8 ste Time Bandits Quiz  (Merksplas - 3 augustus 2007)

 

Ronde 1

 

01. We zoeken de titel van deze Britse film, gemaakt door Terry Gilliam in 1981. In enkele bijrollen zien we o.a. John Cleese, Michael Palin en Sean Connery. De hoofdrol wordt gespeeld door een kind en 6 dwergen, die kennis maken met diverse belangrijke figuren uit de geschiedenis. Over welke film gaat het hier? Een wegggever!
   
02. Dit knaagdier is lid van de familie der wolmuizen. Ze worden veel gefokt vanwege hun vacht en worden ook wel als huisdier gehouden. Hun zilvergrijze vacht is 2,5 tot 4 cm dik en erg zacht. In de 19e eeuw waren de pelzen samen met koffie het belangrijkste exportproduct van Zuid-Amerika, hun natuurlijke verspreidingsgebied. Ze leven er in groepen van soms honderden dieren hoog in de bergen, waar ze overdag in holen of tussen rotsen schuilen. Als ze belaagd worden vertonen ze voetbalsupportersgedrag: ze blaffen en verdedigen zich door zich groter te maken en te spugen. Soms urineren ze zelfs op hun belagers. Ze halen een lengte van 23 cm lang, waarvan meer dan de helft uit staart bestaat. Graag de naam.
   
 

   
03. In de noordoostelijke Chinese provincie Sjantoeng breekt in het jaar 1900 een opstand uit, die gericht is tegen de westerse mogendheden. Het geheime genootschap van de "Vuist der gerechtigheid en Eensgezindheid" vernielt havens en spoorwegen, vermoordt missionarissen, Chinese christenen, en ook de Duitse gezant in China. Dat alles met de steun van de Chinese regering. Japan, de USA, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Rusland en Italië reageren furieus en zenden een interventieleger, dat in 1901 de zaakjes alweer terug onder controle heeft. China moet een enorme schadevergoeding betalen en de permanente aanwezigheid van buitenlandse legers op zijn grondgebied toestaan. Onder welke naam kennen wij deze opstand?
   
04. In de Democratische Republiek Congo komen er 3 soorten vegetatie voor: bossavanne, grassavanne en … Geef ons de derde.
   
05. Bram Vermeulen werd bekend met het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Wie was de andere helft van dit duo?
   
06. Door welk drukwerk werd de Bijbel, eeuwenlang onbetwist op nummer één, als het meest verspreide drukwerk ter wereld, op forse achterstand gezet?
   
07. Welke Formule-1-piloot haalde dit jaar reeds 9 podiumplaatsen in 10 races ondanks het feit dat hij pas dit jaar in de formule 1 debuteerde? Met 2 overwinningen en een totaal van 70 punten staat hij momenteel op de eerste plaats in de stand om het wereldkampioenschap.
   
08. De ingrediënten zijn gelijk aan deze van een gewone pizza, maar deze pizza wordt dichtgevouwen voor het bakken. Wat is de naam van zo’n dichtgevouwen pizza?
   
09. Op Aswoensdag begint de vastenperiode. De dag voor Aswoensdag wordt in de staat Louisiana, vooral in de hoofdstad St. Louis, nog steeds zeer hard gevierd. Hoe heet dit van oorsprong Franse feest?
   
10. We zoeken een Amerikaanse rockband uit Houston,  opgericht in 1970 door Billy Gibbons. De band behaalde de grootste successen in de jaren '70 en '80. De band valt op door haar speciale look: Gibbons en Hill dragen altijd een zonnebril, een trenchcoat en een lange baard. Beard heeft, in tegenstelling tot zijn naam, geen baard. Welke rockband zoeken we?

 

Antwoorden ronde 1

 

01. Time Bandits
 
02. Chinchilla
 
03. Bokseropstand (of Bokseroorlog)
 
04. Tropisch regenwoud
 
05. Freek de Jonge
 
06. De catalogus van Ikea
 
07. Lewis Hamilton
 
08. Pizza Calzone
 
09. Mardi Gras
 
10. ZZ Top

 

Ronde 2

 

01. Waarvoor staat het letterwoord SETI? We geven u nog even mee dat SETI@home een wetenschappelijk experiment is, dat de kracht van miljoenen aan het internet verbonden computers verenigt in de zoektocht naar buitenaards leven. Deelnemers downloaden een klein programmaatje dat telkens een blokje data ophaalt en het daarna op de computer van de deelnemer analyseert door gebruik te maken van de onbenutte computerkracht.
   
02. The x-files, het lijkt alweer een eeuwigheid geleden! Op de afbeelding zie je één van de snoodaards die het leven voor Scully en Mulder soms ondraaglijk maakte. Onze vraag: hoe werd dit karakter genoemd? Je hebt drie mogelijkheden, niet moeilijk dus!
   
 

   
03. Ooit was de cavalerie de doorslaggevende factor in een veldslag. Vraagt U het maar na bij Alexander de Grote of Napoleon. Meer moderne oorlogsmiddelen verwezen het paard echter naar de geschiedenisboeken. De laatste echte cavalerieveldslag op het westelijk halfrond vond op 12 augustus 1914 plaats, jawel, in België. In Limburg, meer bepaald in Halen, behaalden de Belgen hun enige overwinning op de Duitsers tijdens WO I zonder geallieerde hulp. Onder welke naam staat deze veldslag vermeld in de geschiedenisboekjes? De naam is ontleend aan de hoofdbescherming van de Duitse kurassiers die na de slag her en der opgeraapt kon worden.
   
