6de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 5 augustus 2005)

 

Ronde 1

 

01. Op 11 november wordt de naamdag gevierd van een bisschop die zijn mantel doormidden sneed en de helft weggaf. In sommige delen van België en Nederland wordt op deze dag snoep uitgedeeld. Hoe heet deze bisschop?
   
02. Viacom is in het bezit van een Amerikaanse televisiezender met kinderprogramma's. De programma's kenmerken zich door geweldloosheid, iets waar de zender zich in de kern ook mee wenst te onderscheiden van andere kinderzenders. Naast mondiale programma's, zoals SpongeBob SquarePants, worden er ook regionale producties uitgezonden. Wat is de naam van deze zender die bij ons elke dag van 6 tot 18 uur uitzendt op het MTV-kanaal?
   
03. Op de afbeelding ziet u de Sierpinski driehoek. Deze driehoek is een zelfgelijkvormige figuur. D.w.z. als je een deel van de figuur neemt, is dat identiek aan de hele figuur. Dat betekent noodzakelijkerwijs dat de hele figuur zichzelf op steeds kleinere schaal herhaalt, tot in het oneindige! Wat is de wetenschappelijke naam voor zo’n zelfgelijkvormige figuur?
   
 

   
04. België won tot nu toe nooit goud bij de Olympische marathon. Wel hadden wel al een zilveren medaillewinnaar, meerbepaald in 1972. Geef ons de naam van deze atleet.
   
05. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Op welk voormalig eiland ligt Middelburg?
   
06. In 54 voor Christus ging Ambiorix een verbond aan met de Trevieren, de Nerviërs, de Menapiërs en de Aduatuken om gezamenlijk te vechten tegen de Romeinen. Maar van welke stam was Ambiorix de leider?
   
07. Sinds juni kunt u in de Belgische bioscopen gaan kijken naar de film "Batman begins". Eerder kropen al Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer en George Clooney in het Batmanpak. Welke acteur speelt deze keer de rol van Batman?
   
08. Wie schreef het boek Stijl en macht, de Kennedy’s en hun tijdperk.
   
09. De beet van een teek kan een ernstige ziekte veroorzaken. Welke ziekte is dat?
   
10. Welke zangeres scoorde begin jaren 80 samen met haar begeleidingsgroep Flouze een reusachtige hit met Je suis venue te dire que je m’en vais?

 

Antwoorden ronde 1

 

01. Sint-Maarten
 
02. Nickelodeon
 
03. Fractal
 
04. Karel Lismont
 
05. Walcheren
 
06. De Eburonen
 
07.

Christian Bale

 
08.

Sally Bedell Smith

 
09.

Lyme-ziekte of borreliose

 
10.

Jo Lemaire

 

Ronde 2

 

01. Champagne wordt in gewone flessen verkocht, maar ook in 1.5 literflessen. Deze heet magnum. Er is ook een fles van 3 liter. Deze is genoemd naar de eerste koning van Israël. Hoe heet zo’n 3 literfles? Ook een 4,5 liter bordeauxfles draagt deze naam.
   
02. In 1991 werd vooral op wens van koning Boudewijn de wet afgeschaft die vrouwelijke afstammelingen uitsloot van de troon. Er werd al luid op gefluisterd dat Filip zou opzij geschoven worden door zijn jongere zus Astrid, maar goed tien jaar later is van dit scenario geen sprake meer. Elisabeth is nu wel tweede in lijn om de kroon over te nemen. Geef de naam waaronder die afgeschafte wet bekend stond. Die was genoemd naar een oud-Frankische volksstam.
   
03. Geef ons de naam van deze zeer snel in populariteit groeiende sport?
   
 

   
04. "The Bouquet Residence; the lady of the house speaking!" Wie kent niet deze inmiddels gevleugelde woorden van Hyacinth uit Keeping up appearances? We leren haar pas echt kennen als ze haar achternaam spelt. Wat is de naam van Richard en Hyacinth? We vragen deze keer wel dat u de naam correct spelt.
   
05. Graag de naam van een Heidelbergs natuurkundige en chemicus die in 1855 een speciale brander uitvond, waarbij de gasstroom lucht meezuigt die vanuit zijopeningen in de mengbuis kan komen en met het gas vermengd raakt. De maximum temperatuur bedraagt 1500 °C. Dit toestel werd vroeger veel in laboratoria gebruikt. Hoe heet de uitvinder die leefde van 1811 tot 1899 ?
   
