4de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 2 augustus 2003)

 

Ronde 1

 

01. In welk land zijn volgende gemeenten gelegen: Hazebroek, Grevelingen, Ouderwijk, Broekburg en Terwaan?
   
02. Regelneven en doemdenken, het zijn enkele woorden die nog niet zo lang geleden, door een Nederlands duo, het taallandschap wat meer kleur hebben gegeven. Geef ons de naam van dit duo.
   
03. In de film ‘Bigger splash’ wordt een periode uit het leven van een Brits kunstenaar in beeld gebracht. Deze beeldend kunstenaar, graficus, fotograaf en schilder is bij velen vooral bekend van zijn zwembadscènes. Hoe heet deze man?
   
04. U kent waarschijnlijk ook allemaal de bekende komische serie over het ruimtewezen ALF. Kunnen jullie ons vertellen van welke planeet hij afkomstig is?
   
05. Binnen 24 uur na de geboorte van een baby zal hij zijn eerste ontlasting produceren. Deze ontlasting is zwart-groen, geurloos, taai en bijzonder plakkerig, waardoor het verschonen van de eerste poepluier nogal lastig is. Hoe noemen we die eerste ontlasting?
   
06. Wat is de specifieke naam voor een knoop waardoor een touw aan een ander touw of voorwerp wordt vastgemaakt?
   
07. Royal Antwerp Footballclub, oftewel the great old is de oudste club van het land. Geef ons het jaartal van hun ontstaan.
   
08. Wie ontwierp het populaire gezelschapspel Monopoly?
   
09. "Juwelier Tyberghien moet weer betalen", kopte de krant. De rechter veroordeelde hem tot betalen van € 2361 aan de eigenaar van de gestolen wagen, die gebruikt was voor een overval op zijn zaak. Waarom ?
   
10. Wie dacht dat blues muziek uitsluitend een mannenbusiness is, heeft het goed mis, getuige deze vrouwelijke bluesmuzikant uit de USA. Debuterend met een titelloos debuut in 1971bouwt ze stilaan faam en bekendheid uit in de USA, maar enige bekendheid in Europa bereikt ze pas met haar cd "Nick of Time" in 1989. Wie is deze dame?

 

Antwoorden ronde 1

 

01. Frankrijk
   
02. Van Koten en De Bie
   
03. David Hockney
   
04. Melmac
   
05. Meconium (darmpek)
   
06. Steek
   
07. 1880
   
08. Charles B. Darrow
   
09. Om de kogelinslagen
   
10. Bonnie Raitt

 

Ronde 2

 

01. Op het afbeeldingenblad ziet u een vlag afgebeeld. Wij vragen u natuurlijk de naam van het land dat bij deze vlag hoort?
   
 

   
02. We zoeken een woord dat als slagwoord bewust geschapen werd door H. Grégoire, bisschop van Blois, om daarmee de verwoestingen van bibliotheken en monumenten door gepeupel aan de kaak te stellen.
   
03. Vijf Belgische mode-ontwerpers, namelijk Veronique Branquino, Elvis Pompilio, Raf Simons, Walter Van Beirendonck en Bernhard Willhelm, hebben op vraag van Coca Cola een exclusief design ontworpen voor de blikjes van Coke light. Op de bijhorende foto ziet u deze blikjes. Welk blikje is echter ontworpen door Raf Simons ?
   
 

   
04. Op 1 juni 2003 overleed de bekende zanger Joe Harris door zelfmoord te plegen. Wat was de echte naam van deze zanger?
   
05. Als we bij het mengen van lichtkleuren spreken we over de additieve kleurmenging, over welke menging spreken we dan bij het mengen van stofkleuren?
   
06. Op de afbeelding ziet u enkele knopen en steken alsook de namen ervan (nl. platte knoop, schootsteek, achtknoop, mastworp en paalsteek). Uw taak is de juiste naam bij de juiste afbeelding te plaatsen.
   
 

   
07. Onder welke naam kennen we Edson Arantas do Nascimento beter?
   
08. Op bijgevoegde foto zie je een spel waarbij 5 bollen worden gerold naar de poortjes. Elke bol die door het poortje rolt krijgt een aantal punten. Over welk volksspel hebben we het hier?
   
