7de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 4 augustus 2006)

 

Ronde 1

 

01. Mohammed, de stichter van de Islam, trad in het huwelijk met zijn oorspronkelijke werkgeefster, de vijftien jaar oudere, rijke weduwe Chadidja. Uit dit huwelijk werden verscheidene kinderen geboren.  We vragen u de naam van de jongste dochter van Mohammed.
   
02.

Hoe noemt men een Japans gedicht van 17 lettergrepen, bestaande uit 3 regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen elk. Hierin wordt de essentie van iets alledaags uitgedrukt. Voorbeeld: het mooiste meisje, ze brak niet alleen mijn hart, maar ook het meubilair.

   
03. Hoe noemt men de kunst om met een Sabel een fles Champagne te openen. Hierbij wordt de kurk (inclusief de hals van de fles) op spectaculaire wijze van de fles "geslagen" met een speciaal Champagne Sabel. Het is de bedoeling dat zo min mogelijk Champagne verloren gaat.
   
04. 6 januari 1579 is het begin van de scheiding tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. Om hun rooms-katholieke godsdienst te vrijwaren t.o.v. het meer gereformeerde noorden sloten de staten van Artois en de heren van Henegouwen en Frans-Vlaanderen, op initiatief van de Hertog van Parma in Arras, een verdrag waarbij ze hun loyaliteit aan Filips II van Spanje bevestigden. Dit verdrag, aan het begin van de 80-jarige oorlog, draagt de Nederlandse naam van de plaats Arras. Hoe luidt die?
   
05. In 1980 werd deze Noord-Amerikaanse vulkaan bij een enorme uitbarsting in één klap vierhonderd meter lager. Hoe heet deze vulkaan?
   
 

   
06. Hij leeft in een ananas diep in de zee; hij is zo geel als een kaassouflee. Iedereen weet wat voor mafkees het is; die vierkante friet is zo gek als een vis. Wie zoeken wij hier?
   
07.

We zoeken een film uit 2004 naar het waargebeurde verhaal van J.M. Barrie, de schrijver van Peter Pan. Nadat zijn laatste toneelstuk was geflopt, ging Barrie op zoek naar inspiratie. Hij leert de jonge weduwe Sylvia kennen, die op haar eentje haar 4 zoontjes opvoedt. Door zijn contact met deze familie, herontdekt hij de wondere wereld van de kindertijd en de verhaaltjes die daarbij horen. Langzamerhand wordt Peter Pan geboren. De hoofdrollen worden gespeeld door o.a. Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie en Dustin Hoffman. Hoe luidt de titel van deze film?

   
08. We zijn op zoek naar een syndroom dat wordt gekenmerkt door ongewenste bewegingen en geluiden die men 'tics' noemt. Er moeten minstens twee motorische en één vocale tic (niet noodzakelijk tezelfdertijd) optreden en dit gedurende een periode van minstens één jaar om erkend te worden als drager van het syndroom. Men kan gedurende dit jaar ook ticvrije periodes hebben die tot drie maanden kunnen gaan. Geef ons de benaming van dit syndroom!
   
09. Welke Britse serie uit de jaren 70 had in de hoofdrollen Roger Moore en Tony Curtis?
   
10. Wie is de Franse zanger die hits had met this melody en Hélène?

 

Antwoorden ronde 1

 

01. Fatima
 
02. Haiku
 
03. Sabreren
 
04. (verdrag van) Atrecht
 
05. (Mount) Saint-Helens
 
06. Spongebob Squarepants
 
07. Finding Neverland
 
08. Syndroom van Gilles de la Tourette
 
09. The Persuaders of De Speelvogels of De Versierders
 
10. Julien Clerc

 

Ronde 2

 

01. Tussen Engeland en Ierland ligt een eiland dat bekend is door de motorraces en de staartloze katten. Het eiland heeft ook een eigen regering. Hoe heet dit eiland?
   
02. In de 14de eeuw telden de zuidelijke Nederlanden meer dan 100 begijnhoven. Vandaag zijn er 25 nog geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. In de provincie Antwerpen bevinden er zich 6, met Antwerpen, Lier, Mechelen, Herentals en Turnhout heb je er al 5. Waar kan je nummer 6 vinden ?
   
03.

Men kent in het totaal zeven sacramenten: de eucharistie of de communie, het doopsel, het vormsel, de ziekenzalving of het heilig oliesel, de wijding tot diaken, priester of bisschop en het huwelijk. Welk sacrament zijn we hier vergeten?

