9de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 1 augustus 2008)

 

Ronde 1

 

01. In 1978 won Mario Andretti de Grote Prijs Formule 1 van België in een Lotus. Het Lotus-team werd destijds gesponsord door een sigarettenmerk uit de stal van het Britse Imperial Tobacco. Aan het einde van datzelfde jaar beëindigde de sponsor het contract, om zich in 1986 helemaal uit de autosport terug te trekken. Wij vragen u de volledige uit drie woorden bestaande naam van dit sigarettenmerk.
   
02. We zoeken een met de Verenigde Staten geassocieerde vrijstaat in het oostelijk deel van de Caribische Zee. Het maakt deel uit van de Grote Antillen en ligt oostelijk van de Dominicaanse Republiek en ten westen van de Maagdeneilanden.
   
03. Welke drank op basis van anijs wordt ook nog wel groene fee of groene muze genoemd?
   
04.

Hoe wordt een mengsel van drie delen geconcentreerd zoutzuur en één deel geconcentreerd salpeterzuur genoemd ? Een kenmerk van het goedje is dat goud erin oplost.

   
05. Hoe noemen we een op waterverf gebaseerd schilderij waarbij de ondergrond niet meer zichtbaar is, dit in tegenstelling tot een aquarel ?
   
06. In november viert men in de Verenigde Staten Thanksgiving Day waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Op welke dag van de week viert men dit feest in de Verenigde Staten?
   
07. Graag de tweeledige naam van het plaatsje in New Mexico dat vanaf 1943 de thuisbasis was van het Manhattan-project, het ontwikkelingscentrum van de atoombom?
   
08. Deze peper- en zoutmolens worden beschouwd als de beste ter wereld en je vindt ze in vrijwel ieder toprestaurant terug. Prijzen variëren van zo'n 20 tot 160 euro voor één enkele pepermolen. Welk merk zoeken we?
   
 

   
09. Van welke twee steden wordt de verwoesting door God in de Hebreeuwse Bijbel vermeld ?  Beide steden lagen in Kanaän en waren berucht vanwege de "verdorvenheid" van de inwoners. In het boek Genesis wordt beschreven hoe beide steden door God werden verwoest in een regen van zwavel en vuur vanwege de morele verdorvenheid van de inwoners.
   
10. Gimme some loving is een nummer dat opgenomen werd door verschillende popgroepen, maar het origineel komt uit 1966. Welke popgroep had met dat nummer toen een hit?
   
 

 

Antwoorden ronde 1

 

01.

John Player Special

 
02.

Puerto Rico of Porto Rico

 
03. Absint
 
04.

Koningswater of aqua regia (goudscheiwater)

 
05. Gouache
 
06. Donderdag
 
07.

Los Alamos

 
08. Peugeot
 
09.

Sodom en Gomorra

 
10.

The Spencer Davis Group

 

Ronde 2

 

01.

Welke kunstschaatsster werd 9 maal Belgisch kampioen?

 

 

02.

Wat was de naam van de Duitse graaf die op 20 juli 1944 een mislukte aanslag op Hitler pleegde en nadien hiervoor geëxecuteerd werd, terwijl hij de legendarische woorden sprak: "Es lebe das heilige Deutschland”?

 

 

03.

Ook in het ballet zijn er verschillende soorten schoenen. Wij zoeken hoe de soort heet met verharde neuzen. Deze soort wordt in het ballet het meest gebruikt.

 

 

04.

In welk land vind je de plaatsen Keetmanshoop, Walvisbaai, Grootfontein, Karasburg en Lüderitz?

 

 

05.

Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima zijn maar al te fier op hun kleine meiden. Het zijn dan ook drie bloemetjes. Geef ons hun eerste voornaam. Kleine tip: ze beginnen allemaal met een A.

 

 

 

 

 

06.

Hoe noemt men het houdbaar maken van producten door ze langdurig te koken in een suikerstroopje en vervolgens te laten drogen?

 

 

07.

We geven enkele namen van bekende doden. Wij vragen hun gemeenschappelijk jaartal van overlijden! Acteur Jef Cassiers, popjournalist Marc Mijlemans, dichter Pieter Geert Buckinx, oud-hoofdredacteur van Het Volk Karel van Cauwelaert, schrijver-journalist Piet Sterckx en burgemeester Uyttersprot van Aalst. In welk jaar overleden zij?

 

 

08.

Slapeloosheid is eigenlijk een symptoom en zelden een ziekte op zich. Het komt voor in verschillende vormen: niet in slaap kunnen vallen, niet aan één stuk door kunnen slapen of veel te vroeg wakker worden. Het resultaat is vaak hetzelfde: ’s morgens is men niet uitgerust. Wat is de medische naam voor slapeloosheid?

