5de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 6 augustus 2004)

 

Ronde 1

 

01. De BMI is een berekening die nauwkeurig weergeeft of u overgewicht heeft.  U deelt uw gewicht in kg door het kwadraat van uw lengte in meters.  Bekomt u een uitkomst boven de 30, dan bent u obees, wat betekent dat u een erg overgewicht hebt.  Bekomt u een uitkomst onder de 18,5 dan lijdt u aan ondergewicht.  Waarvoor staat de afkorting BMI?  We vragen de Engelse woorden.
   
02. Geef ons de naam van de vlag die door piraten werd gebruikt. De zwarte vlag, meestal met een doodshoofd en twee gekruiste botten, betekende dat er geen genade zou worden verleend.
   
 

 

   
03. In de oorlogsjaren was de Nederlandse Koningin Whilhelmina regelmatig op een welbepaalde radiozender te horen. Hoe heette deze zender die in 1940 begon?
   
04. Dit jaar precies 70 jaar geleden, konden we in de tekenfilm “the Wise little Hen” kennis maken met een tekenfilmfiguur in een bijrolletje.  Sindsdien werd de tekenfilmfiguur altijd maar populairder en kreeg honderden hoofdrollen in meestal korte tekenfilms.  Welk tekenfilmfiguurtje zoeken we?
   
05. Op de Belgische televisie zijn blote borsten de normaalste zaak van de wereld, maar als er op de Amerikaanse televisie één borst getoond wordt, staat het hele land in rep en roer.  We hebben het hier natuurlijk over Janet Jackson die op de superbowl zichzelf wat promotie gaf.  Maar wie was de man die haar borst tevoorschijn haalde?
   
06. Wat is de naam van de man die in een verhaal van Jules Vernes, vergezeld van zijn trouwe dienaar Paspartout, in 80 dagen om de wereld reist?
   
07. De Nationale Plantentuin van België is één van grootste plantentuinen ter wereld. In het historische domein van Bouchout wordt een overzicht geboden van plantengroei van alle uithoeken van de aarde. Hier kan je het hele jaar door genieten van het fascinerende Plantenrijk. In welke gemeente vind je de nationale plantentuin?
   
08. In de geschiedenislessen leerde u vast wel over Mesopotamië of het Tweestromenland. Met die twee stromen bedoelde men de Tigris en de Eufraat. Hoe heet tegenwoordig dat land waar het grootste deel van de Tigris en de Eufraat doorstroomt en uitmondt in de zee?
   
09. Behalve koken en bakken kun je een ei ook voorzichtig breken en in heet water of bouillon gaar laten worden. Hoe heet deze manier van bereiden?
   
 10. We zoeken de naam van een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen ooit heeft voortgebracht en geldt als één der grootste toondichters uit de muziekgeschiedenis. Hij is geboren in 1810 in Zelazowa Wola en stierf in 1849 in Parijs, waar hij begraven ligt op begraafplaats Père Lachaise. Wie is deze Poolse componist?
   
 

 

Antwoorden ronde 1

 

01.

Body Mass Index

 
02.

Jolly Roger

 
03.
Radio Oranje
 
04.

Donald Duck

 
05.
Justin Timberlake
 
06.

Phileas Fogg

 
07. Meise
 
08.

Irak

 
09. Pocheren
 
10. Chopin

 

Ronde 2

 

01. In 1960 won in Rome voor het eerst een Afrikaan een gouden medaille op de marathon. De man liep op blote voeten en zou 4 jaar later zijn prestatie herhalen. Hoe heet deze Ethiopiër?
   
02. Waarvoor staat de acroniem ‘UNICEF’?
   
03. Volgens de Bijbel (OT Genesis 5:27) zou hij 969 jaar oud geworden zijn en daarmee werd hij de oudste persoon aller tijden. Hij is de zoon van Henoch en vader van Lamech die hij op zijn 187ste kreeg. Graag de naam van deze persoon?
   
04.