06. Welke Italiaanse wielrenner met de bijnaam il Campionissimo stierf aan malaria na het rijden van een koers in een Afrikaans land?
   
07. De hoogste berg van Spanje ligt op het eiland Tenerife voor de kust van Noord-Afrika. Hoe heet deze berg?
   
08. In het Frankische Rijk hadden we achtereenvolgens te maken met de dynastie van de Merovingers en de Karolingers. De Merovingers dankten hun naam aan koning Merovech. Aan welke Karel dankten de Karolingers hun naam?
   
09. Regisseur M. Night Shyamalan wist ons in het verleden al te verrassen met zijn films the Sixth Sense, Unbreakable en Signs. Zijn laatste film vertelt het verhaal van een hechte gemeenschap waar de raad van ouderen de inwoners waarschuwt voor de mystieuze wezens die zich in de bossen rond het dorp schuilhouden. De nieuwsgierige Lucius Hunt is van plan de dorpsgrens te overschrijden en het lijkt er op dat hij met deze daad de toekomst van het dorp voor altijd zal veranderen. Graag de naam van deze film ?
   
10. Op de Golden Years in het sportpaleis te Antwerpen zijn ze een trouwe gast. Welke groep had in de jaren 70 grote hits met Suger Baby Love, Tonight en Juke Box Jive?

 

Antwoorden ronde 2

 

01.
Jeroboam
 
02.

De Salische wet

 
03.

Nordic walking

 
04. Bucket
 
05.

(Robert Wilhelm) Bunsen

 
06.
Fausto Coppi
 
07.

Teide of Pico de Teide

 
08.

Karel Martel (vader van Pepijn de Korte en grootvader van Karel de Grote)

 
09.

The Village

 
10.

The Rubettes

 

Ronde 3

 

01.

Graag de voor- en achternaam van de secretaresse van Adolf Hitler!

   
 

   
02.

Er zijn suikerklontjes met verrassende smaakjes die je dagelijks kopje koffie net dat ietsje meer geven! Je hebt keuze uit Irish cream, Amaretto, praliné en Chocolate. Tiense suiker en Douwe Egberts hebben deze smaken samen ontwikkeld. Maar welke naam heeft men deze ondingen gegeven?

   
03. In 1960 kreeg Brazilië een gloednieuwe hoofdstad: Brasilia. De stad was op een plateau gebouwd en heel modern opgezet. De kathedraal van de stad werd ontworpen door een beroemde architect, die ook andere gebouwen en het VN hoofdkwartier in New York ontwierp. Hoe heet hij?
   
04. Het volgende vraagje is voor de vroege luisteraars onder jullie. Zondagmorgen om 9:00 uur op Radio 1 overloopt presentator Pat Donnez het bestaan van een genodigde aan de hand van zes thema's. In het laatste thema wordt steeds gevraagd naar het verdiende loon. Graag de naam van dit radioprogramma!
   
05. In de film Kingdom of Heaven kregen we een beeld van de strijd die de kruisvaarders voerden tegen de moslims voor het behoud van de heilige stad Jeruzalem. Wie is de regisseur van deze spectaculaire film? We verklappen er wel even bij dat we die regisseur ook al kennen van Alien, Blade Runner, Conquest of Paradise en Gladiator.
   
06. Welk poedervormig mengsel bestaat uit 75 % salpeter, 10 % zwavel en 15 % houtskool?
   
07. De internationale prestaties van elke schaatser worden bijgehouden op een speciale ranking. Hoe heet deze ranglijst?
   
08. De Donau ontspringt in het zuiden van Duitsland en stroomt  vervolgens door zeven verschillende landen. Wij geven zes landen, niet in volgorde. We vragen dus het ontbrekende land: Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Servië-Montenegro, Kroatië, Bulgarije en …
   
09. De officiële ontdekker van Amerika is Christoffel Columbus in 1492. Maar ondertussen zijn er bewijzen gevonden dat de Noormannen hem zo´n 500 jaar eerder al voor waren. Hoe heette de Noorman die tegenwoordig beschouwd wordt als de 1ste Europeaan die een voet in Noord-Amerika zette?
   
10. De muziek van de Indiana Jones en Star Wars films klinkt bij iedereen bekend in de oren. Wie is de componist van deze prachtige filmmuziek?