 

   
09. Wie heeft dit jaar van de Vlaamse onafhankelijke stripgilde "de Stripvos" gekregen. De prijs bestaat uit een bronzen vossenkop en zal worden uitgereikt op 22 november in het Belgisch museum van het beeldverhaal?
   
10. Onder welke naam had het duo Fred Chichin en Catherine Ringer in 1985 een grote hit met het nummer "Marcia Baila"?

 

Antwoorden ronde 2

 

01. Bosnië-Herzegovina
   
02. Vandalisme
   
03. Blikje D – Verwijst naar één van zijn eerste collecties ‘Black Palms’
   
04. Georges Lisabeth
   
05. Subtractieve kleurmenging
   
06. 1E 2D 3C 4B 5A
   
07. Pele
   
08. Trou Madame
   
09. Patrick Van Gompel
   
10. Les Rita Mitsouko

 

Ronde 3

 

01. Geef ons de hoofdstad van het Waddeneiland Texel in Nederland ?
   
02. Wat is de "bierkaai" in de uitdrukking "vechten tegen de bierkaai"?

a) Bierkaai is afgeleid van Bierkade, de naam van een straat in Amsterdam waar de sterkste vechtersbazen van de stad woonden.

b) Een bierkaai is een soort krokodil ; kaai komt ook voor in kaaiman, een soort krokodil.

c) Bierkaai is een verbastering van het Maleise birka, de naam van een reus uit een Maleis volksverhaal.

   
03. Eén van de twaalf werken van Heracles was het doden van een slangachtig dier met negen koppen. Als één van deze koppen werd afgeslagen groeiden er twee in de plaats. De middelste kop was bovendien onsterfelijk. Hoe heet dit dier
   
04. The Ramblers staat in het Guiness Book of records als oudste dansorkest van de Wereld. De oud-orkestleider van dit dansorkest is dit jaar op 91-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Wat was zijn naam?
   
05. De plant die we zoeken behoort tot het omvangrijke geslacht van de lelieachtigen. Deze plant heeft wonderlijke eigenschappen. Hij wordt gebruikt in cosmetische, farmaceutische en gezondheidsartikelen. Het is een vetplant met dikke, vlezige bladeren, die samen een rozet vormen. De bladranden zijn voorzien van scherpe dicht op elkaar staande tanden. Hoe heet deze op een agave lijkende plant?
   
06. De kant waar de wind van de boot weg waait noemt men de "lij". Hoe noemt men dan de kant van de boot waarop de wind waait?
   
07. NAC Breda, misschien kent u deze net over de grens liggende voetbalploeg wel. Maar waar staat NAC voor?
   
08. Het is vaak een kunstzinnig gesculptuurde houten vogel, die via een kabel aan de zoldering wordt opgehangen. In zijn bek wordt een ijzeren pin geplaatst. Het is nu de bedoeling de vogel van op een platform los te laten zodat zijn bek de pin in de houten schietschijf plaatst. Hoe dichter bij de roos, hoe hoger men scoort. Hoe noemt men dit spel of deze vogel?
   
09. Bruce Springsteen heeft dit jaar ook België aangedaan met zijn tournee. Hij rockt nog steeds plus minus 3 uur aan een stuk. Met welke song opende hij de show in België?
   
10. Arno vertolkt een nummer dat reeds in 1966 op lp verscheen. Het nummer werd toen gebracht door een legendarische groep. Aan welke groep brengt Arno een hulde met zijn cover?

 

Antwoorden ronde 3

 

01. Den Burg
   
02. Antwoord a - bierkaai is afgeleid van Bierkade, de naam van een straat in Amsterdam waar de sterkste vechtersbazen van de stad woonden
   
03. Hydra
   
04. Marcel Thielemans
   
05. Aloë Vera
   
06. De loef
   
07. Noad Advendo Combinatie
   
08. Struifvogel
   
09. The river
   
10. Rolling Stones

 

Ronde 4

 

01. Alexander de Grote en zijn Macedonische troepen veroverden het grootste gedeelte van de destijds bekende wereld. Alexander bereed steeds zijn beroemd paard. Geef ons de naam van zijn paard.
02. Voor wat staat "maatjes" bij de voor iedereen wel gekende maatjesharing?

a) Het is een vervorming uit het oudere maeghdenkens haerinck, dus een zeer jonge haring.

b) De haring werd per pond, per maat verkocht omdat hij zo goedkoop was.

c) Zeelieden, maten van elkaar, aten hun haring altijd samen op als ze terug aan land waren. Vandaar maatjesharing.

