10de Time Bandits Quiz  (Merksplas - 7 augustus 2009)

 

Ronde 1

 

01. Uit welke film komt deze foto?
   
 

   
02. De snelheid waarmee een rivier stroomt heeft voor een deel te maken met de hoogteverschillen van de rivierbedding. Welk woord gebruiken we om deze hoogteverschillen aan te geven?
    
03. Wat is de naam van het element met atoomnummer 33? De naam wordt afgekort tot as. Het wordt o.a. toegepast in laserprinters, glas, laser, geneesmiddelen, lichtgevende diodes en bij houtbescherming.
04.

Het fotorolletje werd in 1888 uitgevonden door George Eastman. Hij gebruikte het in camera’s die hij in zijn eigen fabriek maakte. Om welk merk van camera’s gaat het?

    
05. De Britse overwinning in de Slag om Engeland wordt vaak toegeschreven aan de legendarische Supermarine Spitfire. Eerlijkheid gebiedt om aan te geven dat ten tijde van deze slag het merendeel van de RAF-squadrons echter nog niet met de Spitfire was uitgerust maar met een ander vliegtuig. Welk vliegtuig?
06. Welke ingenieur bedacht reeds tijdens zijn studietijd een mechanisme om beelden om te zetten in elektrische signalen? Via een snel ronddraaiende schijf met gaatjes kon een beeld worden afgetast, waarna het door een fotocel werd omgezet in elektrische signalen die konden worden verzonden. Aan de ontvangende kant kon uit deze signalen via een gelijksoortige schijf een uit lijnen opgebouwd beeld worden samengesteld. Hoe heet deze man die ook wordt gezien als de grondlegger van de televisie?
 
07. Naevus van Unna is een aangeboren vaatverwijding ter hoogte van de nek. Dit verschijnsel komt voor bij ongeveer 40 % van de pasgeborenen. De afwijking is te beschouwen als een onschuldige misvorming van de oppervlakkige vaatjes in de huid van de nek, waarbij deze vaatjes abnormaal zijn verwijd. We zien bleekroze fijne wegdrukbare vaatjes of vlekjes in de nek. Dezelfde afwijking kan ook voorkomen op het voorhoofd en/of de oogleden. In dat geval wordt het engeltjeskus genoemd. Graag de Nederlandse benaming voor dit verschijnsel.
 
08. In het arboretum van Kalmthout vinden we De Hamamelis, één van de mooiste winterbloeiers die met een overvloed van clusters gele, rode, witte of roodbruine bloemen minstens een maand lang bloeit en de vorst weerstaat. Geef ons de Nederlandse benaming voor deze struik.
09. Op de afbeelding ziet u twee toestelletjes om visitekaartjes elektronisch uit te wisselen. De poppetjes die u ziet hebben een USB-aansluiting en een chip. Door twee van die poppetjes tegen elkaar te houden wordt er informatie uitgewisseld. Thuis stopt u de USB-stick in de computer en u kan de contactgegevens van uw nieuwe kennis laden en toevoegen aan de gewenste netwerken zoals Facebook, Twitter en Linked In. Hoe heet zo'n toestelletje?

10.

De Vogeltjesdans is uitgebracht in juni 1980 en geproduceerd door Johnny Hoes. Oorspronkelijk is het gecomponeerd door de Zwitser Werner Thomas. De Vlaming Louis van Rymenant heeft het bewerkt tot de Vogeltjesdans. Maar wat was de originele naam van dit nummer?

 

Antwoorden ronde 1

 

01. Tron
 
02.

Verval

 
03.

Arseen of Arsenicum

 
04.

Kodak

 
05.

Hawker Hurricane

 
06.

Paul Gottlieb Nipkow

 
07.

Ooievaarsbeet

 
08. Toverhazelaar
 
09.

Een (USB-) Poken

 
10. Tchip Tchip

 

Ronde 2

 

01.

Uit welke Nederlandse film komt deze foto?
   
 

 

 

02.

De bekendste krantenstrip ter wereld gaat over Charlie Brown, Lucy, Linus en het hondje Snoopy. Hoe heet deze strip?

 

 

03.

Volgens Bhimu Patil, directeur van het onderzoeksinstituut voor groente- en fruitveredeling van Texas A&M University, bevat een bepaald soort fruit lycopeen, bètacaroteen en de rijzende ster onder de voedzame plantenstoffen: citrulline. Dit stofje wordt omgezet in arginine wat onder meer het immuunsysteem ondersteunt.
Het bevat meer lycopeen dan tomaten, die voorheen werden gezien als lycopeenbom. Over welk stukje fruit gaat het hier eigenlijk?

 

 

04.