 

Antwoorden ronde 3

 

01.

Traudl Jung

 
02. Momenti
 
03.

Oscar Niemeyer

 
04. Titaantjes
 
05.

Ridley Scott

 
06.

Buskruit of zwartkruit

 
07. Adelskalender
 
08. Slowakije
 
09.

Leif Eriksson

 
10.

John Williams

 

Ronde 4

 

01.

Uit welke film zie je hier een foto?

   
 

   
02. Onder welk pseudoniem kennen we Luc Zeebroek beter?
   
03.

Hoe heet het bedrijf dat deel uitmaakt van Richard Branson's Virgin Group en dat plant om ruimtevluchten aan te bieden aan het betalend publiek. Een ticket zou ongeveer 210.000 dollar kosten, waarvoor één vlucht en een week vluchttraining zou worden aangeboden. Vanaf 2007 zouden deze vluchten mogelijk worden.

   
04.

U krijgt van ons 6 feiten die in eenzelfde jaar plaats vonden. Graag dat jaartal: De Suez-crisis * Russische tanks rollen Hongarije binnen * 262 doden bij de mijnramp in Marcinelle * 5 schaatsers delen de zege in de 10de elfstedentocht * Real Madrid wint de allereerste Europa-cup-finale voor Landskampioenen * Tunesië en Marokko worden onafhankelijk.

   
05. Begin jaren zestig speelde een bekende Engelse acteur in een serie over ridders. Als hij over straat liep gebeurde het regelmatig dat iemand Ivanhoe begon te schreeuwen. Welke acteur speelde deze rol?
   
06. Dit jaar viert Sesamstraat zijn 30ste verjaardag in Nederland. Deze straat is ook zeer bekend in Vlaanderen. Velen onder jullie zijn er waarschijnlijk nog mee opgegroeid of één van jullie kinderen. Maar weet je dat er al dertig jaar een Vlaamse actrice meespeelt in deze show? Het is Sien van het winkeltje. Maar hoe is Sien haar echte naam?
   
07. Het moest voor Royal Antwerp Football club een feestjaar worden. 2005 zou worden ingezet met een ticket retour naar de hoogste afdeling. Niets was minder waar: de Great Old zal nog een jaartje langer in de tweede afdeling moeten verblijven. Ondanks de galamatch van woensdag tegen Manchester United blijft het voor vele supporters toch moeilijk slikken. Maar hoe jong is de Great Old nu eigenlijk geworden in 2005? 
   
08. Deze zee ligt ten noorden van Noorwegen en Rusland. Hij is genoemd naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die op Nova Zembla overwinterde. Hoe heet deze zee?
   
09. Hoe heet het museum dat gelegen is aan de pittoreske Vrijdagmarkt in het hartje van het historisch gedeelte van Antwerpen? Het museum biedt de enige, nog volledig uitgeruste drukkerij-uitgeverij die ons op wereldvlak bewaard is gebleven uit de Renaissance- en Baroktijd. Graag de naam van het museum?
   
 10. God Save the Queen, Pretty Vacant en Anarchy in the UK zijn onvergetelijke nummers van de groep met o.a. Johnny Rotten en Sid Vicious. Welke groep bedoelen we?

 

Antwoorden ronde 4

 

01.

Les visiteurs (ils ne sont pas né d’hier)

 
02. Kamagurka
 
03.

Virgin Galactic

 
04. 1956
 
05.
Roger Moore
 
06.

Sien Diels

 
07.

125 jaar

 
08. Barentszee
 
09.

Plantin-Moretus

 
10.

The Sex Pistols

 

Ronde 5

 

01. We zoeken de naam van een scherpe kruid, gewonnen uit het zaad van de Capsicum Baccatum. Deze specerij staat eveneens bekend als chilipeper maar wij zoeken de naam die verwijst naar de hoofdstad van Frans-Guyana.
   
02.

Op de foto ziet u het overbekende molenmesje van de firma Robert Herder. De firma Robert Herder GmbH & Co KG is een familiale onderneming, gelegen in het grootste messencentrum van Duitsland. Wat is de naam van deze stad die ligt ten noorden van de stad Keulen?  Het is een centrum van messenslijpers, bestekfabrikanten, enz.

   
 

   
03. De meest populaire personenauto aller tijden is wellicht de Volkswagen Kever. Dit model werd, in opdracht van Hitler, ontworpen door een Duits ingenieur, die later een eigen autofabriek startte. Graag de naam van deze ingenieur.
   