De Nederlander Paul Verhoeven heeft het helemaal gemaakt in Hollywood.  Na o.a. Turks Fruit, Spetters en Soldaat van Oranje scoorde Verhoeven in Hollywood met Robocop, Total Recall en Starship troopers.  Maar weet u ook met welke Nederlandse serie het succes van Verhoeven destijds begon.  Het was een zwartwit-serie uit eind  jaren 60 met in de hoofdrol Rutger Hauer.  De serie die zich afspeelde in de Middeleeuwen is ondertussen verkrijgbaar op dvd.  Over welke serie hebben wij het?

   
05. De terreuraanslagen van Osama Bin Laden op Amerika waren op dinsdag 11 september 2001. Op welke datum begonnen de vergeldingsacties van Amerika tegen Afghanistan?
   
06. Eén van de vaste attracties van de Muppetshow waren de twee oude heertjes die vanuit hun loge luidruchtig commentaar geven op de kwaliteit van de show of beter gezegd het gebrek daaraan. Weet U nog hoe deze twee heren heten?
   
 

   
07. Hoe noemt men het netwerk van fijne barstjes in de verflaag van schilderijen? De barsten worden veroorzaakt door een onjuiste verhouding tussen bindmiddel en pigment, door een onvoldoende opeenstapeling van de verfmaterialen of als gevolg van ouderdom. Het verschijnsel kan ook in glazuur van aardewerk optreden.
   
08.

Het oudste langeafstandspad van Engeland loopt door de het middelgebergte dat van midden-Engeland tot noord- Engeland midden over het eiland loopt. Hoe heet dit gebergte waarnaar ook het pad is genoemd?

   
09. Hoe heet het sprookje afkomstig uit 'De Twaalf Wonderlijke Sprookjes' geschreven door Koningin Fabiola en in het natuurpark "De Efteling" tot leven gebracht door Anton Pieck en Peter Reijnders?
   
10. De laatste jaren was de Britse zanger Les Gray een vaste klant op de “Golden Years” in het sportpaleis van Antwerpen waar hij telkens 15000 mensen door het dolle heen kon laten meestampen op zijn hits uit de jaren 70.  Maar dit is nu verleden tijd, want Les Gray is dit jaar overleden.  We vragen u van welke rockgroep uit midden jaren 70 Les Gray de leadzanger was.

 

Antwoorden ronde 2

 

01.
Abebe Bikila
 
02.
United Nations International Children’s Emergency Fund
 
03.

Metusalem, Metusalach (Metoeshelach)

 
04. Floris
 
05.
Zondag 7 oktober 2001
 
06.

Statler en Waldorf

 
07.

Craquelé of craquelure

 
08.

Pennines gebergte (Het pad is de Pennine Way)

 
09.
De Indische Waterlelies
 
10. Mud

 

Ronde 3

 

01. Bokkingen komen alleen in gebakken vorm voor. Van welke vissoort horen ze gemaakt te worden?
   
02. Over welke sport gaat dit artikel?
   
 

   
03. De film “Suske en Wiske” werd niet het succes dat verwacht werd.  Het verhaal werd stuntelig verfilmd en wie de oorspronkelijke strip gelezen had, vond dat enkele belangrijke elementen waren weggelaten.  Het project was echter groots opgevat, want het rijtje bekende acteurs dat in de huid van de stripfiguren kroop was bijzonder lang.  We vragen u wie de rol van tante Sidonia vertolkte?
   
04. Hoe wordt in het Afrikaans een barbecue genoemd?
   
05. In juli 1969 staat Londen op z’n kop voor het gratis concert van de Rolling Stones in Hyde Park. De Stones zelf hadden het liever geannuleerd, maar het was te laat. Waarom hadden de Stones het concert liever geannuleerd?
   
06. Wat betekent het woord “clitoridectomie”?
   
07. Hoe heet de beschermheilige van de reizigers. Volgens de legende uit de 13e eeuw moest deze het Christuskind over een snel stromende rivier dragen. Hij wordt afgebeeld met het Christuskind op zijn schouder en een jonge boom als staf in de hand. 25 juli is zijn feestdag. Graag de naam van deze heilige.
   
08. Wat is de naam van het element met atoomnummer 33? De naam wordt afgekort tot as. Het wordt o.a. toegepast in laserprinters, glas, laser, geneesmiddelen, lichtgevende diodes en bij houtbescherming.
   