Wat is de naam van het schiereiland dat het Russische deel van Lapland vormt, dat de Witte Zee van de Barentszee scheidt en waar we o.a. Moermansk vinden?

 

 

05.

Van wie is dit werk met de titel horen, zien en zwijgen?

 

 

 

 

 

06.

In 1891 verhuisde Maria Skłodowska van Polen naar Frankrijk om scheikunde, natuurkunde en wiskunde te studeren aan de Sorbonne te Parijs. In juni 1903 promoveerde ze in Frankrijk op het proefschrift Recherches sur les substances radioactives en werd de eerste vrouwelijke docent aan deze universiteit. Onder welke naam is deze dame beter gekend?

 

 

07.

In het noordoosten van India, aan de voet van de Himalaya, wordt thee verbouwd op een hoogte tussen de 600 en 2.000 meter. De combinatie van een koel, vochtig klimaat, een hellend landschap en de grond, zorgen voor de unieke, verfijnde smaak van de thee. Het is de duurste, zwarte thee ter wereld en wordt wel de Champagne van de thee genoemd. Wat is de naam van zowel de thee als de streek waar deze verbouwd wordt?

 

 

08.

Taugé is de ontkiemde mungboon, ook wel katjang idjo (groene boon) genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer. Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken. Het kan ook geroerbakt worden in olie. Onder welke benaming is deze groente beter gekend in Vlaanderen?

 

 

09.

Zo’n 2500 jaar geleden wordt nabij de Indus in Pakistan de belangrijkste grammaticus aller tijden geboren. In een kleine 4000 regels en taalwetten legt hij de morfologie van het Sanskriet vast. Vanuit zijn uitermate technische en methodische analyse definieert en gebruikt hij reeds begrippen als wortel, morfeem en foneem, begrippen die westerse taalkundigen slechts een 2000-tal jaren later beginnen te ontdekken. Zijn gestructureerde taalbenadering is enkel te vergelijken met de systematische opbouw van moderne computertalen en hij draagt dan ook terecht de titel “Vader van de Grammatica”. Wie zoeken we?

 

 

10.

We zoeken de naam van een Noors duo dat elektronische muziek maakt. Het duo bestaat uit  Torbjørn Brundtland en Svein Berge. Hoe noemt dit duo zich?

 

Antwoorden ronde 2

 

01.

Turks Fruit

 
02.

Peanuts

 
03.

Watermeloen

 
04.

Kola

 
05.

Herman Brood

 
06.

Marie Curie

 
07.

Darjeeling

 
08.

Sojascheut

 
09.

Panini

 
10. Röyksopp

 

Ronde 3

 

01. Uit welke speelfilm komt deze foto?
   
 

   
02. We zoeken een salade, die waarschijnlijk een van de bekendste salades ter wereld is. Er bestaan talloze variaties op, maar de basisingrediënten zijn in elk geval kropsla, tomaten, haricots verts, eieren, ansjovis en olijven. U kunt de tonijn achterwege laten, maar die is wel erg typerend. En veel koks vinden het niet de moeite waard deze salade te maken als er geen tuinbonen of artisjokken zijn die rauw gegeten kunnen worden. Graag de naam van deze salade ?
   
03. Koningen, keizers en ook circussen maken gebruik van paarden die oorspronkelijk in een Sloveens stadje werden gefokt en gedresseerd. Hoe heten deze, vaak witte, dressuurpaarden?
   
04. Hoe noemt men het syndroom waarbij de gijzelaar zich uit een reflex van zelfbehoud gaat vereenzelvigen met de motieven van de gijzelnemer en deze zelfs in bescherming neemt?
   
05.

Les Tueurs du Brabant, zo noemen Franstaligen een groep misdadigers die in de begin jaren '80 een reeks van moorden, inbraken, diefstallen en overvallen pleegde. Daarbij vielen in totaal 28 doden en ruim 20 gewonden. Onze vraag: hoe noemen wij in Vlaanderen deze groep misdadigers?

   
06. In de Eerste Wereldoorlog werd mosterdgas als strijdgas gebruikt. Een andere naam voor dit gas is genoemd naar een Vlaamse stad waar het gas tijdens WO I talloze slachtoffers maakte. Wat is deze andere naam voor mosterdgas?
   
07. Wie was de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika?
   
08. Een televisiezender heeft voor opschudding gezorgd door vorig jaar op 18 juni het weerbericht door een vrouw in boerka te laten presenteren. Welke televisiezender was dit?
   
09. Na de dood van Karel Biddeloo zetten Claus Scholz en Martin Lodewijk de stripreeks De Rode Ridder verder. In september verschijnt een nieuw verhaal in deze stripreeks en als eerbetoon zal Karel Biddeloo in de strip optreden als ridder Karel de Montabour. Hoe zal het verhaal heten?
   