04. We zoeken 2 acteurs die de hoofdrol deelden in films als Sons of the Desert, Flying Deuces en Way out West. Wie zijn deze twee acteurs?
   
05. Een Grand Slam wordt behaald als in hetzelfde tennisseizoen vier grote tornooien worden gewonnen. Welke vier tornooien zijn dat?
   
06. Een tv-serie rond een muzikale familie had in de jaren zeventig enorm succes. In het echt kon alleen David Cassidy zingen, de rest werd door studiomuzikanten gedaan. Hoe heette deze serie?
   
07. De klaproos hoort bij een familie van planten die in Azië veel wordt geteeld. Er wordt een verdovend middel uit gewonnen. Hoe heet deze plantenfamilie?
   
08. De Turkse stad die we zoeken heette vroeger Angora en was vooral bekend om zijn wol. Hoe heet Angora tegenwoordig?
   
09. Van de aanslag op het World Trade Center en het Pentagon weet iedereen dat het gebeurde op 11 september. Maar op welke datum gebeurden in 2005 de dodelijke terroristische aanslagen in verschillende delen van Londen?
   
 10. Toen er in 1975 in Den Haag bij de familie Teeuwe een kindje geboren werd, had men nooit kunnen vermoeden dat het 30 jaar later een wereldster zou zijn. Over wie hebben wij het hier? De zangeres die we zoeken is bekend van de nummers Nobody's Wife en Girl.

 

Antwoorden ronde 5

 

01.

Cayenne-peper

 
02. Solingen
 
03.

(Ferdinand) Porsche

 
04.

Stan Laurel en Oliver Hardy

 
05.

Wimbledon, Roland Garros, US open, Australian open

 
06.

The Partridge family

 
07. Papaver
 
08. Ankara
 
09.

7 juli

 
10.

Anouk

 

Ronde 6

 

01. Een Iers toneelschrijver is bekend om zijn gevatte uitspraken. Eén ervan luidt: “je moet je vijanden altijd vergeven, daar worden ze pas echt doodziek van”. Hij stierf in 1900 en werd begraven op het kerkhof Père Lachaise in Parijs. Wie is hij?
   
02. Deze Engelse zeevaarder ontdekte delen van de kust van Noord-Amerika. Een baai, een zeestraat en een rivier zijn naar hem genoemd. Hij werd in 1611 na een muiterij in Canada aan land gezet. Er werd nooit meer iets van hem teruggevonden. Hoe heette hij?
   
03. Sophie Dewaele heeft enkele maanden geleden een openhartig boek geschreven over haar postnatale depressie. Na de geboorte van de tweeling Fran en Simon belandde ze in een diep dal. Sophie wil haar ervaringen delen met andere jonge moeders en daarom schreef ze een boek. Wij vragen de titel van haar boek.
   
04. Tot welk land behoort het Paaseiland. Eigenlijk is dit in 1722 door de Nederlander Roggeman ontdekte eiland het meest oostelijke van Polynesië. In 1888 werd het geannexeerd door het land waarvan het sinds 1966 ook een provincie is. Welk land?
   
05. In de jaren zeventig speelde Dolf Brouwers de nachtclubeigenaar Waldo van Dungen in een populaire tv-serie. Geef ons de naam van de serie.
   
06. Geef ons de naam van deze reusachtige kikker!
   
 

   
07.

“Benny Vansteelant pakt zijn derde wereldtitel lange afstand” kopten de kranten op maandag 30 mei 2005! Daags voordien was het Benny blijkbaar gelukt in Noord-Italië een wereldtitel te behalen. Maar in welke sport was dat?

   
08.

De Amazone is de rivier waardoor per jaar gerekend het meeste water stroomt. De Amazone stroomt voor het grootste deel door Brazilië, maar ontspringt in een ander land. Welk land is dat?

   
09.

In welk jaar werd het Nederlands een officiële taal in België? U hebt de keuze uit 5 datums: A. 1831, B. 1853, C. 1898, D. 1919, E. 1948.

   
 10. We keren terug naar de jaren 60 met een nummer dat u vast wel kent: Born to be wild. Wij vragen u de naam van de groep.

 

Antwoorden ronde 6

 

01.

Oscar Wilde

 
02.