09. Voor de kust van Suriname liggen de Nederlandse Antillen. Drie van deze eilanden worden de ABC-eilanden genoemd . Welke drie eilanden zijn dat?
   
10.

"'t Is weer voorbij die mooie zomer". Iedereen kent deze hit uit de jaren 70. Wij vragen u de naam van de zanger die er een grandioze hit mee had.

 

Antwoorden ronde 3

 

01.

Haring (gerookte of gebakken)

 
02. Waterpolo
 
03.

Peter Van den Begin

 
04. Braai
 
05.

De dood van Brian Jones

 
06.

Besnijdenis van een meisje

 
07.

St. Christophorus of St. Christoffel

 
08.

Arseen of Arsenicum

 
09.

Aruba –Bonaire –Curaçao

 
10.

Gerard Cox

 

Ronde 4

 

01. De snelheid waarmee een rivier stroomt heeft voor een deel te maken met de hoogteverschillen van de rivierbedding. Welk woord gebruiken we om deze hoogteverschillen aan te geven?
   
02. Popcorn wordt gemaakt van een plantenvrucht die door sommige Amerikaanse indianenstammen werd verbouwd. De plant wordt tegenwoordig overal in Europa geteeld. Hoe heet deze plant?
   
03. Wat is de kleinste walvisachtige die je in de Noordzee vindt. Al laat zijn naam anders vermoeden, dit dier is een zoogdier. Het kan ongeveer 1,5 tot 1,8 meter lang en 13 jaar oud worden. Graag  de naam van deze soort?
   
 

   
04. Door haar aanstekelijke en gemakkelijk in het gehoor liggende songs groeide Blondie uit tot één van de succesvolste Amerikaanse punkbands. Geef de naam van de zangeres.
   
05. Het bekendste boek van de Duitse schrijver, diplomaat en natuurkundige Goethe gaat over een geleerde die met behulp van de duivel zijn doel bereikt. Hoe heet die geleerde?
   
06. De uitreiking van de Oscars is voor de filmliefhebbers altijd een belangrijk evenement. Dit jaar werd de Oscar voor beste film gewonnen door de derde film uit de trilogie Lord of the Rings. Wij vragen u de titel van dit derde deel.
   
07. Onze paus werd al neergeschoten en hij gleed al eens uit over een stuk zeep, maar telkens kwam hij er bovenop. Zelden heeft een paus het zo lang volgehouden. Zo lang dat we bijna zijn echte naam zouden vergeten. Hoe heette Paus Johannes Paulus II voordat hij tot paus gewijd werd?
   
08. In de maand juni van dit jaar overleed de Amerikaanse ex-president Ronald Reagan. Zijn leeftijd is toen uitgebreid in het nieuws geweest en we vragen u dan ook in welk jaar hij geboren werd.
   
09. In Schotland gaan de belangrijkste voetbalwedstrijden tussen 2 clubs uit Glasgow, nl. Glasgow Rangers en Celtic. Hoe worden deze derby’s genoemd ?
   
 10. "Promised you a miracle", "Don't you forget about me" en "Belfast Child" zijn slechts enkele hits van een Schotse groep die in 1977 werd opgericht, maar vooral in de jaren 80 groot succes kende. Over welke popgroep hebben wij het hier?

 

Antwoorden ronde 4

 

01. Verval
 
02. Maïs
 
03.

Bruinvis

 
04.

Deborah Harry - Debbie Harry

 
05.

Dr. Faust

 
06.

The return of the King

 
07.

Karol Józef Wojtyla

 
08. 1911
 
09.

The Old Firm

 
10.

Simple Minds

 

Ronde 5

 

01. De Griekse goden waren vegetariërs. De welriekende vegetarische spijzen waren het geheim achter de onsterfelijkheid van de goden. Zij dronken nectar en aten een brouwsel van gegiste honing, water, fruit, kaas, olijfolie en gerst. Hoe heet deze godenspijs?
   