   
04. Bij de meeste stierengevechten is de toreador niet degene die de stier verwondt of doodt. Wie doodt de stier dan wel bij de stierengevechten ?
   
05. De hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika is, zoals u wel weet, Washington D.C., de eerste geplande nationale hoofdstad ter wereld, gebouwd volgens het plan van de Fransman Pierre Charles l'Enfant. De stad bevindt zich aan de oevers van de Potomac River, op een lap grond die door de staten Virginia en Maryland werd geschonken. Maar waarvoor staat de afkorting D.C. precies?
   
06. Toen generalisimo Francisco Franco stierf, kwam er een einde aan één van de laatste dictaturen van Europa. In welk jaar stierf deze Spaanse onderdrukker?
   
07.

U kent wellicht de geweldige serie CSI en haar spin-offs CSI Miami en CSI New York. Maar in welke stad speelt de originele CSI zich af?

   
 

   
08. Bij een sumowedstrijd wordt enorm veel aandacht besteed aan de "het ceremoniële" waardoor de voorbereiding dikwijls langer duurt dan de kamp zelf. Zo strooien de worstelaars bij wijze van reinigingsritueel eerst zout rond in het cirkelvormige strijdperk. De kampers hebben maar bitter weinig om het lijf, maar de scheidsrechter loopt tot in de puntjes verzorgd rond in een zijden kimono en hij staat daar dan ook niet met een belachelijk fluitje of vlaggetje. Enerzijds draagt hij zowaar een dolk. En in zijn hand houdt hij ten teken van authoriteit een minder gevaarlijk voorwerp vast. Welk voorwerp?
   
09. Na afleveringen geregisseerd te hebben van o.a. Columbo, Marcus Welby en Night Gallery, kreeg Steven Spielberg in 1971 de kans om voor de televisie zijn eerste echte langspeelfilm te maken. Het televisiepubliek reageerde zo enthousiast op deze film, dat de producers beslisten om nog enkele extra scenes op te nemen en de film in Europa in de bioscoop uit te brengen. Deze film, met slechts een handvol acteurs, betekende voor Spielberg de springplank voor zijn onvoorstelbaar succesvolle carrière.
   
10. Welke groep had in de jaren 80 hits met Shout, Everybody wants to rule the World en Mad World?

 

Antwoorden ronde 2

 

01. (Isle of) Man
 
02. Hoogstraten
 
03.

de biecht of het sacrament van de verzoening

 
04. de matador
 
05. District of Columbia
 
06. 1975
 
07. Las Vegas
 
08. een waaier of gunbai
 
09. Duel
 
10. Tears for Fears

 

Ronde 3

 

01. Wat was de codenaam voor het ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet? Deze codenaam sloeg op de kleur van de band rond de containers waarin het product opgeslagen was.
   
02. We schrijven het jaar 1453 voor Christus: de Egyptische Thoetmosis III verslaat de opstandige Kanaëlieten bij Megiddo. De briljante strateeg joeg z’n troepen dwars door een nauwe kloof recht naar het hart van het slagveld en behaalde een overrompelende overwinning. Het werd een bloedbad dat blijkbaar indruk maakte, want ruim 1500 jaar later komt de naam “de Berg van Megiddo” nog steeds voor in de Bijbelgeschriften van het nieuwe testament. Simpele vraag: onder welke naam staat deze Berg van Megiddo vermeld in de Bijbel?
   
03. Het Junior Eurovisie Songfestival werd in 2005 georganiseerd door de VRT. Het festival vond plaats in de splinternieuwe Ethias-hall in Hasselt. Welk land won dit songfestival voor kinderen?
   
04. Deze Engelse egyptoloog vond in de Vallei der Koningen het graf van Toetanchamon terug. Hij wordt meestal genoemd in één adem met zijn geldschieter Lord Carnovan. Wie zoeken we?
   
05. Welk van de volgende landen is lid van de Europese Unie? Roemenië, Bulgarije, Cyprus, Kroatië of IJsland?
   
06. In 1905 wordt bij Avelgem een brug gebouwd over de Schelde. De bewoners van de nabijgelegen Waterhoek komen in verzet, want ze zijn bang voor de "teleurgang" van hun cultuur. Twintig jaar later baseert Stijn Streuvels een roman op de gebeurtenissen van toen: over de moord op een landmeter en zijn knecht en over de ingenieur van de brug die verliefd wordt op een plaatselijke schoonheid. In 1971 wordt de Teleurgang van de Waterhoek een film. Hugo Claus schrijft het scenario en schakelt zijn Nederlandse vriend Fons Rademakers in voor de regie. De plaatselijke schone wordt vertolkt door Willeke Van Ammelrooy. De film wordt een van de grote successen van de Vlaamse film. Geef ons de titel van de film!
   