04. In het noorden van Marokko liggen twee Spaanse exclaves. Ceuta is er één van. Geef ons de naam van de andere exclave!
   
05. Rembrandt van Rijn schilderde van waarschijnlijk 1639 tot 1642 het meesterwerk "De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren". Hoe luid de populaire naam van dit schilderij?
   
06. Hoe wordt de Belgische Nationale vrouwenbasketbalploeg genoemd?
   
07. Hoe noemt men het metalen keukengereedschap om ronde bolletjes uit voedsel (aardappel, meloen, enz.) te maken? Het ziet er uit als een soort schepje. De bolletjes worden gemaakt door met het schepje een draaiende beweging te maken.
   
08. U krijgt enkele gegevens en u bepaalt het jaar waarin dit alles gebeurde. Een financiële crisis treft zuidoost-Azië; Hongkong wordt overgedragen aan China; de komeet Hale-Bopp passeert de aarde en Diana, Prinses van Wales, komt om het leven. Welk jaartal zoeken we?
   
09. Eind vorig jaar kreeg "De Vlaamse Infolijn" een nieuw nummer en dit is tegelijk ook de nieuwe naam. Op dit nummer krijgt u een snel antwoord of wordt u doorverwezen naar de juiste federale of provinciale overheidsdienst. Wat is dit nummer?
   
10. De fantastische vrouwengroep Laïs vertolkte het nummer After the Gold Rush. Van wie is dit nummer oorspronkelijk?

 

Antwoorden ronde 2

 

01. Search for Extra-Terrestrial Intelligence
 
02. Cigarette Smoking Man / CGB Spender / Cancerman
 
03. De slag van de zilveren helmen
 
04. Melilla
 
05. De nachtwacht
 
06. Belgian Cats
 
07. Een parisienneboor
 
08. 1997
 
09. 1700
 
10. Neil Young

 

Ronde 3

 

01. Alle paardachtigen stammen af van een niet meer dan 50 cm hoog zoogdier dat zo'n 50 miljoen jaar geleden leefde. Via verschillende stadia, waarbij onder andere het aantal tenen afnam, het gebit zich wijzigde en het dier groter werd, ontwikkelde zich uiteindelijk Equus caballus, het paard zoals we het nu kennen. Geef ons de naam van het oerpaard! Zowel de Nederlandse als Latijnse benaming zijn goed!
   
02. Grenspaal 193, in het Nederlands Limburgse Vaals: het Drielandenpunt. In de nieuwe bestrating, die onlangs rondom deze grenspaal is aangebracht, zijn de segmenten van Nederland, België en Duitsland goed zichtbaar. Maar ook de vroegere grenslijnen van een vierde land zijn symbolisch zichtbaar. Immers, ooit was dit een vierlandenpunt! Van 1816 tot 1919 lag hier immers een dwergstaatje met een oppervlakte van 344 hectare en een grensomtrek van amper 11km. Graag de naam van dit merkwaardige staatje.
   
 

   
03. Eén van de bekendste boeken van Charles Dickens is David Copperfield. In dit boek komt een schurk voor, waarnaar ook een rockgroep genoemd is. Geef zijn volledige naam!
   
04. Hoe noemt men de tak binnen de geneeskunde die zich bezig houdt met de pathologie van de aars en de endeldarm? Frequente voorkomende problemen zijn: speen, anale fistels, anale kloven en anale wratten.
   
05. Dit voornaam Russisch koopmansgeslacht, afkomstig uit Novgorod, had reeds in het begin van de 16de eeuw belangrijke bezittingen in de Oeral en verkreeg in 1574 bepaalde rechten voor het gebied ten oosten van de Oeral. Hiermee werd de grondslag gelegd voor de verovering van Siberië door het Moskovische Rijk. Wij vragen de naam van dit familiegeslacht! Even vermelden dat de naam onlosmakelijk verbonden blijft met een milde biefstuksaus waarin room, champignonstukjes, ajuin, paprika, tomatenblokjes, zure room, enz. verwerkt werden.
   
06. In 1862 sticht een zekere Don Facunda in Santiago de Cuba een stokerij. Hij creëert er een fijne rumsoort, die dubbel gefilterd wordt doorheen steenkool en rijpt in natuurlijke witeiken vaten. Als symbool voor zijn drank kiest hij een vleermuis. Wat was de familienaam van Don Facunda, meteen ook de naam van de drank?
   
07. Welk probleem heb je als je een hexakosioihexekontahexafobie hebt?
   
08. Hij werd geboren in Danzig in 1927 en is de schrijver van de beroemde Danziger trilogie: De Blikken Trommel, Kat & Muis en De Hondenjaren. Hij won de Nobelprijs literatuur in 1999. Geef ons zijn naam.
   
09. In Modena richten twee broers in 1961 een bedrijfje op, dat strips en magazines uitgeeft. Al heel snel volgt de uitgave van albums waarbij zelfklevers horen, voor het merendeel verzamelingen van voetbalspelers. Meerdere generaties lang was het verzamelen, inplakken, kopen en ruilen van deze stickers zowat de belangrijkste levenstaak van opgroeiende jongens overal ter wereld. We vragen de familienaam van de twee broers, tevens de firmanaam.
   