02. Het is een erg populair dobbelspel in de Verenigde Staten. Met zijn ingewikkelde regels, talloze inzetmogelijkheden en winstuitkeringen is dit spel ongeëvenaard onder de Casinospelen. De spelers staan rond een grote verzonken tafel, met daarop een lay-out waarop de inzetten geplaatst kunnen worden. Eén van de spelers, de shooter, gooit twee dobbelstenen. Het resultaat van de worp bepaalt welke inzetten winnen of verliezen. Hoe heet dit dobbelspel?
   
03. In welke Brusselse deelgemeente vindt u ‘Nemo 33’, een 33 meter diep bad, het diepste zwembad ter wereld?
   
04. In 1945 werd een conferentie gehouden waarbij Roosevelt, Stalin en Churchil samen op de foto werden gezet. Waar gebeurde dit?
   
 

   
05. De bekendste krantenstrip ter wereld gaat over Charlie Brown, Lucy, Linus en het hondje Snoopy. Hoe heet deze strip?
   
06. Rond 1870 begon Schweppes met de productie van tonic. Deze drank werd al snel populair onder de Britten in India, aangezien het een stof bevat, dat wordt gebruikt als geneesmiddel tegen malaria. Hoe heet deze stof?
   
07. In hun nieuwe show combineert Cirque du Soleil circustradities met haar eigen, magische benadering. Het visuele spektakel speelt geraffineerd met de elementen aarde, vuur, lucht en water. Het resultaat is een authentieke en eigentijdse, verrassende en opwindende show in ingenieuze decors. Hoe heet de show?
   
08. Na de Zon en de Maan is de planeet die we zoeken het helderste object aan de hemel. De planeet is al sinds de oudheid bekend, hoewel ze aanvankelijk voor twee verschillende objecten werd aanzien: de Morgenster (Phosphorus) en de Avondster (Hesperus). De Griekse astronomen beseften dat het om één planeet ging. Welke planeet is dat?
   
09. Aan de Tour de France doet bijna elk jaar de Spaanse ploeg Once mee. Once is de afkorting van een nationale loterij, die is opgezet om een bepaalde categorie gehandicapten te steunen. Welke gehandicapten zijn dat?
   
 10. De muziekgroep die we zoeken is bekend geworden met een genre dat valt onder de noemer rumba catalan,  een vrolijke muziekstijl die de Cubaanse rumba en de Spaanse flamenco laat samensmelten tot een zeer vrolijk en dansbaar geheel. Hun bekendste nummers zijn Bamboleo, Djobi djoba en Baila me. Over welke muziekgroep hebben wij het hier.

 

Antwoorden ronde 5

 

01.
Ambrosia of Ambrozijn
 
02. Craps
 
03. Ukkel
 
04.

Yalta

 
05. Peanuts
 
06. Kinine
 
07.

Dralion

 
08. Venus
 
09.

Blinden

 
10.

Gipsy Kings

 

Ronde 6

 

01. De salade die we zoeken is waarschijnlijk één van de bekendste salades ter wereld en er bestaan talloze variaties op. De basisingrediënten zijn in elk geval kropsla, tomaten, haricots verts, eieren, ansjovis en olijven. U kunt de tonijn achterwege laten, maar die is wel erg typerend. En veel koks vinden het de moeite niet waard deze salade te maken als er geen tuinbonen of artisjokken zijn die rauw gegeten kunnen worden. Graag de naam van deze salade?
   
02. Deze oude vulkaan geldt als de heilige berg van Japan. Op alle prenten en schilderijen van Japanse kunstenaars is hij te zien. Hoe heet deze berg?
   
 

   
03. Ook de Sovjet-Unie bouwde een supersonisch passagiersvliegtuig. Dit vliegtuig werd later aan de grond gezet omdat het te duur in gebruik was. Welke vliegtuigfabriek bouwde dit vliegtuig?
   
04. De Trojaanse oorlog werd door de Grieken gewonnen via een list met het houten paard. Geef de naam van de Griekse held die deze list bedacht. Na de Trojaanse oorlog zwierf hij 10 jaren rond vooraleer zijn vaderland Ithaca en zijn vrouw Penelope terug te bereiken.
   
05. Als de F.B.I. een omschrijving geeft over de uiterlijke kenmerken van een persoon, hoe wordt dit dan omschreven als het om een blank persoon gaat. Dus welke specifieke term wordt er dan gebruikt?
   