 
03. Wie illustreerde de dichtbundel ZEEZUCHT van Hugo Claus?
 
04. Ook dit jaar zond Studio Brussel de top-100 albums uit. Uiteraard stond Nirvana met Neverland op de eerste plaats. Wie werd er dit jaar tweede? Geef ons de naam van de groep en de titel van het album?
 
05. Op de foto ziet u een kolonie van verschillende kwalpoliepen. Een groot aantal individuen vormt tezamen een vrijzwemmende kolonie. Elk individu heeft daarin een eigen ‘taak’. Zo zijn er vangpoliepen, eetpoliepen en voortplantingspoliepen. De blaas waarmee de kolonie drijft, is ongeveer 20 cm lang. Hoe heet deze kwalpoliep?
   
 

 
06.

Waarvoor staat de afkorting WVV in de scheepvaart? Ook wel een motorboot of op motor voortbewegende zeilschip?

 
07. over welke sport wordt hier verslag uitgebracht?
   
 

Antwerp in finale tegen Dragons

SINT-JOB IN 'T GOOR - Wat velen in het Antwerpse hadden gehoopt, is ook uitgekomen. Antwerp speelt de finale van het Belgisch kampioenschap tegen Dragons. Beide Antwerpse clubs hielden Leopold en Watducks uit de finale. Antwerp behaalde een oververdiende zege tegen Leopold. Voor een talrijk opgekomen publiek opende Jeroen Baert al na vijf minuten de stand. Een droomstart voor Antwerp, dat met twee doelpunten verschil moest winnen. De thuisploeg speelde in die eerste helft ook de betere kansen bijeen, terwijl Leopold de slordigheden opstapelde. Tien minuten na de rust onderstreepte de Antwerpse Rus Vitaly Kholopov nog maar eens zijn waarde voor dit elftal. Na een enig mooie actie knalde hij de bal onhoudbaar in de bovenhoek. Toch kwam Leopold nog terug, maar kort daarna lukte Antwerp een derde doelpunt. Toen Murray er 4-1 van maakte, was de partij gespeeld. De wedstrijd Watducks - Dragons was van een minder niveau. Watducks kwam na de pauze op 1-0 voor, maar de Ier Justine Sheriff knalde met twee treffers zijn ploeg in de finale. Een Antwerpse finale dus met daarin een te voorspellen duel tussen Kholopov en Sheriff.                                                               JBr

 
08. Welk gezelschapspel ziet u op de foto?
 

 

 
09.

Tareq Aziz heeft zich intussen overgegeven aan de strijdkrachten in Irak. Hij stond op plaats 43 van de gezochte Irakezen. Welke kaart was hij in het kaartspel dat elke strijder bij heeft om de oorlogsmisdadigers te herkennen?

 
10. Welke Vlaamse zanger zong het nummer "op het zeildoek van de botsauto's"?

 

Antwoorden ronde 4

 

01. Bucephalus of Ossehoofd
   
02. Antwoord a - het is een vervorming uit het oudere maeghdenkens haerinck, dus zeer jonge haring
   
03. Jan Vanriet
   
04. Radiohead met OK Computer
   
05. Portugees oorlogsschip
   
06. Werktuigelijk Voortbewegend Vaartuig
   
07. Hockey
   
08. Scotland Yard
   
09. Schoppen 8
   
10. Guido Belcanto

 

Ronde 5

 

01. Geef ons de naam van de Russische enclave gelegen tussen Polen, Litouwen en de Oostzee.
   
02.

Volgens ons etymologisch woordenboek betekent het woord dat we zoeken "onaangenaam werkje". Het wordt ook verklaard als een ouder brandewijntje, ironisch gebruikt. In het latijn betekent het "levenswater". Welk woord zoeken wij ?

   
03.

We zoeken een Engelse gezelschapsdans in 4/4-maat. De dans is van oorsprong een snelle foxtrot en wordt in tamelijk hoog tempo uitgevoerd, op het ritme langzaam, snel, snel, snel. Graag de naam van deze dans.

   
04.

Rick, Luna, Caro, Nick en Fleur waren het afgelopen seizoen de sterren van een zeer populaire tv-soap. Hoe heette deze soap?

   
05.