Henry Hudson

 
03.

Alles in het dubbel

 
04. Chili
 
05. Waldolala
 
06.

Goliath kikker of Conraua Goliath (oude naam Rana goliath)

 
07. Duatlon
 
08.

Peru

 
09.

C. 1898 (68 jaar na het ontstaan van België)

 
10.

Steppenwolf

 

Ronde 7

 

01. In een wand van de berg “Mount Rushmore” in de USA, zijn de enorme portretten van president Washington, Lincoln, Jefferson en Roosevelt uitgehakt. In welke staat kan je deze bezienswaardigheid terugvinden?
   
02. In Engeland wordt elk jaar op 5 november met vreugdevuren en rotjes herdacht dat in 1606 iemand geprobeerd heeft om het parlement op te blazen. Hoe heet die feestdag?
   
03. Koningen, keizers en ook circussen maken gebruik van paarden die oorspronkelijk in een Sloveens stadje werden gefokt en gedresseerd. Hoe heten deze, vaak witte, dressuurpaarden?
   
04.

Hoe wordt Königsberg de laatste zestig jaar genoemd? Even vermelden dat het momenteel zelfs een enclave is in de Europese Unie.

   
 

   
05. Hij leefde van 1491 tot 1556, en zijn belangrijkste werk draagt de titel Geestelijke Oefeningen. In 1534 sticht hij te Parijs de Sociëteit van Jezus, die in 1540 wordt goedgekeurd door de paus en waarvan hij zelf de allereerste generaal is. Wij kennen die orde allemaal veel beter onder de naam Jezuïeten. Hij werd door Rome heilig verklaard en zijn feestdag is 31 juli. Hoe heet deze man?
   
06. Hoe noemt men een sigaret die gearomatiseerd is met kruidnagel? Dit geeft een heel verfijnde smaak aan de sigaret.
   
07. Door het meten van de radioactiviteit kan berekend worden hoe oud een voorwerp ongeveer is. De meest gebruikte manier om dit te doen is genoemd naar koolstof. Hoe heet die methode?
   
08. Wie dit jaar de Champions League won, zou net iets te makkelijk zijn geweest als quizvraag. Iedereen weet dat Liverpool Milan verslagen heeft via penalty’s! Daarom stellen we onze vraag over deze prachtige finale net iets anders. Wie scoorde de eerste goal voor Milan en wie voor Liverpool! Dus 2 namen op het antwoordblad aub.
   
09.  President John Fitzgerald Kennedy werd doodgeschoten in Dallas. Wie volgde hem op als president van de Verenigde Staten van Amerika?
   
10. Van welke groep zijn de nummers Shut up, let's get it started en Don't Phunk with my heart?

 

Antwoorden ronde 7

 

01.

South Dakota

 
02.

Guy Fawkes Day

 
03.

Lippizaner paarden (van het stadje Lippica)

 
04. Kaliningrad
 
05.

(Ignatius van) Loyola

 
06.

Kreteksigaret of Kretek

 
07.

C14-methode (carbon14-methode of koolstof 14-methode)

 
08.

Paolo Maldini en Steven Gerrard

 
09.

Lyndon B. Johnson

 
10.

Black Eyed Peas

 

Ronde 8

 

01. Hoe heet onze landgenoot die dit jaar op de tweede plaats eindigde in de Koningin Elisabethwedstrijd?
   
02. In zijn geboorteplaats leidde Shakespeare een eigen theater, waar zijn toneelstukken werden opgevoerd. In welke plaats is Shakespeare geboren?
   
03. Onder welke titel heeft Praga Khan vorige maanden een theatertournee gebracht? Het was een spektakelstuk vol kunst, show ,dans en natuurlijk muziek. Van deze tournee is er achteraf een cd uitgebracht die dezelfde titel draagt. Welke titel is dit?
   
04.

De sage, tevens hoofdfiguur, komt voor het eerst voor in het witte boek van Sarnen en werd uitgewerkt in het Chronicon Helveticum van Tschudi, die het verhaal situeerde tussen november 1307 en 1 januari 1308. Op dit werk baseerde Friedrich Schiller zich voor een gelijknamig drama, alsook Gréty en Rossini voor hun gelijknamige opera’s. De tip Helvetica was misschien al voldoende om ons de hoofdfiguur uit al die werken te geven?