 

 

09.

Welke Nederlandse acteur is in Antwepen op 21 mei op 66-jarige leeftijd overleden? Hij woonde en werkte al verschillende decennia in Vlaandeen, maar behield continu zijn Noord-Nederlandse uitspraak. Hij was toneelacteur maar hij was ook te zien in tal van gastrollen in tv-series en was onder meer bekend door zijn rol als "de buurman" in de films en de tv-serie over de familie Flodder.

 

 

10.

Minnie Riperton en José Feliciano maakten er ooit een prachtige cover van, maar van welke popgroep is het originele Light my Fire?

 

Antwoorden ronde 2

 

01.

Katrien Pauwels

 
02.

(Kolonel Graf) Von Stauffenberg

 
03. Spitzen
 
04. Namibië
 
05.

Amalia, Alexia en Ariane

 
06. Konfijten
 
07. 1987
 
08. Insomnia
 
09.

Bert André

 
10. The Doors

 

Ronde 3

 

01. De torenvalk wordt vaak waargenomen, jagend boven weilanden of wegbermen, terwijl hij lijkt stil te hangen in de lucht. Hierbij vliegt de torenvalk tegen de wind in met dezelfde snelheid als de wind, waardoor hij in staat is gefixeerd op één en dezelfde plaats te blijven hangen. Wat is de Nederlandse naam voor deze manier van vliegen?
   
02. Het woord dat we zoeken geeft de grootschalige verstrooiing of verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld aan. Vaak wordt hierbij specifiek aan die van de joden gedacht en aanvankelijk was dit ook de enige betekenis van het woord.
   
03. De persoon die we zoeken wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter en tevens als één van de grootste dichters uit de wereldliteratuur. Samen met andere grote Russische schrijvers behoort hij tot de zogenoemde gouden eeuw van de Russische literatuur. Dit standbeeld van hem staat in Sint- Petersburg.
   
 

   
04.

Het Sportpaleis is al vele tientallen jaren een begrip in Vlaanderen. Wij zouden van u willen weten in welk jaar de opening plaats vond.

   
05. Zwitsal en nog andere babyartikelproducenten verkopen tegenwoordig vochtige doekjes voor vieze kinderhanden en –gezichten. Hoe noemt men deze doekjes in het Nederlands? Even meegeven dat het in het Frans “débarbouillettes” zijn!
   
06.

Het Verdinaso was een autoritaire beweging, vooral in België en in mindere mate in Nederland, opgericht op 6 oktober 1931 door Joris Van Severen, die tot een corporatistische staats- en maatschappijherordening wilde komen. De beweging hield op te bestaan door een door de Duitse bezetter opgelegde fusie met het Vlaams Nationaal Verbond tot de Eenheidsbeweging VNV in 1941. Voor wat staat Verdinaso?

   
07.  Hoe noemt men een woord dat dezelfde klank en spelling heeft als een ander woord, maar ervan verschilt in betekenis? Bv. bank kan duiden op een zitmeubel maar ook op een financieel instituut. Dit kan alleen blijken uit de context.
   
08.

"Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld". De uitdrukking mea culpa komt oorspronkelijk uit een traditioneel gebed van de Westerse Rooms-katholieke Kerk, genaamd Confiteor, waarin iemand zijn fouten tegenover God bekent. Wat volgt er in dit gebed op de woorden: "mea culpa, mea culpa"?

   
09. Een televisiezender heeft voor opschudding gezorgd door op 18 juni 2008 het weerbericht door een vrouw in boerka te laten presenteren. Welke televisiezender was dit?
   
10. In het midden van de jaren 60 scoorde een Amerikaanse popgroep een legendarische hit met het nummer Monday, Monday. Welke groep zoeken we?
   
 

 

Antwoorden ronde 3

 

01.

Bidden

 
02.

Diaspora

 
03.

Aleksandr Sergejevitsj Poesjkin

 
04.

1933

 
05.

Snoetenpoetsers

 
06.

Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen

 
07.

Homoniem

 
08.

Mea maxima culpa

 
09.

Télé Bruxelles

 
10.

The Mamas & The Papas

 

Ronde 4

 

01. De verkoopcijfers voor de langspeelplaat, die in december 1982 uitkwam, zijn vaak het voorwerp van controverse. Zo zijn er volgens het Epic label 104 miljoen exemplaren van verkocht. Heel wat specialisten beschouwen die cijfers als overdreven en houden het op 50 tot 60 miljoen verkochte albums. Het Guinness Book of World Records schat het verkoopvolume in zijn editie van 2008 op 55 miljoen. Wat is de naam van het best verkochte muziekalbum aller tijden?
   