10. We zoeken de naam van een alternatieve rockband uit Glasgow. De band bestaat uit zanger James Allan, zijn neef en gitarist Rab Allan, bassist Paul Donoghue en drumster Caroline McKay. De groep werd in 2006 ontdekt door Alan McGee en sindsdien brachten ze diverse singles uit, zoals Geraldine en Daddy's Gone. Doordat de gitaar bij deze groep niet domineert maar meer als achtergrond fungeert, is er meer aandacht voor bijvoorbeeld de drums en Allan's zang met het zware Schotse accent. Welke groep zoeken wij?

 

Antwoorden ronde 3

 

01.

 In Bruges

 
02.

Salade Niçoise

 
03.

Lippizaner paarden (van het stadje Lippica)

 
04.

Het Stockholm Syndroom

 
05.

De Bende van Nijvel

 
06.

Yperiet

 
07.

Washington

 
08.

Télé Bruxelles

 
09.

de Sluier van Wuustwezel (Biddeloo woonde in Wuustwezel)

 
10. Glasvegas

 

Ronde 4

 

01. Van welke speelfilm is dit de afbeelding die op de affiches stond?
   
 

   
02. De Belgische frank is al weer een tijdje uit ons dagelijks leven verdwenen. We tonen u  een afbeelding die stond op één van de laatste biljetten vóór de invoering van de euro. Hoeveel Belgische frank was dit briefje waard?
   
 

   
03. De glorieuze dagen van de Rode Duivels liggen achter de rug. Tijdens de kwalificatiewedstrijd op 28 februari 2001 wonnen ze tegen San Marino, dat met één tegendoelpunt geen weerwerk kon bieden tegen de Belgen. Hoeveel doelpunten scoorden de Rode Duivels in deze wedstrijd?
   
04. De misdaadroman die Agatha Christie schreef in 1939 zou haar best verkochte boek worden. In 1943 bewerkte zij het boek zelf tot een toneelstuk. Wat is de Nederlandstalige titel van het boek?
   
05. De 10 geboden zijn natuurlijk door ons allen wel gekend, zowel bij de joodse, orthodoxe, protestantse als de katholieke godsdienst worden ze gebruikt. Hoewel niet bij elke godsdienst de geboden hetzelfde zijn, is er eentje bij dat bij al de godsdiensten hetzelfde is en op dezelfde plaats staat. Dat is het 10de gebod. Wat is dit gebod?
   
 06. Belt U naar iemand in de zone Antwerpen, dan drukt u het kengetal 03 gevolgd door het telefoonnummer van deze persoon. Voor de zone Herentals is dit 014. Wij vragen van u de zone waar het kengetal begint met 010.
   
07.

Het zijn zonet weer hoogdagen geweest voor de electro-, dance- en houseliefhebbers. Van 17 juli tot 27 juli hebben jullie weer tien dagen aan één stuk kunnen genieten van deze beats and drums in de Vooruit in Gent. Hoe heet dit festival?

   
08. Op 26 april van dit jaar was het weer zo ver. Dan werd de Antwerp Ten Miles gelopen. Een onderdeel van dit evenement is de ladies run over 5 km. Wie won dit jaar (2009) de ladies run?
   
09. Als je 80 jaar getrouwd bent, vier je een eiken huwelijk. Wat vier je als je tien jaar getrouwd bent?
   
 10.

In het nummer Tenth avenue freeze out vertelt een Amerikaans popartiest min of meer het verhaal van zichzelf en zijn begeleidingsgroep. Over welke popartiest hebben we het hier?

 

Antwoorden ronde 4

 

01.

10.000 BC

 
02.

10.000 Frank

 
03. 10
 
04.

Tien Kleine Negertjes

 
05.

Begeer nooit iemands goed

 
06.

Waver

 
07.

10 days Off

 
08.

Veerle Dejaeghere

 
09.

Tinnen huwelijk

 
10.

 Bruce Springsteen

 

Ronde 5

 

01. Uit welke Amerikaanse speelfilm komt deze foto?
   
 

   
02. Slechts 21 jaar oud is deze jonge dichter, als hij in de ochtend van 6 oktober 1977 in Brugge overlijdt aan een overdosis drugs. De romantische ziel, bekend geworden met zijn dichtbundels Junkieverdriet en Schreeuwlandschap, kan het leven niet meer aan en pleegt zelfmoord. Vlak daarvoor schrijft hij nog een reeks gedichten, die kort na zijn dood verschijnen als De laatste gedichten. Over welke dichter hebben wij het hier?
   