 

   
07. Onder welke naam is dideuteriumoxide algemeen bekend? (D2O, 2H2O en HTO). Het is chemisch gezien identiek aan water, echter de waterstofatomen zijn vervangen door deuteriumatomen of een tritiumatoom.
   
08. Donderdag 11 mei 2006 is voor Antwerpen een zwarte donderdag geworden. De Malinese Oulematou Niangadou werd op straat doodgeschoten samen met een blanke peuter. We vragen u de voornaam van deze peuter.
   
09. Na de originele Star Trek-serie uit de jaren 60, besloot men, na het succes van de bioscoopfilms, met nieuwe Star Trek-reeksen te beginnen. Zo kregen we in de jaren 80 en 90  the Next Generation, Deep Space Nine en Voyager. In 2001 startte men met de voorlopig laatste Star Trek-serie. Hoe heet deze?
   
10. Welke Vlaamse zanger had hits met Amsterdam, Vilvoorde City en het varken van de Hoge Venen?

 

Antwoorden ronde 3

 

01. Agent Orange
 
02. Armageddon
 
03. Wit-Rusland (Belarus)
 
04. Howard Carter
 
05. Cyprus
 
06. Mira
 
07. zwaar water
 
08. Luna
 
09. Enterprise
 
10. Kris De Bruyne

 

Ronde 4

 

01. Als u lijdt aan syngenesofobie, waar bent u dan bang voor?
   
02. Jan Ceulemans is met zijn 96 gespeelde voetbalinterlands recordhouder in België. Maar wie is in België met 133 selecties recordhouder in het aantal basketbalinterlands?
   
03. Yellowstone national park bezit ruim 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers, waarvan diegene die we zoeken de beroemdste is. Deze geiser dankt zijn bijnaam aan de relatief geringe spreiding in de perioden tussen zijn uitbarstingen, “erupting every 79 minutes or so” volgens de reisgids. Graag de naam van deze geiser?
   
 

   
04. We zoeken de hoofdstad van Canada.
   
05.

De naam van deze historische persoon stamt af van het Latijnse woord voor "mantel". Hij werd geboren omstreeks het jaar 941 en sterft in 996. Hij is de graaf van Parijs. In het jaar 956 verwerft hij de titel van Hertog en als de laatste van de Karolingers komt te overlijden, neemt hij in 987 de Franse troon over. De dynastie van koningen die na hem komt en die naar hem genoemd is, breidt de macht van het koningshuis geleidelijk uit en zal regeren tot aan Karel IV die in 1328 sterft. Wat is de naam van deze eerste echte Franse koning?

   
 06. Hoe noemt men een eigendomskenmerk (een klein plaatje) dat voorin een boek wordt geplakt? De naam is Latijn en betekent "uit de bibliotheek". Daarmee bedoelt men: uit de bibliotheek van degene van wie de naam op het plaatje staat vermeld.
   
07. Volgens de Koran zijn er vier aartsengelen. Gabriël en Michael spelen ook in de Bijbel mee. De derde, Israfel (of Israfil), luidt de bazuin op het einde der tijden. De vierde is de engel van de dood. Hij heeft vier hoofden en vierduizend vleugels en op zijn lichaam staat een paar ogen voor elke mens die leeft. In een groot boek noteert en schrapt hij voortdurend namen. Hij heeft na Allahs besluit over de dood van een mens 40 dagen de tijd om diens ziel op te halen. Wie is deze vierde engel?
   
08. Een bende jongeren tuigt iemand af, filmt dat met de mobiele telefoon en zet de beelden op internet voor de lol. Hoe noemt men deze verschrikkelijke rage?
   
09. In welke film uit 1998 gaat kapitein Miller, gespeeld door Tom Hanks, op zoek naar een soldaat, wiens drie broers zijn omgekomen in de oorlog?
   
 10. Welke groep had in de jaren 90 hits met Oops up, Rhythm is a dancer en Welcome to tomorrow?

 

Antwoorden ronde 4

 

01. Familie
 
02. Jef Eygel
 
03. Old Faithful
 
04. Ottawa
 
05. Hugo Capet
 
06. Ex libris
 
07.