02. Tijdens de zoektocht naar de slachtoffers van Marc Dutroux werd er beroep gedaan op een Nederlandse specialist die bodemmonsters besnuffelde en op basis van voornamelijk geur kon vaststellen of er in de grond resten van menselijke origine aanwezig waren. Zijn bijnaam (en dat zal niemand verbazen) is dan ook “De Neus”. Wat is zijn echte naam?
   
03. Een negentiende eeuwse Britse dokter die gespecialiseerd was in verloskunde beschreef de weeën die niet resulteerden in een werkelijke bevalling en die vanaf de 18de week van de zwangerschap als lichte, kortdurende buikkrampen kunnen worden gevoeld. Naar hem werden deze harde buiken of oefenweeën vernoemd. Graag de naam van van deze dokter.
   
04. U ziet een afbeelding van een aardewerken schotel met een kegelvormig deksel uit Noord-Afrika. Hoe wordt zo'n schotel genoemd?
   
 

   
05. Op vrijdag 11 juli, het feest van de Vlaamse Gemeenschap, zond de Franstalige omroep RTBF een bijzondere documentaire uit over de minst geliefde politicus onder de Brusselaars! Wie zou dat zijn?
   
 06. Onder bepaalde omstandigheden bevriest warm water sneller dan koud water. Het effect is vernoemd naar een Tanzaniaans scholier die het waarnam bij het bevriezen van roomijs. Omdat het effect zodanig tegen de intuïtie en verscheidene natuurwetten in lijkt te gaan, werd hij in eerste instantie niet geloofd. Alleen dankzij zijn gedrevenheid en de herhaalbaarheid van het experiment heeft hij de buitenwereld kunnen overtuigen dat het effect toch echt bestaat. Graag de naam van het effect vernoemd naar de jonge student ?
   
07. We zoeken de benaming van het meeste westelijke departement van Normandië. Van Cherbourg tot aan Mont Saint-Michel biedt dit kleine stukje Frankrijk tussen aarde en zee, talloze natuurlijke activiteiten, maar ook uitzonderlijke bezienswaardigheden zoals de Mont Saint-Michel, de ontschepingsstranden en nog veel meer!
   
08. Hoe heet het jongetje dat een vriend is van Winnie the Pooh?
   
09. NASDAQ. De naam van deze gespecialiseerde Amerikaanse Beurs voor technologie-aandelen is bijna een ingeburgerd begrip geworden. Maar voor wat staat de afkorting NASDAQ?
   
 10. We zoeken de naam van de in Wales geboren zangeres die in het voorjaar 2008 een enrome hit had met het nummer Mercy.

 

Antwoorden ronde 4

 

01.

Thriller (van Michael Jackson)

 
02.

Harry Jongen

 
03.

John Braxton Hicks

 
04.

Tajine

 
05.

Bert Anciaux

 
06.

Mpemba-effect

 
07.

La Manche

 
08.

Janneman Robinson

 
09. National Association of Securities Dealers Automated Quotations
 
10. (Aimee Anne) Duffy

 

Ronde 5

 

01. Slechts 21 jaar oud is deze jonge dichter als hij in de ochtend van 6 oktober 1977 in Brugge overlijdt aan een overdosis drugs. De romantische ziel, bekend geworden met zijn dichtbundels Junkieverdriet en Schreeuwlandschap, kan het leven niet meer aan en pleegt zelfmoord. Vlak daarvoor schrijft hij nog een reeks gedichten, die kort na zijn dood verschijnen als De laatste gedichten. Wij vragen u de naam van deze dichter.
   
 

   
02. De 22-jarige Dayana Mendoza, is maandag 14 juli 2008 in de Vietnamese badplaats Nha Trang uitgeroepen tot Miss Universe 2008. Welk land vertegenwoordigde zij?
   
03. Geen Spaanse titel voor Anke De Mondt, titelden de kranten. Anke De Mondt heeft met Salamanca de beslissende derde match van de finale van de play-offs in de Spaanse Lege Femenina van Valencia verloren. Valencia volgt zichzelf als kampioen op. De Antwerpse speelde een goede match. Anke De Mondt en Salamanca werkten een knappe campagne af en bereikten onder meer de 1/8ste finales in de Euroliga. Onze vraag: welke sport beoefent Anke De Mondt?
   