03. Geen Spaanse titel voor Anke De Mondt, titelden de kranten vorig jaar. Anke De Mondt heeft met Salamanca de beslissende derde match van de finale van de play-offs in de Spaanse Liga Femenina van Valencia verloren. Valencia volgt zichzelf als kampioen op. De Antwerpse speelde een goede match. Anke De Mondt en Salamanca werkten een knappe campagne af en bereikten onder meer de 8ste finales in de Euroliga. Onze vraag: welke sport beoefent Anke De Mondt.
   
04. Welke kamerplant zie je hier?
   
 

   
05. Deze ijsreus is de op twee na grootste en vanaf de zon gezien de zevende planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar een god uit de Griekse mythologie die de personificatie van de hemel is. Welke planeet zoeken we?
   
06. Brouwerij De Koninck had eerst een andere naam, verwijzend naar een afbeelding op een grenspaal die dichtbij de brouwerij stond. Wat was deze naam?
   
07.

Er zijn zes virale kinderziekten: bof, mazelen, rodehond of rubella, wind- of waterpokken, de vijfde ziekte en de zesde ziekte of driedaagse koorts. De vijfde ziekte wordt ook wel anders genoemd, verwijzend naar de symptomen. Wij vragen u deze naam.

   
08. In 1955 speelde Frank Sinatra de hoofdrol in een film van Otto Preminger. Sinatra speelde de rol van Frankie Machine, die probeert af te geraken van zijn heroïneverslaving. Voor zijn acteerprestatie ontving Sinatra een Oscarnominatie. Wat is de titel van deze film?
   
09. We zoeken een toeristisch stadje in Spanje ten noorden van Valencia.  De stad heeft veel beschavingen voorbij zien komen met o.a. de Carthagers, Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Grieken en Phoeniciërs. De oude stad was de thuisbasis van tegenpaus Benedictus XIII, die hier in 1411 zetelde. Op de rots, met een top van 64 meter boven zeeniveau, staat een 14e-eeuwse burcht. Het kasteel, strategisch gelegen op een schiereiland en gebouwd tussen 1294 en 1307, staat op de ruïnes van een oude Arabische citadel. Wat is de naam van deze stad?
   
 10. We zoeken een popgroep uit Manchester, die werd opgericht in 1991. Pas in 2001 werd hun eerste album uitgebracht en in 2003 hun tweede. De groep is nu een band met groeiende populariteit, zoals te zien is aan de hitnoteringen van hun derde en vierde album. Hun muziek lijkt op een kruising tussen die van Doves en Coldplay en bestaat uit goed gefundeerde muzikale landschappen met daar overheen de dragende stem van de zanger Guy Garvey. In 2008 kreeg de groep de Mercury Music Prize voor hun album The Seldom seen Kid. Bij ons hadden ze dit jaar nog een hit met One day like this. Over welke groep hebben wij het?

 

Antwoorden ronde 5

 

01.

Face off

 
02.

Jotie (Jobie) T'Hooft

 
03.

Basketbal

 
04.

Vrouwentongen of Sanseveria

 
05.

Uranus

 
06.

Brouwerij De Hand

 
07.

Het geslagen wangensyndroom

 
08.

The man with the golden arm

 
09.

Peñiscola

 
10. Elbow

 

Ronde 6

 

01. Uit welke film komen deze foto's?

 
02.

Artistiek naakt, goede interviews en humor. We hebben het niet over Ché of Menzo maar over Playboy, het oudste mannenblad met zijn bekende centerfold-poster van de playmate of the month. Bij de start van Playboy in december 1953 heette dat nog Sweetheart of the Month. Welke Amerikaanse actrice stond destijds als eerste op de playboy poster?

03. Van 37 tot 41 na Christus werd het Romeinse Rijk geregeerd door een tirannieke keizer die berucht werd door zijn seksuele en sadistische uitspattingen. We zoeken de naam van deze keizer, waarover in de jaren 70 ook een controversiële film werd gemaakt.
 
04. Bloot en sport, een zeldzame combinatie. Welke Brit steelt geregeld de show als de bekendste streaker ter wereld?
 
05. Welke Belgisch-Franse animatiefilm was de eerste niet-Engelstalige animatie die de X-rating kreeg in de Verenigde staten? Deze film is in première gegaan in 1975. Bekende acteurs zoals John Belushi en Bill Murray verleenden hun stem in de Amerikaanse versie.
06. In Oostenrijk is er een dorp waar er verdacht veel plaatsnaamborden worden gestolen door haar komische naam. In 2004 hebben ze een referendum gehouden voor de wijziging van de naam, maar de inwoners besloten toch de huidige naam te behouden. Het dorpje is een deelgemeente van Tarsdorf dat zich in de deelstaat Opper-Oostenrijk bevindt. Wat is de naam van dit dorpje ?
 