Azrael (Azra’il)

 
08.

Happy slapping

 
09. Saving Private Ryan
 
10. Snap

 

Ronde 5

 

01. Ruimtevaart. Op 10 april jl. is de twaalfde ploeg met de hoofdbemanning van het ISS terug naar de aarde gekeerd. Met een Russische capsule zijn ze veilig geland. In welk land zijn ze geland?
   
02.

Royal Antwerp Footballclub is altijd al iets speciaal geweest in het Belgische voetbal. Er valt altijd wel iets te beleven en dit zowel in positieve als negatieve zin. Zo waren ze de eerste Belgische club met een Zuid-Koreaan op hun loonlijst, namelijk Seol. Nu loopt de eerste in België voetballende en niet-gokkende Chinees rond op de Bosuil!  En hij doet het nog goed ook! Wij vragen zijn volledige naam!

   
03. Welk Nederlands waddeneiland zie je hier afgebeeld?
   
 

   
04. Het Spaanse antwoord op Champagne, wordt voor 95 procent geproduceerd in Catalonië. Deze schuimwijn mag worden geproduceerd in 159 wettelijk bepaalde gemeenten, verspreid over acht Spaanse provincies. Wat is de typeaanduiding voor deze schuimwijnen, geproduceerd volgens de 'méthode tradionelle', dus op dezelfde manier als Champagne?
   
05. De Vlaamse film Buitenspel van Jan Verheyen kende in onze bioscopen een redelijk groot succes en doet het momenteel op dvd ook bijzonder goed. Buitenspel is echter een remake van een Nederlandse film met een heel andere titel. Over welke titel hebben we het hier?
   
06. Het bijgeloof tiert ook bij de Joodse gemeenschap welig. Als zij iemand voorspoed of succes willen wensen wordt er vaak onbeschilderd hout afgeklopt. Dit afkloppen - bij biljarters overigens niet onbekend - kan bij gebrek aan onbeschilderd hout ook mondeling. Een klanknabootsing, vaak gevolgd door de term "unberufen" (want zeer veel Joden zijn nu eenmaal ooit in Duitsland geweest) moet dan het geluk afroepen. Welk woord roepen ze spelenderwijs tot drie maal toe, in een idioom die ook in de Nederlandse taal nog gebruikt wordt?
   
07. De Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali nam ontslag uit de Tweede Kamer nadat de minister van vreemdelingenzaken opmerkte dat ze haar Nederlandse nationaliteit onrechtmatig verkregen heeft. Hirsi Ali had namelijk gelogen over haar leeftijd en een valse naam opgegeven. Hoe heet de minister van vreemdelingzaken die dit onderzoek in gang zette?
   
08.

We zoeken een programma waarmee men over het Internet kan telefoneren. De software, geschreven door de auteurs van  Kazaa, is gratis verkrijgbaar. In het gebruik is het vergelijkbaar met veel chatprogramma's; er is een zogenaamde buddy list en men kan zijn of haar buddy's zien wanneer men online is. Deze mannier van bellen is op het ogenblik een echte hype. Graag de naam van het programma?

   
09. In welke Britse serie uit de jaren 70 kreeg ober Manuel het zwaar te verduren van zijn hotelbaas?
   
 10. Welke Britse popgroep had in 1997 een hit met Karma Police?

 

Antwoorden ronde 5

 

01.

Kazachstan

 
02.

Fangzhou Dong

 
03.

Texel (uitgesproken als Tessel)

 
04.

Cava

 
05.

In Oranje

 
06.

Toi Toi Toi

 
07.

Rita Verdonck

 
08.

Skype

 
09. Fawlty Towers
 
10. Radiohead

 

Ronde 6

 

01. Gaspard-Félix Tournachon, een Frans schrijver, tekenaar, fotograaf, journalist en ballonvaarder, werd beroemd door zijn foto's van tijdgenoten, maar vooral ook door zijn eerste luchtfoto's. Deze maakte hij vanuit ballonnen. Hier maakte hij gebruik van afsluitingen, om de veiligheid van de omstanders te garanderen. In België gebruikt men voor deze dranghekken nog steeds een woord waarin het pseudoniem van deze man weerklinkt. Hoe noemen wij ze?
   
02. Geef ons de naam van deze Rode Duivel!
   
 

   
03. Hoe noemt men het natuurkundig verschijnsel dat voorkomt als een voorwerp met een trilling gaat meetrillen? Dit verschijnsel treedt op bij bepaalde frequenties, namelijk bij de eigenfrequenties of natuurlijke frequenties. Dit zijn frequenties waarbij in het object een staande golf kan optreden.
   