   
05. In het noordoosten van India, aan de voet van de Himalaya, wordt thee verbouwd op een hoogte tussen de 600 en 2000 meter. De combinatie van een koel, vochtig klimaat, een hellend landschap en de grond, zorgen voor de unieke, verfijnde smaak van de thee. Het is de duurste, zwarte thee ter wereld en wordt wel de Champagne van de thee genoemd. Wat is de naam van zowel de thee als de streek waar deze verbouwd wordt?
   
06.

De West-Vlaamse gemeente Ingooigem zegt U waarschijnlijk niet veel, ware het niet dat zich hier een museum bevindt van één van Vlaanderens grootste schrijvers. Het Lijsternest is namelijk het huis waar Stijn Streuvels, een neef van Guido Gezelle, zich in 1905 vestigde en waar hij in 1969 ook overleed. Streuvels is zijn schrijversnaam maar wat is zijn echte naam en familienaam?

   
07.

Het geslacht Nelumbo bestaat uit twee waterplanten uit de waterleliefamilie. Beide planten zijn populair als sierplant en worden voor sacrale doeleinden gebruikt. Bovendien zijn de wortelstokken zowel rauw als gekookt eetbaar. Ze zijn knapperig, licht zoet en bevatten een goed verteerbaar zetmeel. De vruchten zijn in China een delicatesse. De witte variant werd door de Egyptenaren als heilig vereerd. De Indische soort speelt een rol bij de verering van Boeddha. Graag de Nederlandstalige naam van deze plantensoort.

   
 

   
08. Jan Mulder werd als profvoetballer vanwege zijn knie afgekeurd. Hij ging schrijven voor kranten en publiceert boeken. Voor welke club speelde Jan het laatst?
   
09. De miljoenenstad die we zoeken werd opgericht door de Nederlandse ambtenaar Jan Van Riebeeck en geldt als de belangrijkste stad van Zuid-Afrika. De stad heeft een Engelse en Nederlandse naam. Geef ons de Nederlandse naam!
   
10. In de wereld van de Vlaamse muziek is deze zanger ongetwijfeld één van de allergrootste. We kennen hem van hits als Tim, Rikky en Rozane. Wie is deze zanger?

 

Antwoorden ronde 8

 

01.

Yossif Ivanov

 
02.

Stratford-Upon-Avon

 
03.

The next dimension

 
04.

Willem Tell   

 
05. Darjeeling
 
06.

Frank Lateur

 
07.

Lotus

 
08. Ajax
 
09. Kaapstad
 
10.

Wim De Craene

 

Ronde 9

 

01. Eén van de grote hits van ABBA gaat over geld. Het refrein eindigt met de regel: “It’s a rich man’s world”. Hoe heet deze tophit?
   
02. Al in 1783 werd door de Zwitserse wiskundige Leonhard Euler, de meest verslavende puzzel uitgevonden. Hij noemde het magische rooster van 9 maal 9 vakjes een Latijns vierkant. Geef ons de naam waaronder de puzzel nu algemeen bekend is. Tip: het is Japans voor enkelvoudig cijfer.
   
03. Marrokko, mei 1973. De ondergrondse strijd en het verlangen naar onafhankelijkheid gaat verder. Op 10 mei wordt het Volksfront voor de Bevrijding van Saguiet El Hamra en Rio de Oro opgericht. De stichter is El Ouali Mustafa Sayed. Twee weken later zet de gewapende vleugel zijn eerste aanval in tegen de Spaanse bezetter. Een jaar later is Spanje eerst bereid om de plaatselijke bevolking, de Sahrawi's, zelfbeschikkingsrecht te geven. Maar Spanje verkoopt letterlijk dit volk als het een drielandenakkoord ondertekent met Marokko en Mauretanië. De Sahrawi's moeten vluchten en worden met hulp van het Volksfront opgevangen in kampen, maar wanneer ze hier door Marokko gebombardeerd worden met napalm en witte fosfor, vluchten ze verder weg naar opvangkampen in het zuiden van Algerije. Vandaag de dag nog wonen nog steeds 160.000 mensen in deze kampen. Het Volksfront is beter bekend onder zijn Engelstalig of Spaans akroniem. Graag de naam ?
   
04. Een geschenkje uit de ruimte. Juli 1969: Neil Armstrong en Buzz Aldrin dalen neer op het maanoppervlak. Welke astronaut, geboren te Rome op 30 oktober 1930 en reeds eerder in de ruimte met de Gemini 10, bleef tijdens die apollo-11 vlucht in baantjes rond de maan cirkelen?
   