07. Vorig jaar kon iedereen mee stemmen om het woord van het jaar te kiezen. De woorden wiiën en bankendomino haalden respectievelijk de 2de en 3de plaats. Welk woord haalde de 1ste plaats en werd zo het woord van 2008?
 
08. In 1882 nodigde William Sanderson, een groot whiskyblender, zijn vrienden uit voor proeverij van 100 blends die allemaal in verschillende vaten waren gerijpt.  Eén  blend werd  door alle deelnemers unaniem als beste gekozen. Wat is de naam van de whisky die in dat vat zat?
 
09. We zoeken een Belgische symbolistische kunstenaar. Hij werd in Namen geboren op 7 juli 1833. De vrouw, de erotiek en de menselijke zeden bekleden een centrale plaats in zijn werk. Zijn werk is veelal satanistisch en licht pornografisch getint. De vrouwenfiguren, die de verleiding en het kwaad verpersoonlijken, zijn doorgaans gemodelleerd naar de Vlaamse meisjes waar hij zo verzot op was. Wij vragen u de naam van deze kunstenaar.
   
 10. Welke Amerikaanse hip-hop-band had dit jaar (2009) wereldwijd een enorme hit met Boom Boom Pow?

 

Antwoorden ronde 6

 

01.

The Blue Lagoon

 
02.

Marilyn Monroe (Norma Jean Baker)

 
03.

Caligula

 
04.

Mark Roberts

 
05.

Tarzoon, Shame of the jungle (La honte de la jungle)

 
06.

Fucking

 
07.

Swaffelen

 
08.

Vat 69

 
09.

Félicien Joseph Victor Rops

 
10. Black eyed peas

 

Ronde 7

 

01.

Uit welke Vlaamse speelfilm komen deze foto's?

   
 

   
02.

Het is een erg populair dobbelspel in de Verenigde Staten. Met zijn ingewikkelde regels, talloze inzetmogelijkheden en winstuitkeringen is dit spel ongeëvenaard onder de Casinospelen. De spelers staan rond een grote verzonken tafel, met daarop een lay-out waarop de inzetten geplaatst kunnen worden. Eén van de spelers, de shooter, gooit twee dobbelstenen. Het resultaat van de worp bepaalt welke inzetten winnen of verliezen. Hoe heet dit dobbelspel?

   
03. Wanneer bij het schaakspel de witte pion vanaf zijn beginpositie twee posities naar voor wordt gezet, dan kan de zwarte pion deze in de daaropvolgende beurt slaan alsof de pion maar één stap voorwaarts zou hebben gedaan. Hoe heet deze regel bij het schaken?
   
04. Hoe noemt men de situatie waarin een product of dienst slechts door één (markt)partij wordt aangeboden. De prijs ervan wordt dan niet door marktwerking bepaald, maar vastgesteld door de enige aanbieder, die dan veel winst kan maken. Hoe noemt men deze situatie?
   
05. Met de musical Mama Mia waren Benny Andersson en Björn Ulvaeus niet aan hun proefstuk toe. In de jaren 80, kort na de split van Abba, schreven ze al een musical in samenwerking met Tim Rice. In 1986 ging deze musical in de West End van Londen in première. Over welke musical hebben we het hier?
   
06. In een sprookje van de gebroeders Grim, krijgen 3 jongens van hun baas elk iets dat door middel van een toverspreuk in actie schiet. Zo maakt de ene gebruik van de toverspreuk “tafeltje dek je” en de andere van “knuppel uit de zak”. Maar wat is de toverspreuk die de 3de jongen moet gebruiken?
   
07.

Gilbert & Sullivan behaalden hun grootste succes in 1885 met een opera, aangekondigd als een originele Japanse opera in twee delen. Deze opera geldt in Groot-Brittannië nog steeds als dé volksopera bij uitstek. Iedereen kan er wel wat uit zingen, al was het maar het hilarische Three little maids from school are we, gezongen door de Japanse schoolmeisjes Yum-Yum, Pitti-Sing en Peep-Bo. Graag de naam van deze opera die de ondertitel The Town of Titipu draagt.

   
08.

We zoeken de naam van een wapen uit het begin van de 20ste eeuw met een voor die tijd ongekend groot kaliber van 420 mm. Het kon granaten afvuren van 1160 kilo. Deze howitser kon doelen treffen tot op 9 km afstand. In totaal werden 7 stuks gebouwd die echter al in 1917 van het oorlogstoneel verdwenen, omdat ze binnen het vuurbereik van de vijandelijke artillerie achterbleven. Wat is de naam van deze Duitse Howitser?