04. Suske en Wiske zijn al sinds jaar en dag zowat de populairste strip van de Nederlanden. Nu breken ze sinds enkele jaren ook internationaal door met hun Engelstalige albums. Wiske kreeg in het Engels de naam Suzy, maar wat is de naam van Suske?
   
05. Omstreeks 1560 kregen de Franse protestanten of volgelingen van Calvijn hun specifieke benaming. Welke benaming is dat?
   
06. Hoe heet de Belgische topkok die na zijn opleiding in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde ervaring opdeed in Parijs, Thoissey. In 1992 startte hij zijn eigen gastronomisch restaurant Hof Van Cleve in Kruishoutem. Nu heeft zijn restaurant 3 sterren van Michelin en een 19,5/20 van Gault Millau, wat zeer uitzonderlijk is.
   
07. In 1990 werd door onder andere professor Etienne Vermeersch, professor Willem Betz, Tim Trachet en professor Jean Paul Van Bendegem een organisatie opgericht die vrij van religieuze of politieke opvattingen beweringen en verschijnselen onderzoekt die volgens de huidige stand van de wetenschap bijzonder onwaarschijnlijk of onmogelijk zijn. Ze zijn bereid elke bewering over vreemde of paranormale eigenschappen te onderzoeken en mensen te testen die beweren over zulke vermogens te beschikken. Geef de naam van deze organisatie?
   
08. We zoeken de naam van een voetbaltornooi voor geestelijken. Het is stilaan een begrip aan het worden rond Vaticaanstad!
   
09. We gaan even naar Doner Kebab zaak El Aviva te Rotterdam. Wat we in ons aluminium bakje krijgen bestaat uit een portie frites, kebab, saus, kaas en groenten. Een buurman van de Kebabzaak bestelde dit gerecht altijd. Het mocht allemaal op elkaar gegooid worden omdat hij weinig tijd had om te eten. Hij had dan ook een bloeiende handelszaak “Tati” genaamd. De combinatie bleek zo lekker te zijn dat ondertussen gans Nederland en Vlaanderen ervan meegenieten! Hoe noemt men dit specifieke gerecht? Kleine tip: de naam zegt alles over de zaak van de buurman!
   
 10. Alhoewel hij een vrij hoog geitenwollensokkengehalte heeft, bezorgde hij ons toch een aantal mooie kleinkunstnummers met zeer goede teksten. Hij wordt dan ook de Nestor van de Kleinkunst in Vlaanderen genoemd. Zijn bekendste nummer is Boer Bavo. Welke Vlaamse kleinkunstenaar zoeken we?
   
 

 

Antwoorden ronde 5

 

01.

Jotie T'Hooft (Jobie)

 
02. Venezuela
 
03. Basketbal
 
04. Spike
 
05. Hugenoten
 
06.

Peter Goossens

 
07.

SKEPP

 
08.

De Clerus Cup

 
09. Kapsalon
 
10.

Miel Cools

 

Ronde 6

 

01. Marleen Finoulst is hoofdredacteur van een onafhankelijk maandblad over gezond en langer leven, dat wetenschappelijk onderbouwde wetenswaardigheden toegankelijk maakt. Zonder franjes en zonder nonsens. Dingen over gezondheid die u altijd al wilde weten en hier ongezouten op uw bord krijgt. Wij vragen de naam van dit maandblad.
 
02.  In de Brusselse gemeente Sint-Gillis staat het hoogste gebouw in België. Het gebouw werd door de staat gebouwd om een aantal administratieve diensten, zoals pensioenen en kinderbijslag, onder één dak te groeperen. Het werd voltooid in 1967 en heeft een totale hoogte van 150 meter. Over welk gebouw gaat het hier?
 

03.

Bij de bereiding van kaas wordt aan verse melk zuursel en stremsel toegevoegd. De melk verandert dan in de wei, een dunne geelachtige vloeistof en een dik gedeelte van kleine stukjes ter grootte van een erwt. Hoe noemt men dit dikke gedeelte dat de basis van de kaas is?

 
04. Een roulettespel heeft twee hoofdkleuren: Rood en zwart. Maar het vakje "0" heeft een andere kleur. Welke kleur is dat?
 
05. Welke Italiaanse wis- en natuurkundige is vooral bekend geworden door zijn ontdekking van het vacuüm en de barometer?
06. Sinds 2005 bestaat er een nieuwe dichtvorm die gebaseerd is op het sms-formaat. Elk gedicht bestaat uit exact het maximaal aantal tekens van een sms-bericht. Dit maximum aantal tekens is ook de naam van de dichtvorm. Hoe heet de dichtvorm?
 