10. We zoeken een Amerikaans jazz- en popzanger. Hij staat bekend om zijn vaak geïmproviseerde scatzang en het vermogen om muziekinstrumenten met zijn stem na te bootsen. Hij is de enige zanger die Grammy Awards heeft gewonnen in drie categorieën: Jazz, R&B en Pop. Hij zingt en componeerde ook het thema van de populaire Amerikaanse televisieserie Moonlighting en is te horen op We are the World. Zijn grootste hit is echter Roof Garden. Welke legendarische zanger zoeken we?

 

Antwoorden ronde 3

 

01. Dageraadspaard (of Eohippus)
 
02. Moresnet (of neutraal Moresnet)
 
03. Uriah Heep
 
04. Proctologie
 
05. Stroganov
 
06. Bacardi
 
07. Angst voor het getal 666
 
08. (Gunter) Grass
 
09. Panini
 
10. Al Jarreau

 

Ronde 4

 

01. "De Cock met C-O-C-K" zegt deze acteur altijd in Baantjer, de knappe politieserie uit Nederland. Maar hoe is de echte naam van deze acteur.
   
02. Als een magistraat zich tijdens de Romeinse republiek op straat begaf werd hij steevast voorafgegaan door een aantal Lictores die hem de weg vrijmaakten. Deze lictoren, meestal jonge mannen van lagere afkomst, droegen als kenteken een roedebundel met daarin een bijl. Dit symbolisch voorwerp werd bijna 2000 jaar vergeten, tot Mussolini de naam ervan gebruikte om de verbondenheid met het grootse Italiaanse verleden aan te geven. Graag de naam van zo’n roedebundel.
   
03. Kinshasa was vroeger Leopoldstad, Kisangani was Stanleystad, Lubumbashi was Elisabethstad. Hoe noemde men vroeger de stad Moba?
   
04. Van wie is dit ontwerp voor de aanleg van de Antwerpse Linkeroever van ca. 1932? In Antwerpen zijn het Century-Hotel, de magazijnen Savelkoul, het postkantoor in de Pelikaanstraat, de Beurs voor Diamanthandel en ook de  Boerentoren van zijn hand.
   
 

 

 

05. We zoeken een term uit het ballet. De danser balanceert op één been, met het andere been omhoog en naar achteren gestrekt. De met het geheven been corresponderende arm is achterwaarts gestrekt, de andere schuin voorwaarts. In de Islamitische kunst is het tevens de benaming van de versieringen die je vaak aantreft op de wanden van een moskee, bestaande uit de herhaling van geometrische figuren, vaak bestaande uit gebogen lijnen met daaraan gestileerde bloemen en bladeren.
   
 06. We zoeken een kerkhof en eens niet Père Lachaise. Het is de nationale begraafplaats van de Verenigde staten en ligt aan de Potomac rivier, direct tegenover Washington. Je vindt er het graf van de onbekende soldaat, maar ook de grafstenen van Robert Lincoln, Pierre-Charles L’Enfant en van John en Robert Kennedy. De begraafplaats ligt in een county met dezelfde naam met een oppervlakte van circa 200 ha., waarin ook het Pentagon en de luchthaven van Washington liggen. Waar ligt deze begraafplaats die de naam draagt van de plaatsnaam?
   
07. Deze Belg, die leefde van 1910 tot 1969, had een roeping en behoorde tot de orde der Dominicanen. Hij werkte hoofdzakelijk in dienst van de ontheemden, die een menswaardig bestaan kregen in de bekende Europa-dorpen. In 1958 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. Over welke Belg hebben wij het hier?
   
08. John Henry Taylor, Peter Thomson, James Braid, Tom Watson en Harry Vardon behaalden elk vijf keer of meer dezelfde belangrijke titel. In welke sport?
   
09.

Coca-Cola is uitgevonden in 1886 door een apotheker die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Geef de naam van deze man ?

   
 10. We zoeken een Britse band die opgericht werd in Birmingham en door velen wordt beschouwd als de eerste metalband. Daarom noemt men de band ook wel eens de Granddaddy of Metal. In 1970 braken ze door met de hit Paranoid, tegenwoordig één van de meest gecoverde rockhits en steevast hoog in de top 100 allertijden. Welke band bedoelen we?

 

Antwoorden ronde 4

 

01. Piet Römer
 
02. Fasces
 
03. Boudewijnstad of Baudouinville
 
04.  (Jan) Vanhoenacker
 
05. Arabesque
 
06. Arlington (National Cemetery)
 
07. (Pater Georges) Pire
 
08. Golf (British open winnaars)
 
09. John Pemberton
 
10. Black Sabbath

 

Ronde 5

 

01. Deze soap komt in Engeland 4 keer per week op de buis en is de langst lopende televisiedramaserie ter wereld. De eerste aflevering ging al in december 1960 op antenne. De serie speelt zich af in het fictieve Wheaterfield. Geestelijke vader Tony Warren moest van Granada-tv een concept uitwerken waarmee het Verenigd Koninkrijk stormenderhand veroverd moest worden en kreeg daarvoor 24 uur. De volgende ochtend legde hij de eerste aflevering neer met als werktitel "Florizel Street". Oorspronkelijk werden er dertien afleveringen ingeblikt: 12 om uit te zenden en als het product niet aansloeg was er de dertiende en laatste aflevering waarin met bulldozers de straat zou worden platgegooid. Het liep dus enigszins anders. Graag de naam van deze soap.
   