   
09. We zoeken een stad in Frankrijk. De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Aude en wordt doorsneden door het Canal du Midi. De stad heeft door zijn centrale ligging een belangrijke regionale marktfunctie en trekt jaarlijks 3 miljoen toeristen. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde citadel, La Cité genaamd. De citadel staat bekend als mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig bewaard is. Het is ook de grootste burcht van de Katharen. Welke stad zoeken we?
   
10. Welke Britse alternatieve rockband had bij ons hits met o.a. Talk en Viva la Vida?

 

Antwoorden ronde 7

 

01.

buitenspel

 
02.
Craps
 
03.

En passant

 
04.

monopolie (of alleenrecht)

 
05.

Chess

 
06.

Ezeltje strek je

 07.

The Mikado

 
08.

Dikke bertha

 
09.

Carcassonne

 
10. Coldplay

   

Ronde 8

 

01. Van welke Waalse film is dit de affiche?
 

 
02.

2. Uit welk stripverhaal van Suske en Wiske komt deze pagina?

 

 
03. Wie is dit tekenfilmfiguurtje? Tip: de geestelijke vader is Herman Van Veen.
 

 
04. In welke Vlaamse gemeente staan we?
 

 
05.

Geef de voornaam van de barokschilder die dit zelfportret maakte.

06. Aan de achterzijde van een jeansbroek zit meestal een lederen lapje. Vroeger was dit lapje niet decoratief bedoeld, maar had het een functie. Hoe noemen we het duivelse gebruiksvoorwerp waarmee het lapje in combinatie gebruikt werd?
 
07. Wat is de naam van dit fort in de duinen van Oostende?
 

   
08. We zoeken een heilige die leefde van 220 tot 305. Hij was martelaar en heilige en  wordt doorgaans samen met zijn broer Felicianus genoemd. Hoe is de naam van deze heilige?
   
09.  Het zijn engelen van hoge rang. Elk van hen had zes vleugels: twee om het gezicht te bedekken, twee om het onderlichaam te bedekken en twee om mee te vliegen. Hoe  noemt men deze engelen?
 
10.

Ennio Morricone schreef de soundtrack voor de Franse film le Professional met Jean-Paul Belmondo. De titelmuziek van deze film is sindsdien heel bekend. Maar hoe heet dat nummer?

 

Antwoorden ronde 8

 

01.

Dikkenek

 
02.

Dulle Griet

 
03.

Alfred Jodocus Kwak

 
04.

Westmalle (Malle)

 
05.

Antoon

 
06. Lucifer
 
07. Napoleon
 
08.

Primus

 
09. Serafijn
 
10. Chi Mai

           

Ronde 9

 

01. Van welke speelfilm is deze affiche?
   
 

   
02.

In 1988 werd het populair-wetenschappelijke boek Het Heelal uitgegeven. Hoewel hij in vakkringen al wereldberoemd was, werd wetenschapper en schrijver Stephen Hawking hiermee ook bekend bij het grote publiek. In het boek beschrijft hij op een eenvoudige manier de geschiedenis van ons heelal. Wat is de Engelse titel van dit boek?

   
03.

De tijd wordt vaak voorgesteld als een oude man met baard en een zeis in zijn hand. Dit is een verwijzing naar een oude Griekse god. Welke god zoeken we?

   
04.

Het Amerikaanse weekblad dat we zoeken kwam voor het eerst uit op 3 maart 1923. De oprichters wilden een lichter, spannender geschreven blad uitbrengen dan de toen gangbare opiniebladen. De eerste editie had 28 bladzijden en bevatte onder meer artikelen over het Amerikaanse alcoholverbod en de hongersnood in Rusland. Geef ons de naam van het wereldvermaarde weekblad.

   
05. Uitgevonden door het Italiaanse bedrijf Ferrero en in 1969 op de Amerikaanse markt losgelaten, werd dit snoepje een onmiddellijk succes. De hoofdbestanddelen zijn suiker, fructose, zetmeel, maltodextrine, arabische gom en aroma's. Hoewel er oorspronkelijk maar één smaak was zijn er nu wereldwijd al meer dan 20 smaken verkrijgbaar. Welk snoepje zoeken we?
   
06. We zoeken de naam van een revolutionair back-upapparaat dat via een draadloze verbinding samenwerkt met Time Machine in Mac OS X Leopard. Het maakt automatisch overal een back-up van, dus je hoeft nooit meer bang te zijn iets van je digitale materiaal te verliezen. Hoe heet dit apparaat?
   
07. “De horeca zit vol met schurken en bandieten. Wie 30 euro voor een fles wijn aanrekent, moeten ze in de bak steken.” Deze uitspraak deed een bekende wijnrecensent in de laatste show.  Over wie hebben wij het?
   