07. De Bende van Nijvel: wie kent deze groep misdadigers niet? Ze pleegden in 1982, 1983 en 1985 een reeks van moorden, inbraken, diefstallen en overvallen. Daarbij vielen in totaal 28 doden en ruim 20 gewonden. Onze vraag: hoe wordt deze bende door Franstaligen genoemd?
 
08. Op 4 januari 1989 werd door de Franse astronoom Christiaan Pollas een planetoïde ontdekt toen hij foto's van de manen van Jupiter bestudeerde. De planetoïde met voorlopige aanduiding 1989AC. De planetoïde werd vernoemd naar een Gallische godheid. In het stripverhaal van Asterix en Obelix is hij de beschermgod van hun dorpje en wordt de godheid veel aanroepen. Graag de naam van de planetoïde?
 
09. Kort en bondig. Wij vragen de hoofdstad van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.
   
 10. We zoeken de naam van een Duitse zanger, die echter het Nederlands bijna accentloos spreekt. Zijn grootste hits zijn Rosamunde en Besame Mucho. Over welke zanger hebben wij het hier?

 

Antwoorden ronde 6

 

01.

Bodytalk

 
02.

Zuidertoren (Tour du Midi)

 
03.

De wrongel

 
04.

Groen

 
05.

Evangelista Torricelli

 
06.

160

 
07.

Les Tueurs du Brabant

 
08.

Toutatis

 
09.

Skopje

 
10.

Dennie Christian

 

Ronde 7

 

01. Op zaterdag 12 juli 2008 werden Knox Leon en Vivienne Marchelinne geboren. De eerste foto van de tweeling is al verkocht voor 11 miljoen dollar aan een Amerikaanse krant. Het geld zal worden gebruikt voor humanitaire hulp. Wie zijn de gelukkige ouders van deze tweeling?
   
02. We zoeken de naam van de zevenarmige kandelaar in de Joodse eredienst. Het oorspronkelijke model was uitgevoerd in massief goud en bevond zich in de tempel van Jeruzalem.
   
 

   
03. De kleur van de slang die we zoeken is grijs tot zeer donkergrijs maar zelden zwart en meestal een beige tot bruin-witte buik. De binnenzijde van de bek is blauwzwart. De slang wordt niet erg dik maar wel vier meter lang en hoewel veel exemplaren nog geen drie meter zijn, is het de langste gifslang in Afrika. Ook is het de snelste slang ter wereld. Hij kan op korte afstand een snelheid van 16 tot 20 km/h behalen. Graag de naam van deze slang?
   
04.

Kent u dit martelwerktuig? Simpel gezegd is het een ijzeren kast, meestal in de vorm van een mens, waar zich binnenin pinnen bevinden. De veroordeelde werd in de "kast" geduwd en als men de deur dicht deed werd hij gespietst. De veroordeelde kon dan alleen maar hopen dat hij op slag dood was. Als dat niet het geval was, bloedde hij dood of kwam om van honger en dorst. Hoe heet dit marteltuig dat vaak geassocieerd wordt met de middeleeuwen maar pas in de 18e eeuw werd uitgevonden?

   
 

   
05. Ex-politica Ayaan Hirsi Ali heeft een kinderboek geschreven. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het gaat over een moslimjongen en een joodse meisje en hun vriendschap in een multiculturele samenleving. Ondanks hun verschillende achtergrond willen ze elkaar graag leren kennen. Maar niet iedereen in hun omgeving zit daar op te wachten. Wij vragen u de naam van het boek. 
   
06. Door de ligging van het eiland was het de eerste plek ter wereld waar op 1 januari 2002 de euro werd ingevoerd. Dit was één of twee uur vroeger dan in Europa zelf. Op welk eiland was dit?
   
07. Ons jaarlijkse RAFC-vraagje: hoe lang zit de onlangs 75 jaar geworden Eddy Wauters al in de voorzittersstoel van de great old?
   
08. Een pizza belegd met mozzarella, basilicum en tomaten zou naar de vrouw van Koning Umberto I genoemd zijn. Wat was haar voornaam?
   
09. Wat is de Thaise Munteenheid?
   
10. We zoeken de naam van een instrumentale metalband uit Finland. Het eigenaardige aan deze groep is dat zij buiten het drumstel, gebruik maken van vier cello's, iets wat je toch niet verwacht van een metalband. Hun grootste succes hadden ze met hun versie van nummers van Metallica en Slayer. Soms draaien ze de rollen ook om en spelen ze een klassiek nummer al headbangend en op heavy metal speed. Enkele weken geleden was de groep nog te zien op Graspop. Welke groep zoeken we?