02. Deze Oostenrijkse psycholoog leefde van 1870-1937. Hij was de grondlegger van de Individual-psychologie. Hij was aanvankelijk leerling van Freud, met wie hij in 1911 alle banden verbrak na meningsverschillen. Deze psycholoog stelt dat de belangrijkste factor in de karaktervorming het streven naar macht is. Zijn naam?
   
03. U mag op zoek naar een Nederlandse ingenieur, die leefde van 1854 tot 1929, en die naast Tweede- en Eerste-Kamerlid, Gouverneur van Suriname en wethouder van Den Haag het ook nog tot minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid schopte. In 1918, zijn laatste jaar als minister, realiseerde hij de wet tot afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee. Hij is de enige staatsman naar wie een Nederlandse gemeente is genoemd. Zijn naam?
   
04. Dit is een rotsachtig eilandje in Frankrijk. Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij eb, maar bij vloed was het omringd door water. Tegenwoordig loopt er een smalle verhoogde weg naar het eiland. Het eiland, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers. In 1979 werd het samen met de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. Geef ons de naam.
   
 

   
05. We zoeken de naam van een typografisch symbool in de vorm van een sterretje in superscript. De oorspronkelijke functie van het symbool  is als voetnootteken in teksten. Van oudsher wordt het ook gebruikt om de geboortedatum van iemand aan te duiden. Graag de naam van dit symbool. (Voor de twijfelaars: het woord eindigt op een "k")
   
06. Wat is de Islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is haram wat staat voor onrein of verboden. Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten. Onder meer voor voedsel gelden speciale richtlijnen waar een moslim zich aan dient te houden. Welke term gebruikt men hiervoor ?
   
07. Naast Alan Freed had Amerika nog een andere legendarische diskjockey. Hij trad op in films en de popgroep "Guess Who?” maakte een plaat over hem. Geef de artiestennaam van deze diskjockey.
   
08. In België kennen ze er wat van om dorps- en stadsnamen te veranderen in het Frans of Nederlands. Zo zegt men hier  Bergen in plaats van Mons en Luik in plaats van Liège. Maar wat zeggen de walen tegen Baarle-Hertog?
   
09. De nieuwe editie van monopoly is helemaal up to date. Iedere speler krijgt een bankpasje, dus geen geklungel meer met briefjesgeld. Maar er is meer veranderd. Het station en de elektriciteitsmaatschappij zijn vervangen door de luchthaven en de telecomfirma. Maar door wat is de watermaatschappij vervangen?
   
 10.

Welke ondertussen overleden franse zanger en absolute muzikale trendsetter had een hit met het nummer Harley David Son of a Bitch?

 

Antwoorden ronde 5

 

01. Coronation Street
 
02. (Alfred) Adler
 
03. (Cornelis) Lely
 
04. Mont-Saint-Michel
 
05. Asterisk
 
06. Halal of Helal
 
07. Wolfman Jack
 
08. Baerle-Duc
 
09. Internet
 
10. Serge Gainsbourg

 

Ronde 6

 

01. Het eiland was ook dit jaar weer een succes op tv. Maar eigenlijk hebben ze de mosterd gehaald bij een andere serie. Deze serie, die ook bij ons heeft gelopen, was een waanzinnig succes in Groot-Brittannië. Vooral het hoofdpersonage David Brent, meesterlijk gespeeld door Ricky Gervais, was om van te smullen. Hoe heet deze Britse serie?
   
02. Hoe noemt men het syndroom waarbij de gijzelaar zich uit een reflex van zelfbehoud gaat vereenzelvigen met de motieven van de gijzelnemer en deze zelfs in bescherming neemt?
   
03. Prins Willem van Oranje werd door Koning Philips "de pest van de gehele Christelijkheid en vijand van het menselijke geslacht" genoemd. Na vele mislukte aanslagen op zijn leven, slaagt men er wel in hem te doden. Dit op dinsdag 10 juli 1584 in het Prinsenhof te Delft. De naam van de moordenaar a.u.b.
   
04. Geef ons de naam van een voormalig Duitse kolonie. Ze heeft als buurlanden: Ghana, Benin en Burkino Fasso. De hoofdstad is Lomé. Welke land zoeken we?
   
05. Geef ons de naam van dit kunstwerk van Jean Dubuffet. Het is te bezichtigen in het Kröller Mullermuseum, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Nederland.
   
 

 

 

06. De koning van de Engelse kazen is een blauwschimmelkaas uit de Engelse regio's Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire. De kaas is gemaakt van met room verrijkte koeienmelk en de witte variant is dezelfde kaas, maar veel minder gerijpt, waardoor er nog geen blauwe aders in ontstaan zijn. Graag de naam van deze kaas.
   