08. We zoeken een plein in Manhattan (New York) rond de 42th Street en Broadway. Het is vooral beroemd om zijn billboards, waarvan er meer dan 50 hangen en natuurlijk door zijn glanzende bal die elk jaar op oudejaarsavond naar beneden gaat om het nieuwe jaar in te luiden. Hoe heet dit plein?
   
09. Joe en Averell zijn twee van de vier criminele broers die we kennen van de Lucky Luke albums. Wat zijn de voornamen van de twee andere broers?
   
 10.

Zanger en notoire mafketel Alides Hidding is Nederlander en had met zijn popgroep in de jaren '80 diverse hits, zoals Live it up, I'm specialized in you en Listen to the Man with the golden Voice. Welke Nederlandse popgroep zoeken we?

 

Antwoorden ronde 9

 

01.

Timecop

 
02.

A brief history of time

 
03.

Chronos

 
04.

Time (Time Magazine)

 
05. Tic-Tac
 
06.

Time Capsule

 
07.

Herwig van Hove

 
08.

Times Square

 
09.

Jack en William

 
10.

Time Bandits

                 

Ronde 10

 

01. A. Uit welke speelfilm met Michael Jackson komt deze foto?
   

B. Uit welke speelfilm met Michael Jackson komt deze foto?
     
   

C. Uit welke speelfilm met Michael Jackson komt deze foto?
     

     
02. A. Wat was de naam van de Duitse graaf die op 20 juli 1944 een mislukte aanslag op Hitler pleegde en nadien hiervoor geëxecuteerd werd terwijl hij de legendarische woorden sprak: "Es lebe das heilige Deutschland”?
B. Wie is de persoon die de hand drukt van Adolf Hitler?
   

     
C.  Het Vlaamse Oostfrontlegioen droeg de naam Langemarck. Dat dit een dorp is in West-Vlaanderen, weten we, maar naar wat verwijst deze West-Vlaamse plaatsnaam? Blijkbaar was dit voor de Duitsers een belangrijk iets!
03. A. Sinds het seizoen 1991/1992 heeft de K.B.V.B. officieel de organisatie van het zaalvoetbal in België in zijn sportstructuur opgenomen. Zowat 1100 zaalvoetbalclubs zijn aangesloten en spelen hun eigen competities, tornooien en internationale wedstrijden. Onder welke naam zijn deze competities bekend?
 
  B. Dit soort voetbal is een vorm van straatvoetbal, dat zeer populair is onder jongeren. Het spel wordt bij voorkeur 1 tegen 1 gespeeld en draait om baltechniek en vindingrijke trucjes. De winnaar speelt de bal tussen de benen van de tegenstander door, met behoud van balbezit. De benaming die we zoeken van dit vrij recente voetbalspel is het Surinaams voor poortje.
   
  C. Voetbalgekke Europeanen denken dat zij ’s werelds favoriete spel hebben uitgevonden. Maar ook in andere continenten wordt gevoetbald. In China en Japan deden ze het al eeuwen voor ons. Het traditionele Japanse voetbal is een spel zonder winnaars of verliezers, gespeeld in een tenue dat onze voetbalsterren raar zou doen opkijken. Wij vragen de naam van dit traditionele Japanse voetbalspel.

   

04. A. Deze Baskische bevrijdingsbeweging wil dat Baskenland onafhankelijk wordt van Spanje. Hoe heet deze geheime organisatie? Met de afkorting zijn we al zeer tevreden!
 
  B. In Noord-Ierland voeren gewapende groepen al bijna 100 jaar strijd op leven en dood. Eén van de voormannen is een extreem rechtse protestantse dominee, die herhaaldelijk wegens opruiing in de cel zat. Hoe heet hij?
 
  C. In de jaren zeventig werden in Nederland twee treinen gekaapt. Dit gebeurde door Zuid-Molukkers, die streden voor de zelfstandige eilandenstaat die twintig jaar eerder door de Nederlandse regering was beloofd. Wat is de naam van die eilandenstaat?
05. A. 9 januari 1579 is het begin van de scheiding tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. Om hun rooms-katholieke godsdienst te vrijwaren t.o.v. het meer gereformeerde noorden, sloten de staten van Artois en de heren van Henegouwen en Frans-Vlaanderen op initiatief van de Hertog van Parma in Arras een verdrag waarbij ze hun loyaliteit aan Filips II van Spanje bevestigen. Dit verdrag, aan het begin van de 80-jarige oorlog, draagt de Nederlandse naam van de plaats Arras. Hoe heet dit verdrag?
 