De naar het object gekeerde lens of lenzenstelsel van een optisch apparaat noemen we een objectief. Hoe noemen we de lens of het lenzenstelsel die naar het oog is gekeerd ?

   
06.

De schaal van Beaufort geeft de windsnelheid weer. Maar hoe noemt men de schaal waarmee men de golfhoogte weergeeft?

   
07.

De Engelse stukadoor Eddy Edwards deed in Calgary (1988) mee met skispringen. Uit angst voor spierpijn trainde hij niet en werd laatste. Wat was zijn bijnaam?

   
08.

Bikkelen, iedereen heeft het ooit wel eens gespeeld in zijn jeugdjaren. Omhoog gooien van de bikkels en trachten ze op te vangen op de rug van de hand. Dit spel werd ook al bij de Romeinen gespeeld. Wat gebruikten zij als bikkels?

   
09.

Disney-dochter Buena Vista Home Entertainment heeft de wegwerp dvd gelanceerd. Omdat veel mensen hun gehuurde dvd niet terugbrachten. Eenmaal uit de verpakking wordt hij langzaam zwart en onleesbaar. Dit proces duurt 48 uur. Hoe noemt men zo’n dvd?

   
10.

Ongeveer iedereen kent het nummer "Raindrops Keep Falling On My Head". Maar wie heeft dit ooit gecomponeerd? Ik kan u er nog bijvertellen dat hij in 1928 geboren is in Kansas USA.

 

Antwoorden ronde 5

 

01. Kaliningrad (Russisch) of Königsberg (Duits)
   
02. Akkefietje
   
03. Quickstep
   
04. De jeugd van tegenwoordig
   
05. Oculair
   
06. Schaal van Petersen of de zeegang
   
07. Eddy the Eagle
   
08. Voetbotjes (van een schaap)
   
09. Ez-d
   
10. Burt Bacharach

 

Ronde 6

 

01.

In welk land situeerde zich in de periode 1899-1900 de Boksersopstand? Even vermelden dat dit tegen de blanken was gericht.

   
02.

Iedereen die zijn verplichte legerdienst heeft gedaan moest het stellen met een pover soldij. Het woord soldij is afgeleid van iets waarmee de Romeinse soldaten in vroegere tijden uitbetaald werden. Waarmee werden zij betaald ?

   
03. Hoe heet het museum van moderne kunst in New York?
   
04.

Welke bekende internationale zangeres heeft, na een zeer zware operatie en revalidatie (uitgezonden op ABC’s 20/20) haar gevecht tegen borstkanker overwonnen ?

   
05.

We zoeken een Italiaanse uitvinder die met zijn uitvindingen de basis legde voor de moderne communicatie. Reeds in 1890 slaagde hij erin om telegrafische signalen over te brengen. Vijf jaar later kon hij berichten verzenden over een afstand van meer dan twee kilometer. Dit was mogelijk door zijn belangrijkste uitvinding: de antenne. In 1909 werd de man onderscheiden met de Nobelprijs voor natuurkunde. Wie zoeken wij ?

   
06.

Hoe snel, in km/uur, vaart een schip dat vaart met een snelheid van 13 knopen ? Je mag afronden naar een geheel getal.

   
07.

Welke judoka is de enige landgenote die er in geslaagd is een medaille te veroveren op het prestigeuze Super A toernooi van Parijs?

   
08.

Over de hele wereld worden door individuele personen en verenigingen schatten verstopt. Deze schatten worden op het internet samen met hun exacte positie gemeld. De deelnemers van het spel benutten deze coördinaten om door middel van een GPS-ontvanger de schatten te vinden. Wat is de algemeen gebruikte Engelstalige benaming van dit spel ?

   
09.

Bij de Brusselse politie is agent Rassalle op pensioen gegaan. Hij werd bekend als de man met het gouden geheugen. Wat vond hij in zijn loopbaan veel terug?

   
10.

Deze Amerikaanse groep luidde het tijdperk van de hip hop in met de single "Rapper's Delight"uit 1979. De groep bestond uit 3 rappers: Master Gee, Wonder Mike en Big Bank Hank. De break in dit nummer is afkomstig uit het nummer "Good Times" van de toen heel populaire discogroep Chic. Ondanks nog een paar kleine hits als "8th Wonder" en "Apache" is het trio in de jaren 80 in de vergetelheid verdwenen. Wie is deze groep?