04. Elk jaar wordt in het recreatiedomein “de Schorre” te Boom een tweedaags festival georganiseerd met wereldmuziek. Dit jaar was er ondermeer een optreden van Tango Spirit, Cheb Douzi en Jaune Toujours. Hoe heet dit festival dat kan rekenen op duizenden fans?
   
05. Wat is de naam van het schiereiland dat het Russische deel van Lapland vormt, dat de Witte Zee van de Barentszee scheidt en waar we o.a. Moermansk vinden?
   
06. In welk land wordt het rockfestival van Roskilde gehouden?
   
07.

Op welke Vlaamse radiozender kan men naar het programma vier de nacht luisteren?

   
08. De kruisweg is een godsdienstoefening waarbij gelovigen al biddend en zingend langs de veertien afbeeldingen van de lijdensweg van Christus trekken. De kruisweg telt een aantal lijdenstaferelen, de zogenoemde staties. Hoeveel staties zijn dat?
   
09. Louis De Groof had verschillende boeken geschreven over een fictief personage dat de jeugd erg aansprak. In 1964 besloot men naar deze boeken een eerste jeugdserie te maken. Nadien volgden er nog twee. Over welk personage gaat het hier?
   
 10. Welke Amerikaanse rapper stond bij ons vorig jaar in de Ultratop 2 weken op nummer 1 met Candy Shop?

 

Antwoorden ronde 6

 

01.

Nadarhekken of Nadarafsluiting.

 
02.

Gaby Mudingayi

 
03.

Resonantie

 
04.

Mano Mundo

 
05.

Kola

 
06.

Denemarken

 
07.

4FM

 
08.

14

 
09. Kapitein Zeppos
 
10. 50 Cent

 

Ronde 7

 

01. Een vraagje voor de Vitaya-kijkers: als de dame die we zoeken aan uw voordeur staat, doe je best niet open, want uw interieur wordt met een grondig gevoel voor slechte smaak herschilderd en vertimmerd. Haar nieuwe programma heet Facelift. Vroeger heette het Painted House maar het uitgangspunt is hetzelfde: haar team komt een kamer herdecoreren en laat dan de bewoners achter met een krampachtige gelaatsuitdrukking van contractueel afgedwongen tevredenheid. Naam van deze altijd opgewekte juffrouw?
   
02. Alle mannelijke aanhangers van het sikhgeloof hebben dezelfde familienaam, die leeuw betekent. Welke naam?
   
03.

"'t Is goed in 't eigen hert te kijken, nog even voor het slapen gaan, of ik van dageraad tot avond, geen enkel hert heb zeer gedaan..." Lange tijd hebben deze verzen uit één van de drie Avondliedekens behoord tot de bekendste poëzie in Nederland en Vlaanderen. Niet alleen in het onderwijs werden ze uitgedragen, ze waren ook afgedrukt op schilderijtjes en wandkleedjes die een plaats kregen in veel huiskamers en keukens. Wie schreef deze verzen?

   
04. Sinds maart heeft België een nationaal park. Het is 5700 hectare groot. Het ligt in de provincie Limburg in de gemeenten Genk, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken en As. Hoe heet dit nationaal park?
   
05. Hoe heet de on-line vertaalservice die Alta-vista aanbiedt? u kan er ook websites mee vertalen, mits deze niet te veel woorden bevatten.
   
06. Hoe noemt men het Brusselse Zuidstation in het Frans?
   
07. In welk land is Christoffel Columbus geboren?
   
08. Literatuur met de schuingedrukte L. Eén van de meest succesvolle auteurs van de laatste eeuw is zonder twijfel de op 21 september 1947 geboren Stephen King. Alleen al het vermoeden dat een boek door hem werd geschreven, zet nog altijd een miljoenencarroussel in werking. Dat wilde hij zelf ook wel eens controleren en dus schreef hij een aantal werken onder een schuilnaam. Een paar voorbeelden: the Running Man , Thinner en the Regulators. Toen uitlekte dat deze veredelde stationromans van zijn hand waren, verhonderdvoudigde plotseling de verkoop, niet tot onvrede van Kings boekhouder. Wat was Stephen Kings schuilnaam?
   
09. We vragen u welke film in 1999 de Oscar ontving voor beste film. Als tip geven we u nog mee dat hij geregisseerd is door Sam Mendes en dat Kevin Spacey de hoofdrol speelde. De film won uiteindelijk 5 Oscars.
   