05. De belangrijkste zeilwedstrijd ter wereld is opgesplitst in vier delen. Tweemaal wordt in de kustwateren gezeild, tweemaal op volle zee. De Fastnet-race is één van deze wedstrijden.  Hoe heet de zeilwedstrijd?
   
06.

Van welke Franse stad is dit het stadhuis?

   
 

   
07. Er zijn vier staten van de USA die met de letter W beginnen. Geef ze ons alle vier.
   
08. Op 9 april 2002 werd ze onder massale belangstelling ten grave gedragen: the Queen-Mum. Geeft ons het geboortejaar van deze onlangs overleden Engelse Koningin-moeder.
   
09. In Japan is deze manier van dineren erg populair, mede doordat de kok voor de ogen van de gast de heerlijkste gerechten bereidt op een hete edelstalen plaat. Vaak zijn de koks echte entertainers die van de bereiding een waar schouwspel maken. Hoe heet de Japanse bereidingswijze van voedsel die letterlijk grillen op de bakplaat betekent ?
   
 10. Vier jonge gasten van tussen de 10 en 14 jaar werden in 2003 gekozen om ons land te vertegenwoordigen op het Junior Songfestival. Ze behaalden de 6de plaats, wat toch wel een goede uitslag genoemd mag worden. Welke naam gaven ze aan hun groep, die in ieder geval wel het hardste nummer van Junior Eurosong bracht?

 

Antwoorden ronde 9

 

01.

Money, money, money

 
02. Sudoku
 
03. Polisario
 
04.

Collins (Mike - Michael)

 
05.

Admiral’s cup

 
06.

Rijsel of Lille

 
07.

Wisconsin, Washington, West-Virginia, Wyoming

 
08.

(04 augustus) 1900

 
09. Teppanyaki
 
10.

Xink 

 

Ronde 10

 

01. A. Hoe heet de hoofdstad van Suriname?
     
  B. Voor de kust van Suriname liggen de Nederlandse Antillen. Drie van deze eilanden worden ook wel de ABC-eilanden genoemd. Welke eilanden zijn dat?
     
  C. De drie andere eilanden die met Nederland zijn verbonden heten Sint-Maarten, Saba en... Wat is het derde eiland?
     
02. A. Van welk land is dit de vlag?
     
   

   

 

  B. Van welk land is dit de vlag?
     
   

     
  C. Van welk land is dit de vlag?
     
   

     
03. A. De eerste kapitein die om de wereld zeilde, was een Portugees. Hij zeilde eerst langs Zuid-Afrika naar de Molukken. Jaren later voer hij via Zuid-Amerika naar de Filipijnen. Daar werd hij in 1521 gedood. Wie was hij?
     
  B.

Auguste, vader uit een Zwitserse familie, steeg in een zelf ontworpen ballon tot zeventienduizend meter hoogte. Zoon Jacques daalde met een zelf ontworpen drukcabine naar het diepste punt van de zee af. Hoe heette deze familie?

     
  C. Deze Engelsman ontdekte in 1858 het Victoriameer en beweerde dat hij hiermee de bron van de Nijl had gevonden. Zijn collega Burton sprak dit tegen. Eén dag voor hun openbare discussie over dit punt kwam de ontdekker bij een ongeval om het leven. Wie was hij?
     
04. A.

In 1970 volgden we volgend verhaal: In Neropal woont een vredig volk, de Kerten. Hun rust wordt echter brutaal verstoord door de Bolten, die Neropal willen veroveren. Een belangrijke rol in de strijd is weggelegd voor Worban, een onafwendbare pijl gemaakt van een speciaal soort erts, het finroen. Omdat dit zo'n doeltreffend wapen is, zijn er veel kapers op de kust om het geheim te ontfutselen van de Kerten. In de serie speelde o.a. Senne Rouffaer, Ann Petersen, Nand Buyl, Jan Decleir, en Mike Verdrengh. Welke serie zoeken we?

     
  B. Wie kent er nog de Nederlandse serie “Floris”? Wij vragen de naam van de hoofdrolspeler.
     
  C. Van welke Vlaamse serie zie je een foto?
     
   

     
05. A. Deze lichtgrijze kat heeft een donkere snuit en donkere oren. Haar ogen zijn vaak blauw. Uit haar naam valt af te leiden dat ze uit het oosten afkomstig is. Om welk kattenras gaat het?
     