07. De firma Roche brengt onder een geregistreerde merknaam een medicijn op de markt waarin diazepam de werkzame stof is. Het werd ontdekt door Leo Sternbach en wordt voorgeschreven om de verschijnselen te bestrijden die optreden bij ziekelijke angst en spanning. Daarnaast kan het worden toegediend bij slaapstoornissen, als aanvulling bij de behandeling van convulsies (stuipen), om de spieren te verslappen en bij onthoudingsverschijnselen ten gevolge van het acuut staken van alcoholgebruik. In de VS was het van 1969 tot 1982 het meest voorgeschreven medicament. In 1978 alleen al verkocht de firma Roche bijna 2,3 miljard van deze pillen. Graag de specifieke merknaam van dit medicijn, dat dankzij het gelijknamige nummer van The Rolling Stones de bijnaam Mother's Little Helper kreeg?
   
08. Sien was al vanaf het begin (1976) te zien in Sesamstraat. In de loop der tijd heeft het programma al heel wat personages, poppen en decors versleten, maar Sien is met haar winkel nog steeds volop aanwezig. Hoe heet de Vlaamse actrice die de rol van Sien vertolkt?
   
09. Als voetballer is de man die we zoeken, zeker niet één van de meest memorabele spelers die ooit op de Bosuil rondliepen, maar als "figuur" was hij zeker één van de kleurrijkste. Technisch en tactisch gezien mocht hij er zeker zijn, maar door zijn wat plompe lichaamsbouw, geraakte hij nooit vanuit de jeugdschool van Ajax naar het eerste elftal. Hij had dat al vlug door en koos daarom voor een avontuur bij Antwerp. Op de Bosuil had hij dan weer de pech dat er in die tijd nog maar drie buitenlanders mochten worden opgesteld en met spelers als Kodat, Lund en Riedl viel hij meestal naast de kern. De Amsterdammer vond dat hoogst onrechtvaardig en hij sprak er trainer Guy Thijs ook op aan: "Ik ben technisch de beste speler van de kern, waarom mag ik dan zo weinig spelen?" Waarop Thijs antwoordde: "Omdat je met al die techniek niets bent als je met jouw snelheid nooit aan de bal komt". Onze vraag: over welke Nederlandse voetballer hebben we het hier?
   
 10. We zoeken de naam van een Amerikaanse politieserie die werd uitgezonden van 1968 tot 1980. De hoofdrollen werden gespeeld door Jack Lord en James MacArthur. De herkenningsmelodie werd een enorme hit in de versie van The Ventures. Welke serie zoeken wij?

 

Antwoorden ronde 6

 

01.

The Office

 
02.

Stockholm Syndroom

 
03.

(Balthasar) Gerards

 
04.

Togo

 
05.

Jardin d’ email

 
06.

Stilton

 
07.

Valium

 
08.

Sien Diels

 
09.

(Louis) Van Gaal

 
10.

Hawaii Five-0

 

Ronde 7

 

01. Kernfusie is een bijna eindeloze energiebron en zou veiliger en properder zijn dan kernsplijting. Vandaar dat er een experimentele fusiereactor gebouwd zal worden, die in 2016 operationeel zou moeten zijn. Het project zal een slordige 10 miljard euro kosten en wordt gefinancieerd door de EU, de VS, China, Japan, India, Rusland en Zuid-Korea. Wat is de naam van deze reactor, die gebouwd zal worden in Cadarache, nabij Marseille?
   
02. Welke stad is afgebeeld op deze oude kaart?
   
 

   
03.

Wit is altijd schoon (1989), waarin hij zijn spraakzame moeder na haar dood laat "voortratelen", zorgde voor de doorbraak bij het grote publiek. Typisch mondeling taalgebruik wordt hier uitgepuurd op schrift gezet. Het krijgt muzikaal-ritmische kwaliteiten. Wit is altijd schoon werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs 1989 en bekroond met de Ferdinand Bordewijkprijs 1990. Graag de naam van deze schrijver uit Rijkevorsel.

   
04. De saus of dipsaus die we zoeken is afkomstig uit Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui,  knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper, korianderblad en verschillende andere kruiden. Het wordt meestal gegeten met maïschips, maar kan ook worden toegevoegd aan vrijwel elk Mexicaans gerecht. Hoe noemt men deze avocadomousse?
   
05. Het bedrijf dat de Barbiepoppen commercialiseerde werd in 1945 in Hawthorne, California, opgericht in een garage, is uitgegroeid tot een speelgoedmultinational en heeft inmiddels ruim een half miljard exemplaren Barbiepoppen verkocht. Graag de naam van deze firma.
   
06.

Tom Cruise en John Travolta zijn er lid van. We hebben het hier over de scientologie. Wie is de stichter van deze beweging?

   
07. Het boek The War of the Worlds gaat over een invasie van buitenaardse wezens in Engeland. Het is één van de oudste en bekendste werken over een buitenaardse invasie en heeft vele andere auteurs geïnspireerd. Wie schreef deze sciencefictionroman?
   
08.

Op 14 oktober 1947 werd met een Bell XS-1 vliegtuig met raketmotor voor het eerst de geluidsbarrière doorbroken. Welke Amerikaanse piloot vloog hiermee als eerste mens sneller dan 343 meter per seconde?

   
09.

Bijna drie jaar geleden is hij overleden: de hond van Herman Brusselmans. Maar hij leeft nog steeds  in zijn gedachten voort. Herman was er zo aan gehecht dat hij zelfs zijn voetbalploeg naar zijn hond heeft genoemd. Hoe heet deze ploeg?

   
10.

Eind jaren '70 was John Travolta de superster nummer 1. Hij brak dan ook vele meisjesharten, waaronder een jong meisje dat een enorme Nederlandstalige hit scoorde met het nummer Ik ben verliefd op John Travolta. Wat was de naam van dit zangeresje?