10. Welke zangeres had in de jaren 70 een hit met Ich bin wie du?

 

Antwoorden ronde 7

 

01.

Debbie Travis

 
02.

Singh

 
03.

Alice Nahon

 
04.

Hoge Kempen

 
05.

Babel Fish

 
06.

Bruxelles midi

 
07.

Italië

 
08.

Richard Bachman

 
09. American beauty
 
10. Marianne Rosenberg

 

Ronde 8

 

01. Op 13 mei van dit jaar was het precies 25 jaar geleden dat paus Johannes Paulus II werd neergeschoten op het Sint-Pietersplein te Rome. Hij overleefde de aanslag en schonk de dader zelfs vergiffenis. Wat was de naam van de Turkse schutter?
   
02. De 4-vruchten-confituur is één van populairste soorten in Vlaanderen. De confituur bevat steeds dezelfde vier fruitsoorten. Enig discussiepunt zou de Rode Aalbes kunnen zijn, die naargelang kwaliteit en prijsklasse puur of als gefilterd afkooksel in sapvorm kan zijn toegevoegd. De drie andere soorten zijn onveranderlijk dezelfde. Welke drie?
   
03. Van wie is dit standbeeld? Kleine tip: Schotland en William Wallace!
   
 

   
04. Pasta is zo onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse keuken dat het ons wellicht verbaasd, te horen dat tot enkele generaties geleden niet de pasta, maar wel de maïsgriesmeelpap het basisvoedsel van de arme Italiaan was. Deze gekookte pap is vrij neutraal van smaak en wordt daarom vaak opgediend met een pikante tomaten- of champignonsaus en wordt vermengd met ingrediënten als melk, boter, kaas en salie. Wat is de naam van dit gerecht?
   
05. Na het boek kwam de film. We hebben het over de film The Da Vinci Code met Audrey Tatou en Tom Hanks. Wie is de regisseur van deze film? Misschien helpt het u als we zeggen dat hij in de jaren 70 een hoofdrol speelde in de komische serie Happy Days.
   
06. Hoe noemt men - volgens de definitie in het Decreet Ruimtelijke Ordening en het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen - een boom die op 1 meter boven het maaiveld een stamomtrek van minstens 1 meter heeft? (een enkele uitzondering daargelaten, heeft u doorgaans een stedenbouwkundige vergunning nodig om een dergelijke boom te mogen kappen.)
   
07. We gebruiken het woord oriëntaal voor oosters. Welk woord gebruikt men voor westers ?
   
08. Het land ligt in Midden-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Verder grenst het in het westen aan Nigeria, in het oosten aan Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse republiek. In het zuiden grenst het aan Kongo, Gabon en Equatoriaal Guinea. Dat moet voldoende zijn om ons de naam van het land te geven?
   
09. Met welke Amerikaanse serie, die in 2004 voor het eerste werd uitgezonden, zal bedenker en producer J.J. Abrams voor altijd geassocieerd worden?
   
10. Welke Amerikaanse groep stond vorig jaar bij ons 2 weken op nummer 1 met de hit Don't cha?

 

Antwoorden ronde 8

 

01.

Mehmet Ali Agca

 
02.

Aardbei, kers en framboos

 
03.

Robert the Bruce

 
04.

Polenta

 
05.

Ron Howard

 
06.

Hoogstam

 
07.

Occidentaal

 
08.

Kameroen

 
09. Lost
 
10. Pussycat Dolls

 

Ronde 9

 

01. Paus Johannes XXIII overlijdt. Kennedy doet zijn bekende uitspraak "Ich bin ein Berliner". Katanga keert terug bij Congo/Zaïre. Martin Luther King houdt zijn mars op Washington en verklaart "I had a Dream". In welk jaar was dit?
   
02. Wat is het probleem van iemand die aan HALITOSE lijdt? Ik kan nog even meegeven dat het voor zijn directe omgeving niet echt aangenaam is!
   
03. Deze loper van de korte en middenafstand werd geboren in 1951. Hij werd Olympisch kampioen en was wereldrecordhouder in de jaren zeventig. Op basis van zijn onnavolgbaar krachtige stijl, noemde men hem in zijn geboorteland Cuba het paard. Als eerste loper won hij zowel op de 400m als op de 800 m Olympisch goud. De 1.89 m grote atleet begon als basketballer aan zijn sportieve loopbaan, maar maakte dan de omschakeling naar de atletiek. We denken dat vooral onze eigen betreurde Ivo Van Damme deze keuze vaak vervloekt heeft, want anders had Van Damme goud gehaald op de 800 m in Montreal. Het Cubaanse paard werd later herhaaldelijk van dopinggebruik verdacht. Wie zoeken we?
   