06. Een Engelse comedyserie werd genoemd naar een liedje van Cliff Richard. De acteurs van de serie hadden ook samen met Cliff Richard een hit. Onze vraag: hoe heet de serie?
   
07. In 2000 vloog in Enschede na een korte brand een vuurwerkfabriek de lucht in. De beelden van de ontploffing werden wereldwijd uitgezonden. Hoe heette deze vuurwerkfabriek?
   
08. Van de federale overheid statistiek en economische informatie kregen we een overzicht van de top 100 in de voornamen van pasgeborenen van het jaar 2002.  Wat betreft de meisjesnamen hadden we in België op nummer 1 Laura, voor Vlaanderen was dat Amber, voor Wallonië Léa en voor Brussel Sarah.  Wat betreft de jongensnamen hadden we in België op nummer 1 Thomas, in Vlaanderen Robbe en in Wallonië ook Thomas.  Maar wat was in het Brussels gewest de meest voorkomende jongensnaam die in 2002 werd ingeschreven? (ook in 2000 en 2001)
   
09. Het seizoen 2003-2004 zal voor de voetbalclub Royal Antwerp Footballclub nog lang in de herinnering blijven als een rampjaar met degradatie tot gevolg. Liefst 3 trainers passeerden de revue. Wie begon het seizoen 2003-2004 bij RAFC als trainer?
   
 10. De Belgische producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde scoorden begin jaren 90 een undergroundhit met een instrumentaal nummer Get ready for this. Maar pas toen ze de Nederlandse rapper Ray Slijngaard en zangeres Anita Doth in dienst namen, braken ze echt door. We vragen u de naam waaronder dit duo in de jaren 90 de hele wereld veroverde met hits als Twilight Zone, Workaholic en Tribal Dance.

 

Antwoorden ronde 6

 

01.

Salade Niçoise

 
02.

Fuji, Fujiyama of Fuji-san

 
03. Tupolev
 
04. Odysseus
 
05.

Caucasion

 
06.

The Young Ones

 
07.

S.E. Fireworks

 
08.

Mohamed

 
09.

Rene Desaeyere

 
10. 2unlimited

 

Ronde 7

 

01.

In hartje historisch Brugge streeft Geert Van Hecke naar gastronomische perfectie. Zijn driesterrenrestaurant is werkelijk een culinair hoogtepunt waar gastronomie, gezelligheid en sfeer zich tot een uniek en exclusief resultaat mengen. Graag de naam van dit restaurant?

   
02. The Rumble in the jungle is de naam van een legendarische bokspartij die in 1974 in Zaïre plaatsvond. Tussen wie ging deze bokspartij? We geven één naam als tip! Mohammed Ali! Dus hoe heet zijn tegenstander?
   
 

   
03. Als ik een strandvakantie wil nemen in Kazachstan of Azerbeidzjan of Turkmenistan, in welke zee kan ik dan pootjebaden?
   
04. Wervelwinden draaien op het noordelijk halfrond tegen de klok in, op het zuidelijk halfrond met de klok mee. Dit is het gevolg van de draaiing van de aarde. Hoe heet dit effect?
   
05. Het fotorolletje werd in 1888 uitgevonden door George Eastman. Hij gebruikte het in camera’s die hij in zijn eigen fabriek maakte. Om welk merk camera’s gaat het?
   
06. In welk Europees land speelt ‘Hamlet’, de tragedie van Shakespeare, zich af?
   
07. De film “de zaak Alzheimer” werd ook bij onze zuiderburen een groot succes. Dat is op zich niet zo’n verrassing. De film is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek van één van de meest gelezen misdaadauteurs uit België. Hoe heet deze meester in het genre van de thriller?
   
08.

Artistiek naakt, goede interviews en humor. We hebben het niet over Ché of Menzo maar over Playboy, het oudste mannenblad met zijn bekende centerfold-poster van de playmate of the month. Bij de start van Playboy in december 1953 heette dat nog “Sweetheart of the Month”. Welke bekende Amerikaanse actrice sierde de eerste playboy poster?