 

Antwoorden ronde 7

 

01.

Angela Jolie en Brad Pitt

 
02.

Menora

 
03.

Black Mamba – Zwarte Mamba

 
04.

De ijzeren maagd - Iron Maiden

 
05.

Adan & Eva

 
06.

Réunion (Frans overzees gebied)

 07.

39 jaar

 
08.

Margherita

 
09.

Bath

 
10.

Edvard Grieg

   

Ronde 8

 

01. Criminelen bemachtigen de gegevens van bankkaarten van nietsvermoedende gebruikers door bijvoorbeeld een speciaal apparaatje in te bouwen in een bankautomaat. Een beetje later wordt er aan de andere kant van de wereld geld van uw rekening genomen. Wij vragen u de specifieke benaming van dit soort van crimineel feit.    
   
02.

Met welke term benoemt men een volledig of gedeeltelijk zelfregerend onderdeel van het Britse Rijk en later het gemenebest. Voor staten deze status verkregen, waren de gebieden kroonkolonies, zelfregerende kolonies of verschillende kolonies van voorgaande types. De term wordt vandaag enkel nog gebruikt in een historische context. Het blijft echter nog altijd de enige correcte benaming voor een onafhankelijk land dat als staatshoofd de Britse Monarch heeft. Voorbeelden hiervan zijn Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Welke term zoeken we?

   
03. Een magisch-realistische roman van Salman Rushdie vertelt het verhaal van 1001 kinderen die geboren werden op het uur dat India onafhankelijk werd: het middernachtsuur van 15 augustus 1947. Deze kinderen beschikken allemaal over een speciale gave. Geef ons de titel van dit werk. 
   
04. De versies van Mac OS X worden vernoemd naar grote katachtigen en worden sinds versie 10.2 of Jaguar ook onder deze naam geadverteerd en verkocht. Met welke katachtige wordt de nieuwste versie van het besturingssysteem aangeduid?
   
05. Geef ons de volledige naam van de wielrenner die je hier, samen met gangmaker Ceurremans, op de velodroom van Zurenborg in 1905 ziet. Op 21 juli 1909 is hij verongelukt op de piste van het karreveld te Brussel. Over welke wielrenner gaat het hier?
   
 

   
06. Zo’n 2500 jaar geleden wordt nabij de Indus in Pakistan de belangrijkste grammaticus aller tijden geboren. In een kleine 4000 regels en taalwetten legt hij de morfologie van het Sanskriet vast, een werk dat later bekend geraakt is als de Astadhyahi. Hij gebruikt reeds begrippen als wortel, morfeem en foneem. Dit zijn begrippen die Westerse taalkundigen slechts een 2000-tal jaren later beginnen te ontdekken. Zijn gestructureerde taalbenadering is enkel te vergelijken met de systematische opbouw van moderne computertalen. Hij draagt dan ook terecht de titel “Vader van de Grammatica”. Wie zoeken we?     
   
07. Sinds het materiaal in 1956 werd geïntroduceerd, is deze boetseerklei wereldwijd uitgegroeid tot klassiek en geliefd speelgoed voor thuis en op school, voor kinderen van alle leeftijden. De exacte ingrediënten zijn geheim, dus die kunnen wij je niet vertellen. We kunnen je wel vertellen dat het in principe een mengsel is van water, zout en tarwemeel. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren en met handige accessoires. Wat is de merknaam van dit product van speelgoedfabrikant Hasbro?    
   
08. In september 2007 werd een buste gevonden van Caesar. Hij werd gevonden in een stad met zijn eigen thermen en amfitheater. De stad kreeg van de galliërs de bijnaam 'klein Rome'. Welke stad bedoelen we?
   
09. De Actinidia sinensis is de vrucht van een struikachtige klimplant. Afkomstig uit China is de plant vooral in Nieuw-Zeeland in cultuur gebracht om als consumptiegewas te dienen. De vroegere naam van de vrucht was Chinese kruisbes. Deze werd destijds om commerciële redenen veranderd. Wat is de huidige naam?
   
10. Welke Vlaamse zanger kennen we van de hits ik zie zo geren mijn duivenkot en café zonder bier?

 

Antwoorden ronde 8

 

01.

Skimming

 
02.

Een Dominion

 
03.

Middernachtskinderen

 
04.

Leopard of Luipaard

 
05.

Karel “Chareltje” Verbist

 
06.

Panini

 
07.

Play-Doh

 
08.