04. We zijn op zoek naar de naam van een abdij gelegen te Lissewege, dichtbij Zeebrugge. Deze abdij werd opgericht als een filiaal van de abdij Ter Duynen uit Koksijde. Lambert, heer van Lissewege, schonk in 1106 een domein aan de Benedictijnen om er een priorij op te bouwen. In 1270 vertrokken de Benedictijnen er en de Cisterciënzers namen hun plaats in. De Cisterciënzers hadden nauwe banden met de Tempeliers. In 1192 werd Richard Leeuwenhart bij zijn terugkeer van de kruistocht, gevangen genomen door Leopold van Oostenrijk. De abt van de gevraagde abdij zou het grootste deel van het losgeld betaald hebben. Of Richard Leeuwenhart zich daarna in Lissewege zou vertoond hebben, is niet bewezen, maar het zal vermoedelijk wel. Hij is in ieder geval in Damme geweest. Hoe heet de abdij?
   
05. Wat is de 15e letter van het Griekse alfabet? Deze letter is gelijk aan onze Latijnse letter O.
   
06. In 1897 deelden deze twee personen voor het eerst het koerspeil van Wallstreet mee, een officiële index, gebaseerd op de meest representatieve aandelen, wat in praktijk neerkwam op de 30 meest belangrijke industriële aandelen. Wie waren deze twee mannen?
   
07. De Beatles bezongen het in 1967 in hun succesnummer Strawberry Fields Forever. Na een bezoekje aldaar had John Lennon genoeg inspiratie om dit prachtige nummer te schrijven.  Wat was Strawberry Field?
   
08. Waar speelt het avontuur van Rikki en Wiske zich af?
   
09. Uit welke film komt deze afbeelding?
   
 

   
 10. Karoline Kamosi mocht al als 12-jarige de backing vocals verzorgen van Technotronic, de Belgische technogroep, waarin haar zus Ya Kid K een wereldhit scoorde met Pump up the Jam. Ondertussen is Karoline opgegroeid en zelf een veelbelovend artiest geworden. Op de TMF-Awards 2004 ging Karoline aan de haal met 2 Awards, deze voor meest belovend nationaal artiest en beste r&b/rap nationaal artiest. Onder welke artiestennaam kennen wij Karoline Kamosi?

 

Antwoorden ronde 9

 

01.

1963

 
02.

een slechte adem 

 
03.

Alberto Juantorena

 
04.

Abdij ter Doest

 
05.

Omikron

 
06.

(Charles H.) Dow en (Edward D.) Jones

 
07.

Weeshuis

 
08.

Chocowakije

 
09. Young Frankenstein
 
10. Leki

 

Ronde 10

 

01. A. Welke naam gaf Hitler aan de militaire operatie toen hij de Sovjet Unie binnenviel?
     
  B.

De Britse overwinning in de Slag om Engeland wordt veel toegeschreven aan de legendarische Supermarine Spitfire. Eerlijkheid gebied ons om aan te geven dat ten tijde van deze slag het merendeel van de RAF-squadrons nog niet met de Spitfire was uitgerust maar met een ander vliegtuig. Welk vliegtuig?

     
  C. Het was Wereldoorlog 1 en zo'n 6000 Belgen leefden in Birtley, Schotland, in een omwalde cité, in betere omstandigheden dan de lokale bevolking. Ze hadden eigen winkels, kerk, school, cinema en leefden onder eigen beheer. Hun huizen hadden stromend water en doorspoelbare toiletten, dit in tegenstelling met deze van de lokale bevolking. Er werd een munitiefabriek opgestart waar ieder van hen ging werken. Gewonde militairen werkten er naast burgers. Wat was de naam van deze omwalde cité?
     
02. A. Uit welke serie komen deze personages?
     
   

     
  B. Uit welke serie komen deze personages?
     
   

     
  C. Uit welke serie komt dit personage?
     
   

     
03. A. Van welk land is deze vlag?
     
   

     
  B. Van welk land is deze vlag?
     
   

     
  C. Van welk land is deze vlag?
     
   

     
04. A. In de bossen van Indonesië komt ook een mensaap voor. In het Nederlands vertaald betekent zijn naam: roodharige bosmens. De Indonesische naam wordt internationaal gebruikt. Wat is die naam?
     