 

Antwoorden ronde 7

 

01.

ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor

 
02. Antwerpen
 
03.

Leo Pleysier

 
04. Guacamole
 
05. Mattel
 
06.

Lafayette Ronald Hubbard 

 07. (Herbert George) Wells
 
08.

Chuck Yeager

 
09.

De Woody’s

 
10. Sandy

   

Ronde 8

 

01. In de serie het eiland speelde hij het personage Alain van Dam. De acteur schitterde ook in de serie Matroeska’s, waar hij de rol had van psychopaat Vincent Dockx. Hoe heet deze acteur? Zijn volledige naam aub.
   
02. Van oorsprong waren het Franse avonturiers die zich in de loop van de 16e eeuw op eilanden in de Caribische Zee vestigden. De term werd later ook gebruikt voor de vele Fransen, Engelsen en Hollanders die in de kolonies mislukten en vervielen tot zeeroverij. Vooral Campeche (de Mexicaanse stad in Yucatan voor wier kust 65 miljoen jaar geleden een komeet zou zijn neergekomen die een einde maakte aan het rijk van de dinosaurussen) werd door hen geteisterd. Op geroofde of door muiterij veroverde schepen organiseerden ze zich in een soort genootschappen als de zgn. "Broeders van de Kust", waarbij ze probeerden hun activiteiten een legale tint te geven met vervalste kaperbrieven. Hoe noemde men deze kerels?
   
03. De ringwegen rond Belgische steden dragen allemaal een nummer, voorafgegaan door de letter R. Zo is de ring rond Hasselt de R71, die rond Kortrijk de R8 en die rond Charleroi de R3. Welk nummer draagt de ring rond Brussel?
   
04. Japanners zijn echte stripfans. Bijna de helft van alle boeken die in Japan verkocht worden zijn strips. Ze worden dan ook door iedereen gelezen. Van kleuters tot studenten, van huisvrouwen tot zakenmannen. De Japanse strip heeft een stereotype tekenstijl en is heel dynamisch. Klanknabootsingen dwarrelen voor je ogen alsof je middenin het avontuur zit. Hoe noemt men deze Japanse stripstijl?
   
05. Wat is een de naam van dit symbool, dat in de christelijke kerk gebruikt wordt om aan te geven dat men christen is?  Het woord is trouwens het Grieks voor vis.
   
 

   
06. Ex-Antwerpspeler Theo Martens heeft de eer dat er een heel beroemd broodje naar hem werd genoemd. In 1952 debuteerde hij bij de Belgische ploeg en won met 2-0 van Italië. Toen hij daarna uitging en goed aangeschoten een sandwichbar binnenkwam en niet wist wat hij moest hebben en zelf maar een broodje in mekaar stak. De volgende klant moest het zelfde hebben en de rest is geschiedenis. Hoe heet dit broodje
   
07. Mamertus, Pancratus, Servatius en Bonifatius waren hun namen en tot op heden kunnen ze elk jaar voor ellende zorgen in ons land. Ze zijn nu gelukkig al het land uit, maar onder welke naam zijn ze bij ons bekend?
   
08. Vermoedelijk zou hij, samen met zijn hond, geleefd hebben in een regenton in Athene. Zijn enige bezittingen waren een mantel, een kom om uit te eten en een nap om uit te drinken. Overdag zou hij met een lantaarn naar een mens gezocht hebben. Nadat hij iemand een stuk brood zag gebruiken als bord en zijn handen als nap, ontdeed hij zich ook van kom en zijn nap. Op een zonnige dag werd hij bezocht door Alexander de Grote die hem vroeg wat hij wilde hebben. Hij  zei toen: "Als ik alles kan krijgen, wil je dan een stap opzij doen, want je staat voor de zon". Wie was deze zonderling?
   
09.

De Scheldeprijs Vlaanderen-Schoten werd woensdag 18 april 2007 gereden over 197 km van Antwerpen naar Schoten. Deze wielerklassieker werd voor het eerst in 1907 georganiseerd, 100 jaar geleden dus! Maar aan de hoeveelste editie was deze klassieker toe dit jaar?

   
10. Soms een beetje grof in de mond, maar wel erg goed. Wie herkent u hier?
   
 

 

Antwoorden ronde 8

 

01.

Tom van Dijck

 
02.

Boekaniers

 
03.

(R) 0

 
04. Manga
 
05.

Ichthus

 
06. Martino
 
07.

De ijsheiligen

 
08.

Diogenes (van Sinope)

 
09.

95e editie (door de oorlogsjaren geen 100)

 
10.

Hans Teeuwen

           

Ronde 9

 

01. De term Emotionele Intelligentie wordt voor het eerst gedefinieerd in 1990 door Peter Salovey en John Mayer. In 1995 neemt de schrijver van de bestseller Emotional Intelligence die definitie over, maar breidt haar uit met eigen inzichten, en komt zo tot een meer populistische en persoonlijke benadering. Hij laat zien dat werkelijke intelligentie weinig te maken heeft met kennis en hoge rapportcijfers, maar veel meer met zelfkennis, invoeling in anderen en vermogen tot samenwerken. Hoe heet de schrijver van o.a. Emotional Intelligence. Hij studeerde aan de universiteit van Harvard waar hij nu doceert. Regelmatig verschijnen er in de New York Times artikels van zijn hand over psychologie, gedrag en hersenonderzoek.
   