 

Antwoorden ronde 6

 

01. China
   
02. Zout
   
03. MOMA
   
04. Anastacia
   
05. Guglielmo Marconi
   
06. 24,076 km/u (dus 24 of 25 km/u)
   
07. Gella Vandecaveye
   
08. Geocaching (Dzjio-kesjing)
   
09. Gestolen wagens
   
10. Sugarhill Gang

 

Ronde 7

 

01.

Hitlers tegenstanders noemden zich de geallieerden. Hoe noemden de tijdens de oorlog met Hitler samenwerkende landen zich?

   
02. Het woord dat we zoeken betekent vuil. Daarnaast ook slijk, laagland en moeras.
   
03.

Kazimir Malevitsj wou de kunst "bevrijden van de last van het object". Daarom lanceerde hij een stijl waarin emotie boven het beeld staat, zoals dit 'zwart vierkant' dat voor hem de expressie was van de puurste emotie. Welke term werd door Malevich ingevoerd voor de aanduiding van zijn abstracte schilderstijl ?

   
 

   
04.

Het is reeds 14 jaar het meest gelezen bruids- en feestmagazine. Het maakt u al snel wegwijs doorheen je huwelijksdag. Zo vindt u er een onder meer een selectie van het kruim van de nieuwste trends in bruidsjurken en mannenmode, feestkleding, trouwringen, enz. Al wat met het huwelijk te maken heeft, vindt u terug in dit blad. Geef ons de naam van dit magazine?

   
05.

Een afbeelding zegt meer dan woorden. Hieronder ziet u een vogel afgebeeld. Voor diegene die hem nog niet herkend hebben geven we u nog enkele volksnamen voor deze vogel. U kent hem misschien als de Blauwe kraai, Bonte hanne, Markloper, Meerkol, Roeter, Rotzak, Spaanse ekster of Weidink.

   
 

   
06. Welk woord wordt op de afbeelding met seinvlaggen weergegeven?
   
 

   
07.

Met zijn 22 jaar is hij de jongste rallyrijder die ooit op een WK podium stond. Hij beschaamde het vertrouwen van teambaas Wilson niet en toonde zich een waardige opvolger van Colin McRae. Wat is de naam van deze jonge landgenoot?

   
08.

In 1981 verscheen voor het eerst loodgieter Mario in een videospel. Hij werd de grote held van Nintendo. Maar ook zijn broer duikt regelmatig op in de games. Geef ons de voornaam van Mario’s broer ?

   
 

   
09.

Op dit moment is het een rage op de kermissen. Het is ideaal om al uw frustraties en uw woede af te reageren. Je kan er flessen, lampen, broodroosters en zelfs tv-toestellen kapot gooien met houten ballen. Hoe heet deze attractie?

   
10. Piet Goddaer, een muzikant afkomstig uit Kortrijk, slaagde erin om in enkele jaren tijd tot de grootste popmuzikanten van België gerekend te worden. We kennen hem van cd's als "I'm seeking something that has already found me", "This last warm solitude" en "Birth Marks". Onder welke naam maakte hij deze cd's?

 

Antwoorden ronde 7

 

01. De As-mogendheden
   
02. Goor
   
03. Het suprematisme
   
04. Loving you
   
05. Vlaamse Gaai
   
06. Antwerp
   
07. Francois Duval
   
08. Luigi
   
09. Pertotal
   
10. Ozark Henry

 

Ronde 8

 

01.

Britse politiek van de 19e eeuw. Hoe noemde men de vrouwen die zich inzetten voor het vrouwenstemrecht?

   
02.

Welk woord zoeken we achter deze betekenis: "Leer van menselijke functies als beslissen, denken, waarnemen door middel van exacte methoden, zodat er wiskundige modellen van deze processen zijn te maken"?

   
03.

Met de term waterspuwer worden bouwelementen van gotische bouwwerken aangeduid, die dienen om regenwater van de kappen af te voeren. Zij werden dikwijls in zeer fantastische, zelfs demonische vormen gebeeldhouwd. Geef ons de uit het Frans afkomstige aanduiding voor zo’n waterspuwer ?

   
04.