Arles

 
09.

Kiwi

 
10.

Bobbejaan Schoepen

           

Ronde 9

 

01. Welke Italiaanse architect en beeldhouwer construeerde het Piazza San Pietro in Rome, in opdracht van Paus Alexander XII. Samen met zijn grote concurrent Borromini is hij bepalend geweest voor het straatbeeld dat wij nu in Rome zien. Hij heeft de piazza's en straten bekleed met een onnoemelijk aantal barokke fonteinen. Hij heeft ook vele beelden gemaakt. De Extase van Theresia bijvoorbeeld is slechts één van de meesterwerken van deze Italiaanse kunstenaar. Wie zoeken we?
   
02. We zoeken de benaming van een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie. Het mengsel wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Osso bucco bijvoorbeeld, wordt net voor het serveren met dit mengsel bestrooid. Over welk mengsel gaat het?
   
03.

Waarvoor staat de afkorting PAR uit de golfsport? 

   
04. Op 26 maart 1979 wordt het dorpscentrum herschapen in een rampgebied als de sneltrein Brussel - Amsterdam met 135 kilometer per uur op de overweg een kermiswagen ramt die knel zit op de sporen. Er valt één dode, de chauffeur van de kermiswagen, die de trein was tegemoet gelopen in een poging hem te doen stoppen. Er zijn ook zes gewonden en de schade bedraagt meer dan 200 miljoen frank. Het duurt een week voor het treinverkeer op de lijn Antwerpen - Essen weer normaal verloopt. In welke gemeente gebeurde dit?
   
05. Met welke vier letters worden de bouwstenen van het DNA aangeduid ?
   
06. Welke Belgische politicus ontving in 1909 de Nobelprijs voor de vrede? Dit was voor zijn inspanningen om de oorlogen in Europa vreedzaam op te lossen! Hij overleed in 1912 in Zwitserland.
   
07. Minister van volksgezondheid Demotte werkt aan een zachte versie van het Nieuw-Zeelandse kiwimodel. Het kreeg daarom ook een aangepaste naam. Welke?
   
08.

Welk gezelschapspel of moeten we zeggen sport beoefent men op bijgevoegde afbeelding? Voor de gemakkelijkheid geven we even een lijst met de benodigdheden mee! Een bord, negen witte schijven, negen zwarte schijven, een rode schijf (de koningin), minimaal één striker (grotere speelschijf/schietschijf) en poeder (om de schijven beter te laten glijden). Over welk spel gaat het hier?

   
 

   
09. Traditioneel is Baskenland opgedeeld in zeven provincies. Vier daarvan liggen in Spanje en worden Hegoalde genoemd. De andere drie liggen in Frankrijk. De drie Franse provincies vallen allemaal binnen het departement Pyrénées-Atlantiques. Geef ons de benaming van dit Franse gedeelte van Baskenland.
   
 10. We zoeken de naam van een Britse singer/songwriter die in 1977 debuteerde met het album my aim is true en nadien diverse hits scoorde. Zijn bekendste hit is ongetwijfeld Oliver's Army. Welke popartiest zoeken we?

 

Antwoorden ronde 9

 

01.

(Giovanni Lorenzo) Bernini

 
02.

Gremolata

 
03.

Professional Average Result

 
04.

Kapellen

 
05.

ATGC

 
06.

August Beernaert

 
07.

Kiwi-light

 
08.

Carrom

 
09.

Iparralde

 
10.

Elvis Costello

                 

Ronde 10

 

01. A. Van welke fastfoodketen is dit het logo?
     
   

B. Van welke fastfoodketen is dit het logo?
     
   

C. Van welke fastfoodketen is dit het logo?
     

02. A. Wat is de naam van dit zeilschip?
     
 

     
B. Wat is de naam van dit zeilschip, dat bekend is als het grootste tall ship ter wereld ?
     
 

     
C. Wat is de naam van dit zeilschip? Het gaat hier om een Belgisch schoolschip dat verging op 19 april 1909 in de Golf van Gascogne. De ramp kostte het leven aan 33 opvarenden.
     

03. A. We zoeken de benaming van een precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen.
   
  B. Geef ons de naam van de wintersport waar men met een slee, op voornamelijk kunstmatig aangelegde banen, van een berg glijdt. De sporter ligt met de voeten naar voren op zijn rug op de slee.
     
  C.

Dezelfde vraag als daarnet maar dan waarbij de sporter op de buik liggend met het hoofd vooruit op de slee naar beneden glijdt.