02. Het is een kuststrook in Canada, in het noordoosten van de provincie Newfoundland, ca. 285.000 km² groot. Het gebied is vooral met toendra bedekt, heeft een fjordenkust en beschikt over talrijke binnenmeren. Er bevindt zich één van de grootste ijzerertsvoorraden ter wereld. De economie bestaat vooral uit bergbouw, houtwinning en bont. De oorspronkelijke bewoners waren Alguincon-indianen en Eskimo’s. Bij de Noren was het in de 10de eeuw bekend als het Helleland, omdat het weer er zo slecht kon zijn dat je er nog geen hond zou doorjagen. De naam van deze kuststrook a.u.b.
   
03. Een bekend boek uit de Griekse oudheid is de Odyssee, van de schrijver Homerus. Het gaat over de zwerftocht die Koning Odysseus maakt voor hij weer bij zijn vrouw terug is. Hoe heet die vrouw?
   
04.

Met het Engels als eerste taal en het Spaans als tweede taal kijkt niemand verrast op, maar wat is in de Verenigde Staten de derde officiële taal?

   
05. Decompressieziekte is een ziektebeeld dat zich kan voordoen bij mensen die na onder verhoogde luchtdruk te hebben gewerkt weer in een omgeving met normale druk terugkomen. Oorspronkelijk werd de ziekte beschreven bij mensen die onder verhoogde druk onder het wateroppervlak in grote duikerklokken werkten aan de funderingen van bruggen. We zoeken de algemene benaming van de ziekte, genoemd naar de benaming van zo'n duikersklok.
   
06. Dit soort voetbal is een vorm van straatvoetbal, dat zeer populair is onder jongeren. Het spel wordt bij voorkeur 1 tegen 1 gespeeld en draait om baltechniek en vindingrijke trucjes. De winnaar speelt de bal tussen de benen van de tegenstander door, met behoud van balbezit. De benaming die we zoeken van dit vrij recente voetbalspel is het Surinaams voor poortje.
   
 

   
07. "Yabbadabbadoe" is een kreet die iedereen wel kent. Al jaren schreeuwt Fred Flintstone ons die toe. Nu men alles uitbrengt op dvd kan deze natuurlijk niet ontbreken. Maar weten jullie eigenlijk nog in welk dorp de Flintstones woonden?
   
08. In Antwerpen is onlangs het nieuwe gerechtsgebouw geopend. Het valt op door zijn moderne ontwerp en look. In de volksmond noemt men het nu al de omgekeerde frietzakjes. Maar wat is de echte naam van dit gebouw?
   
09. Pieter Paul Rubens werd gevraagd door een Franse vorstin om 21 grote schilderijen over haar leven te maken. Deze schilderijen hangen nu in het Louvre. Hoe heet deze vorstin?
   
 10. De bekende hit Chelsea Dagger werd gebruikt als herkenningsmelodie voor het VTM-programma Mijn Restaurant. Welke Schotse alternatieve rockband uit Glasgow scoorde deze hit?

 

Antwoorden ronde 9

 

01.

(Daniël) Goleman

 
02.

Labrador

 
03.

Penelope

 
04.

Gebarentaal

 
05.

Caissonziekte

 
06.

Panna

 
07.

Bedrock

 
08.

Het Vlinderpaleis

 
09.

(Marie) de Medici

 
10. Fratelli's

                 

Ronde 10

 

01. A.

Waarvan is dit het logo?

   

B.

Waarvan is dit het logo?

   

C.

Waarvan is dit het logo?

   

02. A. De stad Venetië ligt aan de kust van een zee tussen Italië en de Balkan. Welke zee is dat? 
   
B. Deze zee ligt ten noorden van Noorwegen, Finland en Rusland. Ze is genoemd naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die op Nova Zembla overwinterde. Hoe heet deze zee?
     
C.

 

De zee van Marmara ligt in Turkije. Het is een binnenzee tussen de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. Hoe heten de twee zeestraten die de Zee van Marmara toegang geeft tot die andere zeeën?
     
03. A.

In welke stad staat dit standbeeld?

     
   

     
  B. In welke stad staat dit standbeeld?
     
   

        
  C. In welke stad staat dit standbeeld?
     
   

     
04. A. De meest bezochte Nederlandse film ooit is Turks fruit. Hij is gemaakt naar een boek met dezelfde titel. Wie regisseerde de film?
     
  B. In de jaren tachtig van vorige eeuw zou Gerard Reve het boekenweekgeschenk schrijven. Zijn manuscript werd geweigerd, omdat er te veel seks in zou voorkomen. Het boek kwam er toch en werd zelfs verfilmd. Hoe heet het?
     
  C. De donkere kamer van Damocles, een boek van Willem Frederik Hermans speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Het werd verfilmd door Fons Rademakers onder de titel Als twee druppels water.  Deze film mocht niet vertoond worden, omdat een vriend van de hoofdrolspeelster dat verhinderde. Hoe heet de man die de vertoning verhinderde door de rechten ervan te kopen?
     
05. A.

Wie is deze superheld?

     
   

     
  B.

Wie is deze superheld?

     
   

     
  C.

Wie is deze superheld?