Regisseur James Cameron kennen we als de regisseur van "Titanic". Het is voor hem bijna onmogelijk om nu een speelfim te maken die nog succesvoller is. Zijn volgende film wordt dan ook geen speelfilm, maar een documentaire. Het onderwerp blijft in de buurt van "Titanic" want het wordt een documentaire over het leven op de bodem van de oceaan. Hoe zal zijn documentaire heten?

   
05.

Leren over water door te experimenteren, dat kan voortaan in Herentals. Pidpa opende er een water-doe-centrum en wil haar bezoekers via interactieve experimenten aansporen om water beter te leren kennen en zo ook een beter besef te krijgen van de waarde en het belang van dit natuurproduct. Graag de naam van dit centrum ?

   
06.

U kent wellicht de uitdrukking "aan lager wal geraken". Deze uitdrukking komt natuurlijk uit de scheepvaart. Maar wat betekent "lager wal" juist?

a) Kust of oever waar wind of golven naar toe gaan.

b) Dok waar de vaartuigen uit het water worden gehaald.

c) Licht hellende oever of strand.

   
07.

Chad Ottenstrom, eerder levenslang geschorst wegens een positieve dopingtest, ziet zijn schorsing teruggebracht tot 2 jaar. De Amerikaan kon bewijzen dat het gebruik van de verboden substantie voor medische doeleinden was. Welke sport beoefent Chad Ottenstrom?

   
08.

In 1932 begint Ole Kirk Christiansen in zijn werkplaats in het Deense Billund met het fabriceren van houten producten, waaronder speelgoed. Hij gaf zijn bedrijf de naam Lego. Waarvan is deze naam afgeleid ?

   
09.

U kent ze vast wel: de affiches met een slogan, ondertekend door Loesje. Nu heeft Loesje een vriendinnetje dat vooral opkomt tegen racisme. Hoe heet dit vriendinnetje?

   
10. In 1979 hadden the Shadows een gigantische hit met het klassieke nummer "Cavatina" van Stanley Meyers. Het nummer was dat jaar ook te horen in de versie van gitarist John Williams in een zeer succesvolle film. Welke film bedoelen we?

 

Antwoorden ronde 8

 

01. Suffragettes
   
02. Psychonomie
   
03. Gargouille
   
04. Ghosts of The Abyss
   
05. Hidrodoe
   
06. Antwoord a
   
07. Snowboarden
   
08. Leg godt – Speel goed
   
09. Kroesje
   
10. The Deer Hunter

 

Ronde 9

 

01. Welke Afrikaanse landen hebben we hier afgebeeld?
   
 

   
02.

We zoeken de Nederlandse vertaling van het Latijnse "melancholicus", volgens de oude leer der humeuren de oorzaak van zwaarmoedigheid.

   
03.

Hoe heet de Deense architect die de Pritzker Prijs 2003 gewonnen heeft voor zijn Sydney Opera House. De jury noemde dit beroemde gebouw, een cascade van schelpen, die over de haven van Sydney lijkt te zeilen. De Pritzker Prijs geldt als de Nobelprijs voor architecten.

   
04. Bij welke radiozender kan je de programma's "FACTOR 17" en "Come sunday" beluisteren ?
   
05.

Een team chirurgen onder leiding van ‘snijdoktor’ Christiaan Barnard voerde op 3 december 1967 de eerste succesvolle harttransplantatie uit op een mens. In welk hospitaal in Kaapstad werd deze operatie uitgevoerd?

   
06. Op welk Belgisch kanaal bevindt zich de scheepslift van Strépy-Thieu?
   
07.

Op 3 juni van dit jaar overleed deze 23 jaar oude Franse beroepswielrenner in zijn slaap. Bij de autotopsie stelde men vast dat hij is overleden aan een plotselinge hartstilstand. Als duursporter die het solorijden niet schuwde, had hij een aanzienlijk vergroot hart. Graag de naam van deze wielrenner?

   
 

   
08. Uit welk gezelschapspel komen deze kaarten?
   
 

   
09.

Priester Gilbert Guy heeft in de provence een vervallen boerderij gerestaureerd. Daar worden nu jongeren uit grootsteden opgevangen die pas uit de gevangenis komen of uit het drugsmilieu willen stappen. Hoe heet deze boerderij?

   
10. In 1973 schreef Rogier van Otterloo de muziek voor de populairste Nederlandse film ooit. Maar liefst 3,5 miljoen bioscoopbezoekers gingen kijken naar de beelden en luisteren naar de prachtige muziek, o.a. uitgevoerd door Toots Thielemans. Over welke film gaat het hier?

