
06. Telkens als er een nieuwe James Bond-film in de maak is, vragen de fans zich af wie de vrouwelijke tegenspeelster van James zal worden. De vrouwelijke ster in de nieuwe James Bond-film Die another Day is deze keer een oscarwinnares. Over welke actrice hebben wij het?
07.

In 1914 werd de Oostenrijkse troonopvolger doodgeschoten. Na jarenlange spanningen tussen diverse Europese landen, was dit de vonk die de Eerste Wereldoorlog deed ontbranden. In welke stad vond deze moordaanslag plaats?

08. Op 23 september ging de nieuwe euthanasiewet van kracht in België. Welke Belg maakte als gebruik van deze wet?
09. Onder welke naam wordt op Ketnet het jeugdjournaal gebracht?
10. De Duitstalige muziek doet het over het algemeen niet goed in ons land. Maar de groep die we zoeken, is een uitzondering. Hun cd-verkoop in België loopt zelfs voortreffelijk. De groep is dan ook een klasse apart. Welke groep heeft op hun cd het nummer Mutter?

 

Antwoorden Ronde 9

 

01.

Similes

02. Morfine
   
03.

Paneel van de Rechtvaardige rechters

04.

Slowakije

05. Snelders
06.

Halle Berry

07. Sarajevo
08.

Mario Verstraete

09. Karrewiet
10. Rammstein

 

Ronde 10

 

01. Madonna is de onbetwiste koningin van de popmuziek. Onlangs verscheen haar sensationele biografie die werd geschreven door de schrijver van een aantal internationaal vermaarde biografieën, zoals die van prinses Diana, Monica Lewinsky en Victoria en David Beckham. Hij won vele journalistieke prijzen en zijn boeken verschijnen in talloze Landen. Geef ons zijn naam.
02. Ruim 400 miljoen jaar lang al zwemmen ze diep onder de wereldzeeën. Nu zijn er nog maar zo’n 2000 over, in een gebied ten westen van de Indische Oceaan. Hieronder ziet u een afbeelding van de bijna 2 meter lange vis die we zoeken en die ook wel de dinosaurus van de zee wordt genoemd. Graag de naam van deze vis.
   
 

   
03. Hieronder vindt u de eerste strofe van een gedicht van de Amerikaans prozaïst en dichter Edgar Allan Poe. De vraag ligt voor de hand. Wat is de titel van dit gedicht?

Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,
Over many a quaint and curious volume of forgotten lore,
While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,
As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.
"'Tis some visitor," I muttered, "tapping at my chamber door -
Only this, and nothing more."

04. Velen herinneren zich nog de Falkland-oorlog. Argentinië claimde de eilandjes op en bezette deze Manu militare, met de gekende reactie van het Verenigd Koninkrijk. Falkland is de Engelse benaming van deze groep pietluttige eilandjes die tot de Britse kroonkolonie behoren. Onze vraag: hoe worden deze eilanden in Argentinië genoemd?
05. Hier ziet u de afbeelding van een formule 1-circuit. Het welke?

06. Dit jaar hebt u in de bioscoop kunnen kijken naar een film waarin volgende acteurs een rol spelen. En schrik niet, want het is een spectaculaire lijst met namen: John Travolta, Tom Cruise, Danny Devito, Kevin Spacey, Michael Caine en dat is nog niet alles. Zelfs filmregisseur Steven Spielberg speelt een rol in deze film. Welke film bedoelen we?
07. De marinebasis Pearl Harbor op het Amerikaanse eiland Hawaii werd gebombardeerd door de Japanners. Dit was voor de Amerikanen de druppel die de emmer deed overlopen en meteen verklaarde de president de oorlog aan Japan. En we weten allemaal hoe dramatisch die oorlog voor Japan is afgelopen. In welk jaar vond het bombardement op Pearl Harbor plaats?
08. Op 23 oktober vielen meer dan vijftig Tsjetsjeense rebellen binnen in een moskous theater en gijzelden meer dan 700 mensen. Deze gijzeling duurde ongeveer 58 uur. Welke musical werd er opgevoerd bij het begin van deze gijzeling?
09. Half Vlaanderen heeft zich vergaapt aan de Vlaamse docusoap De Pfaffs. Maar dit idee kwam oorspronkelijk van MTV waar men een soortgelijke soap had. Hoe heette deze soap?
10. We zijn gekomen bij de laatste vraag van onze quiz. De popgroep die we zoeken zingt het nummer Nothing Really Ends. Welke groep bedoelen we?

 

Antwoorden Ronde 10

 

01.

Andrew Morton

02.

Coelacanth (Latimeria chalumnae)

   
03. Raven
04. Malvinas
05. Monaco
06.

Austin Powers in Goldmember (Austin Powers 3)

07. 1941
08.

Nord-Ost

09.

The Osbournes

10.

Deus