     
04. A. Hoe heet deze kinderseriefiguur?
     
   

     
  B. Hoe heet deze kinderseriefiguur?
     
   

     
  C. Hoe heet deze kinderseriefiguur?
     
   

     
05. A. Uit welke serie komt deze foto?
     
   

     
  B. Uit welke serie komt deze foto?
     
   

 

     
  C. Uit welke serie komt deze foto?
     
   

     
06. A. Van welk land is dit de nationale vlag?
     
   

     
  B. Van welk land is dit de nationale vlag?
     
   

     
  C. Van welk land is dit de nationale vlag?
     
   

     
07. A. Casino Royale is op dit moment de nieuwste Bond-film. Voor sommigen onder ons een geniale, voor anderen een teleurstellende film omdat de typische Bond-clichés achterwege bleven. Welke acteur vertolkt de rol van James Bond?
     
  B. De film Casino Royale uit de jaren 60 is een parodie en heeft eigenlijk niets met het originele verhaal te maken. De regisseurs gebruikten de naam James Bond om interessant te doen maar kwamen erdoor in de problemen. Woody Allen, Orson Welles, John Huston, om maar enkele bekende acteurs te noemen, acteerden mee in deze prent. Op een gegeven moment heeft James Bond 6 handlangers als lookalike in dienst. Maar welke acteur vertolkt de rol van de “echte” James Bond in deze film?
       
  C.

Ook Barry Nelson speelde in 1954 de rol van James Bond in Casino Royale. Hij is daarmee de eerste acteur die het personage James Bond vertolkte. Maar het was enkel één aflevering in een serie, te vergelijken met "Hitchcock presents" of "the Ruth Rendell Mysteries" met elke keer andere hoofdacteurs. Wij vragen de naam van deze serie, waarin voor het eerst het personage James Bond werd voorgesteld.

     
08. A. Wat is de naam van de deeltjes van een atoom, die  rond de protonen en neutronen van een atoom bewegen.
      
  B. Geef ons de naam van een molecuul dat wordt gebruikt voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen in het zenuwstelsel. We zeggen u nog dat de plek waar deze signaaloverdracht plaats vindt, een synaps genoemd wordt.
  
  C. We zoeken een stof die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of organen wordt afgegeven.
     
09. A. In de jaren '90 eindigde de apartheid. De toenmalige President liet de bekende antiapartheidsactivist Nelson Mandela vrij op 11 februari 1990 en in 1994 werden er voor het eerst algemene verkiezingen voor alle inwoners, ongeacht huidskleur of afkomst, gehouden. Geef ons de naam van de president die Mandela vrij liet.
     
  B. In 1806 namen de Britten voorgoed bezit van de streek rond Kaap de Goede Hoop. Velen van de Nederlandse en ook Duitse en Hugenootse kolonisten, bekend als Boeren, trokken in de jaren 1830-1840 in de zogenaamde Grote Trek weg uit de Kaapkolonie. Zij stichtten vele republieken. Wij vragen de 2 belangrijkste en langst onafhankelijke republieken!
     
  C.

Het huidige Zuid-Afrika telt eigenlijk 3 hoofdsteden nl. Pretoria als bestuurlijke macht en Kaapstad als wetgevende macht. Maar welke stad heeft de rechterlijke macht?

     
10. A.

Welk gebied ten zuiden van de Sahara wordt door woestijnvorming bedreigd?

     
  B. Welk woestijngebied ligt in Zuidwest-Afrika langs de kust?
     
 

C.

 Welke woestijn ligt in Noord-Chili?

 

Antwoorden ronde 10

 

01. A. Burgerking                         
 
B. Wendy’s                    
 
C. Little Caesars
 
02. A. Mercator
 
B. Libertad
 
C. Compte de Smet de Naeyer
 
03. A.

Curling

 
B.

Rodelen

 
C.

Skeleton

 
04. A. Mijnheer de uil      
 
B. Paulus de boskabouter   
 
C. Beertje Colargol          
 
05. A. Star trek               
 
B. Space 1999
 
C. UFO
 
06. A. China                        
 
B. Vietnam
 
C. Angola
 
07. A.

Daniel Craig

 
B.

David Niven

 
C.

Climax Mystery Theatre (Climax)

 
08. A.

Elektron

 
B.

Neurotransmitter

 
C.

Hormoon

 
09. A.

President de Klerk

 
  B. Oranje Vrijstaat (Transoranje) en Transvaal (Zuid-Afrikaansche Republiek)
   
C.

Bloemfontein

 
10. A.

De Sahel

 
B.

De Namibwoestijn

 
C.

De Atacamawoestijn