   
09. Naast Proximus, Base en Mobistar is er ook nog een gespecialiseerde telecom-operator die een infrastructuur voor geïntegreerde radiocommunicatie voor spraak en gegevens aanbiedt ten behoeve van de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten. Hoe heet deze operator?
   
10. We zoeken de artiestennaam van Eline Van Coillie, het meisje dat op 14-jarige leeftijd mocht deelnemen aan “zonder handen” in “man bijt hond”.  Haar optreden maakte zo’n indruk dat ze een cd-contract kreeg aangeboden en ondertussen is haar cd een groot succes geworden. Haar single "My Favorite Things" hebt u vast al wel op de radio gehoord. Over welke artieste hebben wij het hier?

 

Antwoorden ronde 7

 

01.

De Karmeliet

 
02.

George Foreman

 
03.
Kaspische Zee
 
04.

Coriolis-effect

 
05.

Kodak

 
06. Denemarken
 
07.

Jef Geeraerts

 
08.

Marlyn Monroe (Norma Jean Baker, Norma Jean Mortenson)

 
09.

A.S.T.R.I.D. (All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatchings)

 
10.

Junior Jazz

 

Ronde 8

 

01.

Het bijbelse scheppingsverhaal vindt men het uitvoerigst in Gen.1: het verhaal van het “zesdagenwerk”. De schepping geschiedt door het spreken Gods in een bepaalde volgorde. De hoeveelste dag schiep God de vissen en de vogels?

   
02. Wat onderzoekt men in de onomastiek?
   
03. De tv-serie Lassie leidde ertoe dat veel mensen zo’n hond wilde hebben. Deze honden worden sindsdien vaak Lassie-honden genoemd, maar dat is onjuist. Wat is de echte naam van dit ras?
   
04. In de film Cabaret zingt Liza Minelli een liedje waarvan het refrein eindigt met: money, money, money… en dat nog dertig of veertig keer. Hoe heet dat liedje?
   
05. Op de foto ziet u de ‘Juicy Salif’. Deze werd voor Alessi ontworpen door misschien wel de beroemdste ontwerper ter wereld. Zijn ontwerpen zijn simpel, functioneel en inventief. Graag de naam van de ontwerper?
   
 

   
06.

Voor de kust van Australië ligt een koraalrif, dat beschermd natuurgebied is. Hoe heet dit rif?

   
07. Deze oorspronkelijk Duits, later Amerikaans raketdeskundige speelde een leidende rol in het Duitse raketonderzoek. Onder zijn technische leiding kwamen twee geheime wapens, de projecten V-1 en V-2 tot stand. In 1945 werd hij met 117 medewerkers overgebracht naar de Verenigde Staten om zich bezig te houden met de verdere ontwikkeling van de raketmotor ten behoeve van de ruimtevaart. Graag de naam van deze man.
   
08. Aubergine, aardappel en tomaat behoren alle drie tot één bepaalde plantenfamilie. Welke?
   
09. In ’94 verongelukte de Braziliaanse drievoudige wereldkampioen in de Formule 1 Ayrton Senna. Het ongeluk gebeurde in Italië tijdens de grote prijs van San Marino. Op welk circuit?
   
10. Voor rapper Marshall Mathers begon het succes op het ogenblik dat Dr. Dre één van zijn demo's hoorde en hem een platencontract aanbood. Mathers had diverse hits en speelde de hoofdrol in de film 8 Mile. Hoewel Marshall Mathers zichzelf ook wel eens Slim Shady noemt, is hij beter bekend onder een andere naam. Welke naam zoeken we?

 

Antwoorden ronde 8

 

01.

5de dag

 
02. Eigennamen
 
03.

Schotse Herdershond of Schotse Collie

 
04.
Money makes the world go around
 
05.

Phillipe Starck

 
06.

Groot Barrière Rif of Great Barrier Reef

 
07.

Wernher von Braun

 
08.

Nachtschade

 
09. Imola
 
10. Eminem

 

Ronde 9

 

01. Bij onze noorderburen kennen ze er soms wat van: een portie friet, mayonaise, ajuinsnippers en pindasaus. Of het lekker is laat ik aan ieders persoonlijke mening over, maar hoe noemen onze noorderburen een frietje met deze samenstelling?
   