 

Antwoorden ronde 9

 

01. Eritrea en Congo
   
02. Zwartgallig
   
03. Joern Utzon
   
04. Klara
   
05. Het Groote-Schuurziekenhuis
   
06. Het Centrumkanaal of Canal du Centre
   
07. Fabrice Salanson
   
08. Boonanza
   
09. Bergerie de Faucon
   
10. Turks Fruit

 

Ronde 10

 

01.

Toen de legers van Napoleon in 1795 Nederland binnenvielen vluchtte Prins Willem naar het buitenland. Nederland kreeg prompt een andere naam. Deze naam herinnert aan een volk dat rond het jaar één in Nederland leefde en in opstand kwam tegen de Romeinen. Welke naam was dat?

   
02.

Wat betekent allopathie?

a) Een gevoel van verbondenheid, vooral gekenmerkt door contact via telefoon, sms of e-mail.

b) Geneeswijze waarbij men geneesmiddelen toedient die de ziekteverschijnselen tegenwerken.

c) Na de reeks "Allo, Allo" ontstaan woord wat zoveel betekent als een haatliefderelatie met de bezetter.

   
03.

Begin mei werd op de Sabena-veiling het schilderij "L'oiseau du ciel" verkocht voor een bedrag van 3,4 miljoen euro. Het werk werd in opdracht van Sabena gemaakt door een Belgische schilder. Wij vragen u zijn naam.

   
04.

Elke dinsdag is tekenaar Tom Schoonooghe van de partij in de Ketnetstudio waar hij op eenvoudige wijze uitlegt hoe je bepaalde dingen tekent. Onlangs bracht hij een boekje uit waarin op dezelfde speelse manier kinderen wordt geleerd hoe ze eenvoudige tekeningen kunnen maken. Wat is de titel van dit boekje?

   
05.

Het eerste deel van de dunne darm ligt rechtsachter in de bovenbuik en heeft de vorm van een hoefijzer. In dit gedeelte van de darm monden de afvoergangen van galblaas en alvleesklier uit. Hoe heet dit stukje darm dat aansluit op de maag ?

   
06. Wat is de term voor het al zigzaggend tegen de wind invaren met een zeilboot ?
   
07.

Tijdens de Ronde van Romandië had Francisco de ritzege voor het grijpen, maar hij vergiste zich in de slotkilometer van weg en reed het mondaine bergdorp in Vaud uit, het verkeer tegemoet. Dufaux maakte van Francisco’s nachtmerrie gebruik om de overwinning te grijjpen. Maar er is nog een happy end. De UCI wedstrijdjury riep de Spanjaard tot medewinnaar uit, 2 uur na de finish, zodat hij samen met Dufaux de ritzege te pakken heeft. Natuurlijk vragen wij de familienaam van Francisco.

   
08.

Dit is een vraag voor wie regelmatig het spel Cluedo speelt. Dr. Black werd vermoord. Wie is de dader wanneer u weet dat het niet Kolonel Mustard, Professor Plum, Mevrouw Peacock, Miss Scarlett of Mevrouw White was

   
09.

"Het leven is vol onzekerheden… dus begin met je dessert." Zo begint het kookboek van één van de meest besproken tv-koks van dit moment. Al schreeuwend en tierend probeert hij het beste uit zijn keukenbrigade naar boven te halen. Niet onverdienstelijk, want dit jaar ontving hij zijn derde Michelinster voor zijn restaurant in Londen. Hoe heet deze man?

   
10.

De gebroeders Kolacny hebben de leiding over een koor van een 60-tal meisjes tussen 14 en 24 jaar? Na het succes dat ze in België konden oogsten, proberen ze nu Frankrijk te veroveren. Hoe heet dit meisjeskoor?

 

Antwoorden ronde 10

 

01. Bataafse Republiek
   
02.

Antwoord b - geneeswijze waarbij men geneesmiddelen toedient die de ziekteverschijnselen tegenwerken.

   
03. René Magritte
   
04. Kniebelboek
   
05. Twaalfvingerige darm (duodenum)
   
06. Laveren of Kruisen
   
07. Perez
   
08. Dominee Green
   
09. Gorden Ramsey
   
10. Scala