  B. De Afrikaners in Zuid-Afrika hebben een geweldige benaming voor de apensoort die wij kennen als baviaan. Geef ons die benaming!
     
  C. Eén van de lagere goden in de Hindoereligie is koning van de apen. Er bestaan rond deze koning veel verhalen en er zijn ook enkele toneelspelen over hem gemaakt. Wat is de naam van de apenkoning?
     
05. A. Ongeveer 2000 jaar voor Christus begonnen mensen een nieuw metaal te gebruiken. Dit metaal ontstaat als koper en tin met elkaar worden versmolten. Hoe heet dit metaal?
     
  B. Aan de buitenkant van onze atmosfeer liggen twee ringen van elektrisch geladen deeltjes. Deze ringen zorgen bij de pool voor een spectaculair natuurverschijnsel: het noorderlicht (aurora borealis). Wij vragen de benaming van de twee ringen!
     
  C. Een ingenieur uit Oekraïne bouwde in 1939 de eerste bruikbare helikopter. Later begon hij zijn eigen helikopterfabriek. Hoe heette hij?
     
06. A. U ziet de affiche voor de Memorial Van Damme van dit jaar. Het kleurrijke olieverfschilderij is van de hand van de Vlaamse kunstenaar Martin Uvijn. Aan de hoeveelste editie zijn we dit jaar toe?
     
   

     
  B.

Kunstschaatsen. In de meeste talen heet deze sport kunstschaatsen of artistiek schaatsen, maar hoe noemt men deze sport in het Engels?

     
  C.

Hij is in Turnhout dit jaar voor de vierde keer Belgisch kampioen artistiek biljarten geworden. De 53-jarige vice-Europees- en wereldkampioen versloeg in de finale Eric Daelman, de Belgische kampioen van vorig jaar, met 3-0. Zijn naam graag!

     
07. A. Uit welke film komt deze foto?
     
   

     
  B. Uit welke film komt deze foto?
     
   

     
  C. Uit welke film komt deze foto?
     
   

     
08. A. In welk Kempens dorp werd Aster Berkhof geboren?
     
  B.

In welk jaar won Gao Xingjian de Nobelprijs literatuur?

     
  C.

Wie won de AKO literatuurprijs in 2005? Titel van het boek is: Knielen op een bed violen!

     
09. A. Volgens de Annuario Pontificio, het officiële jaarboek van het Vaticaan, is de op 19 april 2005 verkozen paus Benedictus XVI, de 264ste opvolger van een apostel. Van welke apostel?
     
  B.

Hoe noemt men het pauselijk hoofddeksel, gemaakt uit rood fluweel en afgezet met bont? Dit pauselijk kledingstuk raakte op het einde van de 20e eeuw enige tijd in onbruik. Paus Benedictus XVI droeg hem opnieuw in december 2005 op het Sint-Pietersplein naar aanleiding van zijn wekelijkse audiëntie.

     
  C.

De laatste niet-Europese paus was paus Gregorius III (731-741). Uit welk land kwam hij?

     
10. A. Welke Vlaamse popgroep had een hit met Zij heeft stijl?
     
  B. Welke Vlaamse popgroep had een hit met de Vriendschapsband?
     
 

C.

Welke Vlaamse popgroep had een hit met Vindegij mijn gat (niet te dik in deze rok)?

 

Antwoorden ronde 10

 

01. A.

Operatie Barbarossa

 
B.

Hawker Hurricane

 
C.

Elizabethville

 
02. A. Flodder
 
B. 24
 
C. Doc Martin
 
03. A. Albanië
 
B. Malta
 
C. Georgië
 
04. A.

Orang-Oetang

 
B. Bobbejaan
 
C.

Hanuman

 
05. A.

Brons

 
B.

Van Allen belt

 
C.

Igor Sikorsky

 
06. A.

De 30e edtie

 
B.

"figuurschaatsen" (figureskating)

 
C. Walter Bax
 
07. A. Grease
 
B. Pulp Fiction
 
C. Stayin’ Alive
 
08. A.

Rijkevorsel (Sint-Jozef)

 
B. 2000
 
C.

Jan Siebelink

 
09. A.

Petrus

 
  B. Camauro
   
C. Syrië
 
10. A. Kreuners
 
B. Xink
 
C. Clement Peerens Explosition (CPX)