  B. We zoeken de titel van een Franse succesvolle bioscoopfilm. Postmeester Philippe Abrams en zijn vrouw dromen van een promotie die hen naar het zuiden van Frankrijk zal brengen, aan de Azurenkust. Helaas, het gemsanipuleer van Abrams heeft een omgekeerd effect en hij wordt voor twee jaar verbannen naar Noord-Frankrijk, meerbepaald Bergues of Sint-Winoksbergen in Frans-Vlaanderen, de koudste streek van het land, waar de mensen bovendien een raar taaltje spreken. Wij vragen u de titel van de film.
 
  C.

De overweldigende kustlijn met hoge krijtrotsen die je aantreft op Cap Blanc Nez of Blankenesse en Cap Gris Nez of Swartenesse is in Nord pas de Calais de publiekstrekker nummer één. Tussen Boulogne sur Mer of Bonen en Calais of Kales vertoeven dan ook de meeste toeristen. Beide steden bezoeken en een wandeling maken langs deze kust, staat garant voor een geslaagde weekendtrip. Hoe wordt dit stuk kust genoemd?

 
06. A. Er is een cola op de markt die een groot deel van zijn opbrengst besteedt aan hulpverlening voor de Palestijnen. Ze steunen dan ook openlijk de Palestijnse zaak. Geef ons de naam van deze Cola.
 
  B. Iedereen kent Coca Cola light, Coca Cola lemon en Coca Cola zero. Maar er is ook een Coca Cola product dat enkel verkrijgbaar is in Frankrijk en België. Nog even meegeven dat het een Coca Cola light is. Welke Coca Cola light bedoelen we?
 
  C. De allereerste drank die cola genoemd werd was Coca Cola, van de hand van John Pemberton. Dit was echter een imitatie. Geef ons de originele naam van het geïmiteerde product. Het werd uitgevonden door een zekere Angelo.
07. A. De BMI is een berekening die weergeeft of u overgewicht hebt. U deelt uw gewicht in kg door het kwadraat van uw lengte in meters. Komt u op een uitkomst boven de 30, dan bent u obees, wat betekent dat u een erg overgewicht hebt. Maar waarvoor staat de afkorting BMI?
  B. Waarvoor staat de afkorting UNICEF?
     
  C. Kernfusie is een bijna eindeloze energiebron en zou veiliger en properder zijn dan kernsplijting. Vandaar dat er een experimentele fusiereactor gebouwd zal worden, die in 2016 operationeel zou moeten zijn. Het project zal een slordige 10 miljard euro kosten en wordt gefinancierd door de EU, de VS, China, Japan, India, Rusland en Zuid-Korea. De afkorting van deze reactor luidt Iter. Deze zal gebouwd worden in Cadarache, nabij Marseille. Maar voor wat staat de afkorting Iter?
   
08. A. In de bossen van Indonesië komt ook een mensaap voor. In het Nederlands vertaald betekent zijn naam: roodharige bosmens. De Indonesische naam wordt internationaal gebruikt. Wat is die naam?
   
  B. De Afrikaners in Zuid-Afrika hebben een geweldige benaming voor de apensoort die wij kennen als baviaan. Geef ons die benaming.
  C. Eén van de lagere goden in de Hindoe-religie is koning van de apen. Er bestaan rond deze koning veel verhalen en er zijn ook enkele toneelstukken over hem gemaakt. Wat is de naam van de apenkoning?
 
09. A. Van welk land is dit de nationale vlag?

   
  B. Van welk land is dit de nationale vlag?

  C. Van welk land is dit de nationale vlag?

 
10. A.  Welke rock-'n-roll-artiest had een grote hit met That 'll be the Day en Peggy Sue?
B.  Welke rock-'n-roll-artiest had een grote hit met Donna en La Bamba?

C.

 Welke rock-'n-roll-artiest had een grote hit met Running Bear en Chantilly Lace?

 

Antwoorden ronde 10

 

01. A. Moonwalker
 
B. Captain EO
 
C. Ghosts
 
02. A. Claus (Philip Maria Schenk) Von Stauffenberg
 
B.

Leon Degrelle

 
C.

een Duits Militaire begraafplaats

 
03. A.

Futsal

 
B. Panna
 
C.

Kemari

 
04. A.

ETA

 
B.

Ian Painsley

 
C.

RMS (Republik Maluku Selatan)

 
05. A.

(Unie van) Atrecht

 
B.

Bienvenue chez les Ch'Tis

 
C.

Côte d'Opale of Opaalkust

 
06. A.

Mecca-cola

 
B.

Coca Cola light sango

 
C. Vin Mariani
 
07. A.

Body Mass Index

 
B.

United Nations Children’s Emergency Fund

 
C.

International Thermonuclear Experimental Reactor

 
08. A. Orang-oetang
   
B. Bobbejaan
 
C. Hanuman
 
09. A. Albanië
 
  B. Malta
   
C. Georgië
 
10. A. Buddy Holly
 
B. Richie Valens
 
C. Big Bopper