02. Darwin vond op de Galapagoseilanden het bewijs van zijn evolutietheorie. Een aantal dieren die op dit eiland leven zijn namelijk anders geëvolueerd dan hun soortgenoten op het vasteland. Tot welk land behoren de Galapagoseilanden?
   
03. Hoe heet het onderdeel van de natuurwetenschap dat de omzetting van warmte in energie en omgekeerd theoretisch onderzoekt?
   
04. Aster Berkhof schreef het boek “Veel geluk Professor”. Aster Berkhof is echter een pseudoniem. Wat is de schrijver zijn echte naam?
   
05. Eén van de spectaculairste films die u dit jaar kon gaan bekijken in de bioscoop was “Troy”, een film, gebaseerd op de Ilias, één van de bekendste werken uit de Griekse mytologie. Om de film realistischer te maken heeft men echter het goddelijke aspect uit de film weggelaten. De nuchtere westerse bioscoopbezoeker reageerde hier uiterst positief op, maar de schrijver zou zich vast omdraaien in zijn graf, moest hij de film te zien krijgen. Wie is de schrijver van de Ilias?
   
06. Bart Peeters presenteerde op de Nederlandse televisie een spelprogramma rond oude Toppop-fragmenten. Hoe heet dit spelprogramma?
   
07. Bij een vorm van paardensport zit de jockey in een tweewielig wagentje achter het paard. Hoe heet zo’n wagentje?
   
 

   
08. Een beroemde computer speelt een rol in de film 2001, A space Odyssee. De naam van deze pratende computer werd door IBM aan een serie pc’s gegeven. Hoe heet die computer?
   
09. De Italiaanse mozzarellakaas is  een zachte kaassoort die oorspronkelijk niet van koemelk gemaakt wordt. Van de melk van welk dier wordt de traditionele mozzarellakaas gemaakt?
   
 10. We zoeken de naam van een Vlaamse popgroep die vorig jaar een cd uitbracht met de titel "1978". Welke popgroep zoeken we?

 

Antwoorden ronde 9

 

01.

Frietje oorlog

 
02. Ecuador
 
03. Thermodynamica
 
04.

Van den Bergh Lode of Louis

 
05. Homerus
 
06.

Toppop Yeah!

 
07. Sulky
 
08.

Hal

 
09. Buffel
 
10. De Kreuners

 

Ronde 10

 

01. A. Welke acteur speelt in de film “Casablanca” de hoofdrol?
     
  B. De actrice Anita Ekberg is beroemd door één Scène. Daarin staat zij in de Trevifontein van Rome. Om welke film gaat het?
     
  C. Een Nederlandse regisseur is de oudste man die een film heeft gemaakt. Die film heet “de wind” en de regisseur was negentig toen hij dit werk voltooide. Hoe heet hij?
     
02. A. Deze automagnaat was in 1913 de eerste die auto’s aan de lopende band produceerde. Van zijn T-model werden er bijna zestien miljoen verkocht. Welke autofabrikant was dit?
     
  B. De United Fruit Company werd vanaf 1930 voortdurend beschuldigd van corruptie en het uitbuiten van werknemers. De kritiek was eind jaren zestig zo groot, dat het bedrijf een nieuwe bedrijfsnaam koos. Hoe heet het bedrijf nu?
     
  C.

Een Amerikaans krantenmagnaat had in de eerste helft van de twintigste eeuw zoveel macht dat regisseur Orson Welles het in een film aan de kaak stelde. De film heet “Citizen Kane”. Hoe heet de krantenmagnaat?

     
03. A. In welke stad werd de Orde der Tempeliers tijdens een concilie officieel erkend?
     
  B. De vrede van Londen maakte op 30 mei 1913 een einde aan de eerste Balkanoorlog. Tegen wie vochten de Serviërs toen?
     
  C. Deze Afghaanse koning bezocht in 1928 Europa en wilde daarna dat zijn volk tweedjasjes, broeken en bolhoeden ging dragen. Daarom werd hij in 1929 afgezet. Hoe heette hij?
     