     
   

     
06. A. Geef ons de volledige naam van de moordenaar van Pim Fortuyn.
     
  B. De moord op president Kennedy in 1963 werd door een amateur gefilmd. Aan de hand van deze film werd later het onderzoek heropend. Hoe heet dit naar de maker genoemd filmpje?
     
  C. Yigal Amir, een fanatieke jood, vermoorde Yithzak Rabin omdat hij o.a. een voorstander was van de Osloakkoorden. Weten jullie nog in welke jaar dit was?
     
07. A. Aan welke Amerikaanse president dankt de teddybeer zijn naam?
     
  B. We zoeken een grote berensoort die leefde in het Pleistoceen. Ze kwamen voor in grote delen van Europa, van het zuiden van Engeland tot in de Kaukasus. De mannelijke exemplaren konden tot 3,5 meter hoog zijn wanneer ze op hun achterpoten stonden en tot rond 450 kilo wegen, dus ongeveer drie keer het gewicht van een doorsnee Europese bruine beer. Ze verschilden met de bruine beer niet alleen in grootte, maar weken ook in andere opzichten van elkaar af. Zo werd de beer die we zoeken onder meer gekenmerkt door een minder geprononceerde snuit en een lager voorhoofd. Zijn voorpoten waren langer en sterker dan zijn achterpoten. De beer at hoofdzakelijk plantaardig voedsel. Hoe noemt men deze uitgestorven beer?
     
  C. De grootste bruine berensoort kwam oorspronkelijk alleen voor op een eiland voor de kust van Alaska. Over deze beren gaat de speelfilm the bear. Hoe heet deze bruine berensoort?
     
08. A. Het is gebraden vlees. Het bestaat uit laagjes die op een grote pin geperst worden. Er wordt runds-, schapen- of kippenvlees gebruikt. De pin draait rond en wordt verwarmd. Met een mes of snijapparaat worden dunne plakjes vlees afgesneden. Vervolgens wordt het geserveerd als schotel met sla, tomaat, ui en rijst of friet, of als broodje waarbij Turks brood wordt gebruikt. In België wordt vaak knoflooksaus, cocktailsaus of pikante saus toegevoegd. Geef ons de volledige naam van dit gerecht!
     
  B. De lekkernij die we zoeken bestaat uit laagjes bladerdeeg, gezoet met dikke room, honing of siroop. Het wordt gevuld of gesierd met stukjes noot, doorgaans pistache. Het wordt vooral in Turkije en Griekenland verkocht. In België zijn ze ook te vinden in Griekse en Turkse winkels of als dessert in Turkse of Griekse restaurants. Hoe wordt deze lekkernij genoemd?
     
  C. We zoeken een Turks fastfood-gerecht. De basis bestaat uit een grote aardappel die in aluminiumfolie in een oven gebakken wordt, in het midden doorgesneden en geprakt met echte boter en speciale kaas (oorspronkelijk is dit Kaşar peyniri maar er wordt in de westerse wereld ook mozzarella voor gebruikt.) Vervolgens wordt het gevuld met een keuze van maïs, olijven, doperwten, champignons, augurken, tatziki, mayonaise, ketchup, rode kool en een hete pepersaus. Hoe heet dit fastfood-gerecht?
     
09. A.

Welke kunstenaars is verantwoordelijk voor dit kunstwerk?

     
   

     
  B.

Welke kunstenaars is verantwoordelijk voor dit kunstwerk?

     
   

     
  C.

Welke kunstenaars is verantwoordelijk voor dit kunstwerk?

     
   

     
10. A. Hoe is de naam van de eigenwijze komische stofzuiger, die altijd in de Huisheuvel van de Teletubbies te vinden is?
     
  B.

Carolientje is een klein meisje die altijd haar duikbootje bij zich heeft. Op een dag ontdekt ze dat in haar bootje een kapitein woont, Carolientje wordt klein zodat ze in het bootje kan en dan gaan ze samen op reis naar de meest vreemde landen. Wat is de naam van deze kapitein vertolkt door Paul Ricour?

     
 

C.

Nijntje is waarschijnlijk het meest bekende karakter van Dick Bruna. Boris en Barbara zijn zijn vrienden. Maar wij vragen U hoe het hondje van Nijntje heet?

 

Antwoorden ronde 10

 

01. A. mobistar
 
B. vredeseilanden
 
C. special olympics
 
02. A. Brugge
 
B. Rotterdam
 
C. Duinkerken
 
03. A. Adriatische zee
 
B. Barentszee
 
C. De Bosporus en de Dardanellen
 
04. A. (Paul) Verhoeven
 
B. De vierde man
 
C.

(Freddy) Heineken

 
05. A. Zorro
 
B. The lone ranger
 
C. Flash Gordon
 
06. A.

Volkert van der Graaf

 
B.

Zapruder-film

 
C.

1995

 
07. A.

Theodore ‘Teddy’ Roosevelt

 
B.

De holenbeer (Ursus spelaeus)

 
C.

Kodiak-beer (het eiland heet Kodiak)

 
08. A. Döner (zal draaien) Kebab (gebakken vlees)
 
B. Baklava 
 
C. Kumpir
 
09. A. Piet Mondriaan
 
  B. Vincent Van Gogh
   
C. Herman Brood
 
10. A.

Noo Noo

 
B.

Kapitein Snorrebaard 

 
C.

Snuffie