  B.

Een grijs met zwart gestreepte kat komt veel voor. Deze kat stamt in de verte af van de eerste huiskatten, die duizenden jaren geleden in Egypte werden gehouden. Hoe noemen we deze gestreepte katten?

     
  C. De enige gespikkelde huiskat stamt rechtstreeks af van de heilige katten van Egypte. Het dier is bekend onder zijn Egyptische naam. Hoe heet dit Egyptische kattenras?
     
06. A. Van welke serie is dit de cast?
     
   

     
  B. Van welke film is dit de cast?
     
   

     
  C. Van welke serie is dit de cast?
     
   

     
07. A. Toen Mozes van de berg kwam, had hij twee stenen tafels met daarop de 10 geboden bij zich. Van welke berg kwam Mozes?
     
  B. Het lied amazing grace is op de bijbel geïnspireerd. Het eindigt met de tekst: “I once was lost, but now I’m found. Was blind, but now I see.” Op welke parabel is dit lied gebaseerd?
     
  C. Wie was de stichter van de mormoonse kerk?
     
08. A. De vader van de reggae-muziek is een muzikant die op Jamaica werd geboren. Toen hij kritiek kreeg omdat hij in een BMW reed, zei hij dat hij dat deed omdat BMW de afkorting was van de naam van zijn band. Hoe heet die band?
     
  B. In 1978 had een reggae-zanger een hit met een duet dat hij samen met Mick Jagger zong. Hoe heet de zanger en hoe heet de hit?
     
  C. De term reggae-muziek komt van het nummer do the reggae, een nummer van Fred Hibbert, één van de iconen van Jamaica. Zijn carrière overspant alle fases van ontwikkeling die reggae heeft doorgemaakt. Wist u trouwens dat Bob Marley in zijn band is begonnen? Hoe heet deze band?
     
09. A. Deze Baskische bevrijdingsbeweging wil dat Baskenland onafhankelijk wordt van Spanje. Hoe heet deze geheime organisatie? Met de afkorting zijn we al zeer tevreden!
     
  B.

In Noord-Ierland voeren gewapende groepen al bijna 100 jaar strijd op leven en dood. Eén van de voormannen is een extreem rechtse protestantse dominee, die herhaaldelijk wegens opruiing in de cel zat. Hoe heet hij?

     
  C.

In de jaren zeventig werden in Nederland twee treinen gekaapt. Dit gebeurde door Zuid-Molukkers, die streden voor de zefstandige eilandenstaat die twintig jaar eerder door de Nederlandse regering was beloofd. Wat is de afkorting of de Molukse naam van die eilandenstaat?

     
10. A. In welke film van Steven Spielberg worden de hoofdrollen gespeeld door Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw?
     
  B. In welke film van Steven Spielberg worden de hoofdrollen gespeeld door Christian Bale en John Malkovich?
     
 

C.

In welke film van Steven Spielberg worden de hoofdrollen gespeeld door Dan Aykroyd en John Belushi?
     

 Antwoorden ronde 10

 

01. A.

Paramaribo 

 
B.

Aruba, Bonaire, Curaçao

 
C.

St. Eustatius

 
02. A. Bosnië-Herzegovina    
 
B. Democratische Republiek De Congo
 
C. Solomon Eilanden
 
03. A.

Fernando Magelhaes

 
B. Piccard
 
C.

Speke (John Hanning)

 
04. A.

Keromar

   
B.

Rutger Hauer

 
C.

Dirk van Haveskerke

 
05. A.

Siamese kat

 
B.

Cyperse katten

 
C.

Mau of Egyptische Mau (Mau is Egyptisch voor kat)

 
06. A. Star trek voyager     
 
B. The Thunderbirds    
 
C. Stargate Atlantis
 
07. A.

De berg Sinaï of Horeb

 
B.

De verloren zoon

 
C.

Joseph Smith

 
08. A.

Bob Marley and the Wailers

 
B.

Peter Tosh met Walk and don’t look back

 
C.

Toots and the Maytals

 
09. A.

ETA

 
  B.

Ian Paisley

   
C.

RMS of Republik Maluku Selatan

 
10. A. Jaws
 
B. Empire of the Sun
 
C. 1941