04. A. Wat is de hoofdstad van Litouen?
     
  B. Wat is de hoofdstad van Malta?
     
  C. Wat is de hoofdstad van Ghana?
     
05. A.

Sabine Appelmans was in vervlogen tijden een tennisster. Nu is ze ankervrouw, opdravend in sportweekend, gehuwd met Serge en sinds enige tijd ook moeder. Wij vragen de naam van haar zoontje.

     
  B. Ook Veerle Dobbelaere is gezegend met twee kinderen. Geef ons de naam van de jongste.
     
  C.

De actrice Lulu Aertgeerts, gekend van o.a. wittekerke, is de trotse moeder van een tweeling. Aangezien het hier gaat om een C vraag zijn we zo vrij te vragen naar beide namen van haar oogappels.

     
06. A. Tot welke klasse van gewervelde dieren behoort de gekko?
     
  B. Tot welke klasse van gewervelde dieren behoort de gibbon?
     
  C. Tot welke klasse van gewervelde dieren behoort de nandoe?
     
07. A. USA, 2017. Barb Wire is eigenares van een nachtclub, maar heeft nog een tweede job als premiejager. Deze rol was, volgens velen, haar op het lijf geschreven. Wie zoeken wij?
     
  B. Met wie huwde kroonprins Felipe van Spanje op 22 mei 2004 ? (voor- en achternaam)
     
  C.

Van de exotische stranden naar het modderterrein, van de chique party’s naar de koeienstal. Het overkwam Paris en haar boezemvriendin Nicole wanneer ze voor een gloednieuwe realityreeks tijdelijk hun luxeleventje opgaven en hun intrek namen in een doodgewone boerderij! Geef ons de namen van Paris en Nicole. Nog even vermelden dat zij het vooral aan hun ouders te danken hebben dat ze een luxeleventje leiden!

     
08. A. Geef de naam van de trainer van FC Brussels?     
     
  B. Geef de naam van het grootste figuurschaatstalent van België. Het mooiste moment uit zijn sportcarrière was een 12de plaats op de olympische spelen 2002.
     
  C. Op 24 april 2004 verongelukte in Zuid-Afrika een Brits atleet die zich aan het voorbereiden was op de Olympische Spelen, waar hij zou deelnemen aan de 5000 m. Wij vragen zijn naam.
     
09. A. Op 11 november 1885 is hij geboren in San Gabriel te Californië. Hij was één van de meest succesvolle militaire leiders van de 20ste eeuw. Op 08 november 1942 voerde hij "the western task force" aan bij de landing in Noord-Afrika. Geef ons zijn naam.
     
  B. Over zijn aanval op de Sovjet-Unie zei Hitler: "we hoeven alleen de deur in te trappen en het verrotte bouwwerk stort in". Hij ondernam een verrassingsaanval op 22 juni 0941. Welke naam kreeg deze operatie mee?
     
  C. In Arromanches werd van de 14 landen die meevochten, telkens 1 veteraan onderscheiden.  Er was ook 1 Belg die deze decoratie ontving.  Hoe heet hij?
     
10. A. Wie is deze persoon?
   

  B. Wie is deze persoon?
   

  C. Wie is deze persoon?
   

 

Antwoorden ronde 10

 

01. A.

Humphrey Bogart

 
B.

La dolce Vita

 
C.

Joris Ivens

 
02. A.

Henry ford

 
B.

The Chiquita Brand

 
C.

William Randolph Hearst

 
03. A.

Troyes

 
B. Turken
 
C.

Koning Amanoellah

 
04. A. Vilnius
 
B. Valetta
 
C. Accra
  
05. A.

Obi

 
B. Pebbles
 
C.

Raoul en Michiel

 
06. A.
Reptielen
 
B.
Zoogdieren
 
C.

Vogels

 
07. A.

Pamela Anderson

 
B.

Letizia Ortiz

 
C.

Paris Hilton en Nicole Richie

 
08. A. Emillio Ferrera
B. Kevin van der Perren
C. Sam Haughian
09. A.

George S. Patton jr.

 
  B. Operatie Barbarossa
   
C.

Daniël Geluyckens

 
10. A.

Koning Leopold II

 
B.

Koningin Juliana

 
C.

Queen Elisabeth